Eb 2020: A franciák túl vannak játszatva – Vincze Ottó

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 20:55
null
Vincze Ottó, korábbi 11-szeres válogatott labdarúgó (jobbra) és Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport labdarúgórovatának he­lyettes vezetője (Fotó: Földi Imre)
A francia válogatott szereplése volt az Eb egyik nagy csalódása Vincze Ottó számára. A korábbi 11-szeres válogatott labdarúgó ezt a városligeti szurkolói zóna NS-pódiumán mondta el az angol–dán elődöntőt megelőzően, Szeli Mátyással, a Nemzeti Sport labdarúgórovatának he­lyettes vezetőjével beszélgetve.

„A franciák túl vannak játszatva. Azok a játékosok, akik néhány évvel ezelőtt még nem voltak topkategóriásnak mondhatók, azóta azokká váltak, hiszen mindegyikük csúcscsapatokban játszik hétről hétre. Ilyenkor már előjön keményen körükben az túlzott önbizalom kérdése. A játékosok nagy része nagyon mély társadalmi helyzetből tört fel ilyen magasra, és ezt nehéz feldolgozniuk” – elemezte Franciaország szereplésének lelki hátterét az 1995-ben a BL csoportkörébe jutó FTC játékosa.

„Deschamps-nak nehéz volt összefognia ezt a csapatot, pedig ismerik egymást jó régóta. A franciáktól nem ezt vártam. Kicsit csalódást okoztak.”

Vincze Ottó szót ejtett hazánk nemzeti tizenegyéről is. Az egykori labdarúgó úgy véli, csapatunk ismét a maga javára fordította azt, hogy kevés topligás játékos alkotja a keretét.

„A magyar válogatottnak az volt az egyik erőssége, 2016-ban és most is, hogy jutott négy-öt hete a felkészülésre. Ez óriási előnyt jelentett abból a szempontból, hogy volt elegendő idő a játékosok fizikai állapotával foglalkozni. Az edzői elképzeléseket is könnyebb volt a hosszú edzőtáborozás alatt átadni. A nagy játékosokkal rendelkező válogatottaknak nincs erre idejük, rövidebb időszak alatt kell a szövetségi kapitányoknak egységet formálniuk.”

Vincze Ottó szerint a szakvezetőknek nincs egyszerű dolguk a rövid előkészületek során.

„Van, aki éppen euforikus állapotban, BL-győzelmet követően érkezik hozzájuk, mások bukott finálét követően. Rendet kell tenni a fejekben” – mondta el a korábban Svájcban, Spanyolországban és Németországban is légióskodó egykori labdarúgó, aki szerint amelyik csapatnál sikeres volt a szellemi ráhangolódás – mint az angoloknál, olaszoknál, vagy spanyoloknál – az jól tudott szerepelni, viszont ahol „túl nagy volt az egó és túl sok a sztároskodó játékos” – például a belgáknál, a németeknél, vagy éppen a franciáknál, ott problémákba ütköztek a szövetségi kapitányok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik