Eb 2020: a spanyol hős Svájc hősét látta a meccs emberének

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.07.02. 22:41
null
Munkában Unai Simón, a spanyolok kapusa (Fotó: AFP)
Unai Simón, a spanyol labdarúgó-válogatott kapusa lett a tizenegyesekkel megnyert Európa-bajnoki negyeddöntő legjobbja, ő azonban a meccs után azt mondta: svájci kollégájának, a bravúrt bravúrra halmozó Yann Sommernek adta volna a díjat. Íme, néhány nyilatkozat a szentpétervári mérkőzés után!



„Az elején azt mondtam, hogy ott vagyunk ama hét-nyolc válogatott között, amelyik hazaviheti a trófeát. Most már a négy ilyen csapat egyike vagyunk – értékelt higgadtan Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitánya, majd megindokolta, miért figyelte szinte rezzenéstelen arccal a rontásokkal teli, fordulatos tizenegyespárbajt. – Életem legnyugodtabb tizenegyespárbaja volt, hiszen elvégeztük a házi feladatot, elgyakoroltunk mindent. Nekem és az edzői stáb többi tagjának nem maradt tennivalója a párbaj kezdetére.”

„Gratulálok a spanyoloknak, hiszen mindent megpróbáltak, és a végén meg is találták a módját annak, hogyan nyerjenek – fogalmazott Vladimir Petkovic, a svájciak szövetségi kapitánya. – Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a játékosaimra, ők voltak ennek az estének a hősei, megérdemelték volna, hogy bejussanak az elődöntőbe. Vegyes érzések kavarognak bennem, mert egyfelől ott a büszkeség, az emelt fő, csakhogy oly közel volt az elődöntő, és ilyesmi nem történik meg gyakran az emberrel... De igyekszem mindig a pozitívumokra összpontosítani, és most van mire.”

„A tizenegyespont felé tartva annyi minden kavarog az ember fejében, olyan hosszú a pontig vezető út Nem engedhettem meg magamnak, hogy hibázzak, és szerencsére be is lőttem – mondta az utolsó spanyol tizenegyest értékesítő Mikel Oyarzabal. – Ha így játszunk az elődöntőben is, minden esélyünk meglesz az újabb továbbjutásra.”

„Ez futball volt, megérdemeltük a továbbjutást – így a meccs emberének megválasztott, a tizenegyesek közül kettőt kivédő Unai Simón. – Ünnepelni persze nem szabad, hiszen a négy között is kemény ellenfél vár majd ránk. Fontos, hogy frissen, önbizalommal telten lépjünk pályára, mert most már meg kell nyernünk ezt az Európa-bajnokságot. Ami a meccs embere címet illeti, őszintén mondom, én Yann Sommernek adtam volna...”

„Kísértett a múlt. Amikor a spanyolok megszerezték a vezetést, rögtön eszembe jutott, hogy a 2018-as vébén ugyanebben a stadionban ugyanilyen megpattanós gólt kaptunk a svédektől – idézte fel a három évvel ezelőtti vb-nyolcaddöntő egyetlen góljának keserű élményét a svájci kapus, a pénteken is kiválóan védő Yann Sommer. – Történt, ami történt, nagyon büszke vagyok a csapatra azért, amit itt a szurkolóink támogatásával véghez vittünk.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
SVÁJC–SPANYOLORSZÁG 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 1–3
Szentpétervár, Gazprom Aréna, 24 764 néző. Vezette: Oliver (angol)
SVÁJC: Sommer – Elvedi, Akanji, R. Rodríguez – Widmer (Mbabu, 101.), Freuler, Zakaria (Schär, 101.), Zuber (Fassnacht, 90+2.) – Shaqiri (Sow, 81.), Seferovic (Gavranovic, 82.), Embolo (Vargas, 23.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres (Thiago, 113.), Jordi Alba – Koke (M. Llorente, 90+1.), Busquets, Pedri (Rodri, 119.) – Ferran Torres (Oyarzabal, 91.), Morata (Gerard, 54.), Sarabia (Olmo, a szünetben). Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Gólszerző: Shaqiri (68.), ill. Zakaria (8. – öngól)
Kiállítva: Freuler (77.)

SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik