Eb 2020: A múlt révén megvan a kellő tisztelet a magyarok iránt – Bierhoff

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.06.15. 13:23
Játékosként többek között a Bayern Münchenben a Milanban és a Monacóban is futballozott Oliver Bierhoff, míg 1996 és 2002 között 79 találkozón 37 góllal segítette a német válogatottat, Eb-arany és vb-ezüst foglalta keretbe karrierjét. A jelenleg a német szövetség igazgatójaként dolgozó sportvezetőt a szervezet sajtómunkatársának segítségével értük utol.

Oliver Bierhoff szerint a magyarokat sem lehet lebecsülni (Fotó: AFP)
Oliver Bierhoff szerint a magyarokat sem lehet lebecsülni (Fotó: AFP)
Oliver Bierhoff szerint a magyarokat sem lehet lebecsülni (Fotó: AFP)
Oliver Bierhoff szerint a magyarokat sem lehet lebecsülni (Fotó: AFP)
Oliver Bierhoff szerint a magyarokat sem lehet lebecsülni (Fotó: AFP)

 

You can read the interview in English here!

A kétezertizennyolcas világbajnokságon már a csoportkörben kiesett a német válogatott. Ezúttal mire számít?
Az oroszországi torna mindannyiunknak csalódást jelentett, de tanultunk a történtekből, levontuk a következtetéseket. Azóta Joachim Löw több változást hajtott végre a csapatban, a megújulási folyamat még mindig tart. Izgatottan és kellő magabiztossággal várjuk az Európa-bajnokságot.

– Az első két csoportmeccsen Franciaország és Portugália lesz az ellenfél. Milyen találkozóra számít?
– Nem kérdés, két pokolian nehéz kilencven perc vár ránk. Ugyanakkor egy futballistának éppen az olyan pillanatokért érdemes élnie, amikor az Eb- és a vb-címvédő ellen léphet pályára. Aktív futballistaként engem is az ilyen összecsapások tüzeltek fel leginkább. Az első csoportmeccsen mindjárt a világbajnokkal kezdünk, ez a lehető legnemesebb kihívás, amit sportoló kívánhat.

–A csoport negyedik tagja Magyarország...
– Elég távolra nyúlik vissza a magyar és a német labdarúgás közös történelme, a német köztudatban az első fejezet az ezerkilencszázötvennégyes világbajnokság, amelyen előbb a csoportkörben, majd a legendás berni döntőben találkoztunk a magyar válogatottal. Azóta több magyar edző és játékos is maradandót alkotott Németországban, mint ahogy több német szakvezető is sikeresen dolgozott Magyarországon. A múlt révén megvan a kellő tisztelet a vetélytárs iránt, és bár papíron a csoport leggyengébb tagja, biztosan nem követjük el azt a hibát, hogy lebecsüljük.

– Mennyire volt nehéz koordinálni a müncheni előkészületeket a vírus árnyékában?
– Az állandóan változó szigorítások jelentették a legnagyobb nehézséget. Emiatt több forgatókönyvet dolgoztunk ki, és időnként rendkívül gyorsan kellett reagálni a változásokra. Ez persze része a profizmusnak, és feltételezem, az összes rendező országnak szembe kellett néznie ezekkel a nehézségekkel. Hamarosan magunk mögött hagyjuk ezt a nehéz időszakot.

– Érzése szerint melyik stílus uralja majd a tornát? A labdatartásra épülő tiki-taka, a zárt védekezésből indított kontra, esetleg a letámadásra épülő direkt futball?
– Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy korábbi csatárként értelemszerűen a támadófutball híve vagyok. A német válogatottól lelkes, szenvedélyes és mindenekelőtt egységes futballt várok, optimista vagyok az Eb kimenetelét illetően. Ugyanakkor nehéz megjósolni, végül melyik stílus ér aranyérmet. Különösen a mostani Eb esetében, amikor a Covid-helyzet miatt a kelleténél több a bizonytalanság.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik