Eb 2020: 18 magyar szurkolót vettek őrizetbe – íme, az okok!

Vágólapra másolva!
2021.06.24. 16:01
null
Rendőrök és magyar szurkolók szerdán a Wiener Plazton (Fotó: AFP)
Mint ismert, több magyar szurkolót őrizetbe vettek a szerda esti müncheni Németország–Magyarország labdarúgó Eb-csoportmérkőzés (2–2) előtt. Az Index megkereste a müncheni rendőrséget, amelynek válaszából kiderült: az előállításokra különböző cselekmények, köztük pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint „alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata” miatt került sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai mérkőzés után rövid Facebook-posztban közölte: „A bajor rendőrség 18 honfitársunkat állította elő a mai nap folyamán, tíz főt már kiengedtek, nyolc esetben még zajlik a jegyzőkönyv felvétele.”

A miniszter a Debrecen Tv-nek nyilatkozva később arról beszélt, tizenhat szurkolót már szabadon bocsátottak. Szijjártó Péter szerint akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami „a korrektségtől viszonylag messze van”. Ezek közt említette azt, amikor a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonulnak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton, illetve azt is, hogy a konzulok nem lehettek jelen.

Az Index érdeklődésére a helyi rendőrség azt írta: tudatában voltak annak, hogy a 2000 érkező magyar futballszurkoló közül 200-an „problémásabb szurkolói csoporthoz” tartoznak, ezért ellenőrizték őket az úton, miközben Münchenbe tartottak. Több pirotechnikai eszközt elkoboztak tőlük, birtokosaik ellen eljárást indítottak, a Német Labdarúgó-szövetség (DBF) pedig visszavonta a jegyüket a meccsre.

A délutáni órákban a központi Wiener Platz környékén szintén pirotechnikai eszközöket meggyújtó szurkolókat vettek őrizetbe.

A német hatóságok szerint a stadionban – ahol a magyar szurkolók homofób szólamokat is skandáltak – a biztonsági szolgálat és a rendőrség gyors reagálással meghiúsította az összecsapást a két tábor között. Egy embert őrizetbe vettek, mert egy üveget dobott a rendőrök felé.

Szabálysértési eljárást indítottak ama szurkoló ellen is, aki a magyar himnusz közben szivárványszínű zászlóval a pályára rohant.

A rohamrendőröknek a magyar tábor elé vezényléséről a müncheni rendőrség azt írta: a forrongó hangulat és az agresszív viselkedés miatt a mentőszolgálatokat készenlétbe helyezték, a meccs után pedig „egyenruhás erőket” vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzanak egy esetleges balhét. A rendőri jelenlétnek köszönhetően a stadiont különösebb problémák nélkül hagyták el a szurkolók, és München belvárosából sem érkeztek jelentések rendbontásról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik