Eb 2020: 100-ból 29-szer jutna ki a magyar válogatott a tornára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 13:27
null
Kalmárék csütörtök este kezdik meg szereplésüket a selejtezőkörben (Fotó: Tumbász Hédi)
Csütörtökön tíz mérkőzéssel – köztük a Szlovákia–Magyarország találkozóval – megkezdődik a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozata. A labdarúgás statisztikáival is foglalkozó cég, a Gracenote, a FIFA statisztikai adatszolgáltatója a sorozat indulása alkalmából átfogó, egymilliószor lefuttatott szimulációval próbálta megjósolni, mely csapatok lesznek ott a jövő nyári kontinenstornán. Eszerint a magyar válogatott esélyei nem kiemelkedőek.

 

A Gracenote által összeállított világranglista szerint – amely a FIFA tavaly megújított rangsorához hasonlóan Élő-pontokkal számol, de a nemzetközi szövetség listájával ellentétben különböző súlyozásokat is tartalmaz, és nem elérhető nyilvánosan – a magyar labdarúgó-válogatott jelenleg a 71. helyen áll, míg Európában a 33. helyen található. Magyarország a FIFA rangsorában valamivel előrébb, az 52. helyen tanyázik 32. európai országként.

Az amszterdami székhelyű cég az Európa-bajnoki selejtezősorozat kezdetére hatalmas szimulációt folytatott: minden selejtező mérkőzést egymillió alkalommal lejátszottak – a ranglistán elfoglalt helyből kikalkulálva egy százalékértéket, hogy az adott ellenfél elleni meccsen milyen esélye van egy adott válogatottnak a győzelemre. Így kialakult az egyes csoportok végeredménye, és az is, hogy egy válogatottnak (százalékban kifejezve) mekkora esélye van az Eb-szereplés kiharcolására. A szimulációba a Nemzetek Ligája-playoffkörös szereplés lehetőségét is belevették.

A fenti szempontokat is figyelembe véve a hosszas számolás végén kiderült: Magyarországnak 29 százalék az esélye arra, hogy valamilyen módon kijusson az Eb-re, ebből 19 százalék, hogy a most kezdődő Eb-selejtezőn tegye meg. Tíz százalék a sansza arra, hogy a Nemzetek Ligája rájátszásában sikerül majd kiharcolnia a kvalifikációt. Arra, hogy a magyar válogatott egyáltalán részt vegyen az NL rájátszásában, 40 százalék esély mutatkozik.

A csoportunkból egyébként a Gracenote ranglistáján 12. – európai 8. – helyezett, világbajnoki ezüstérmes Horvátország a legesélyesebb a kijutásra: 84 százalék az esélye a direkt kijutásra, 5 százalék az NL-playoffból történő kvalifikációra, és 16 százalék az esélye, hogy abban részt vegyen.

A GN világranglistáján 40. helyen álló Wales a következő a sorban: 48 százalék esélye van a csoportból való kijutásra, 13 az NL-rájátszásból való kijutásra, amelyben 51 százalék eséllyel vehet részt.

Nem sokkal lemaradva következik a 42. Szlovákia, amelynek a számok szerint a csoport első két helyére 46 százalék az esélye, a Nemzetek Ligája-rájátszás utáni kijutásra pedig ugyanúgy 13 százalék a sansza, mint Walesnek; az NL-playoffban való részvételre ötven százalék az esélye.

A csoport negyedik helyén jön Magyarország a fenti százalékos esélyekkel, majd a világon a 123., Európában a 44. helyen rangsorolt Azerbajdzsán zárja a sort: 4 százalékos direkt kijutási, 1 százalékos playoffkijutási eséllyel; a rájátszásban való részvételre kétszázalékos sansza van az azerieknek.

A Gracenote kutatása alapján egyébként nyolc nemzet válogatottjának van 80 százaléknál nagyobb esélye a kijutás azonnali kiharcolására, azaz a selejtezőkörből való kijutásra: Franciaország (97%), Belgium (95%), Anglia (90%), Spanyolország (89%), Hollandia (86%), Portugália (85%), Horvátország (84%) és Németország (81%) már-már az Európa-bajnokságon érezheti magát.

Ami a Nemzetek Ligája rájátszását illeti, itt a négy Liga csoportgyőztese játszik egymással egy-egy Európa-bajnoki részvételt jelentő helyért. A GN itt is kikalkulálta, hogy mely csapatoknak van a legnagyobb esélyük kiharcolni a lehetőséget, hogy a playoffban szerepeljenek. Mivel 16 csapat lesz érintett a rájátszásban, és az első két Liga szereplői nagy többséggel és jó eséllyel a hagyományos módon, a selejtezőkből kiharcolják az Eb-szereplés jogát, a C- és a D-liga csapatai számára a rájátszás jelentheti a megoldást.

Az egymilliószor lefuttatott szimulációk után a Gracenote munkatársai arra jutottak, hogy a D-liga négy csoportgyőztesének – Fehéroroszország, Grúzia, Koszovó és Észak-Macedónia – minimum 78 százalék az esélye arra, hogy ott legyen a rájátszásban.

A C-ligából Norvégia várhatja erősen a rájátszást (77%), a mi csoportunkat megnyerő finnek (75%) négyből háromszor készülhetnek a playoffra, míg Skóciát (57%) Magyarország (40%) követi.

Mindez persze csak játék a számokkal, ám tekintve az egymillió szimulációt, mindenképpen figyelemre érdemes, ha másért nem is, már csak azért is, mert a Gracenote ígérete szerint az egyes dupla fordulókat követően, frissítik a listájukat, így pontosan nyomon lehet majd követni, hogyan alakul a „matematikai” Eb-selejtezősorozat.

Az Európa-bajnokság selejtezőjének kezdete előtt a a FIFA statisztikai adatszolgáltatója szerint így áll a magyar válogatott! Hogy tetszenek az esélyeink? ⠀ ⠀ #hungary #magyarvalogatott #magyarok #csakegyutt #euro2020 #eb2020 #football #futball #foci #gracenote #mik #instahun

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik