De Bruyne fél arcával együtt összetörhet a belga aranyálom is?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 14:36
null
Drága ütközés (Fotó: AFP)
Két hét múlva kezdetét veszi a 2020–2021-es Európa-bajnokság, ez alkalommal nem egy (vagy két) adott országban – szerte a vén kontinensen. Természetesen most is megkerülhetetlen, hogy a felvezetés részeként bemutassuk a csoportokat, talán most aktuálisabb ez, mint valaha, hiszen ritkán telik el ennyi idő a kijutás kiharcolása és egy torna kezdete között. Folytassuk beharangozónkat a B-csoporttal, ahová Finnország, Oroszország, Belgium és Dánia sor(s)oltatott be!

BELGIUM

Ördögi szerencse

A németalföldi „vörös ördögöket” már a 2018-as világbajnokság előtt titkos esélyesnek neveztük, és sem a szakértők, sem a szurkolók nem tiltakoztak a minősítés ellen. Nem lettek gyengébbek azóta, az oroszországi bronzmérkőzésen az angolokat megverő csapatból csak Vincent Kompany vonult vissza, és a 33 éves középpályás, a már Kínában játszó Mousa Dembélé öregedett ki, a többiek mind a fedélzeten fickándozva várják az Európa-bajnokságot – amelynek már egyáltalán nem titkos esélyesként vágnak neki. Ugyanaz a szövetségi kapitány is, a spanyol Roberto Martínez, csak Thierry Henry hagyta őt ott „saját műhelyet alapítva”, ma már a skót Shaun Maloney Martínez jobbkeze, de stábjának tagja az Anderlecht volt csapatorvosa, bizonyos Kristof Sas és a nagy Eric Gerets fia, Johan is. És pár nappal a torna előtt váratlanul visszatért a csapathoz a nagy Henry!


Bronz után most az ezüst jön?

NÉGYES FÖLÉ
A belgák legnagyobb arányú győzelme az Eb-ken egy négy nulla. Igen, 2016-ból, a magyarok ellen. Korábban egy Eb-n sem jutottak el négy gólnál tovább!

Nem sokat jelent majd a végelszámoláskor, ki a selejtezők királya, de a belgák minden mérkőzésüket megnyerték, 40 gólt lőve, és mindössze 3-at kapva. Rekordként 16 különböző játékosuk talált be a kvalifikáció alatt, és micsoda választékkal dicsekedhetnek: Thibaut Courtois leghátul, Romelu Lukaku legelöl, közöttük Kevin De Bruyne, Youri Tielemans, Eden és Thorgan Hazard, Leander Dendoncker, Dennis Praet, Yannick Carrasco, Axel Witsel, Dries Mertens... Szerkesztőségünkből hatan a belgákat tartják a legerősebb csapatnak, összesítésben erősorrendünk második helyén végeztek!

Ha.. ha... Hazard...

Túlzás lenne azt állítani, hogy Eden Hazard-on áll vagy bukik a belgák eredményessége, de a jó formában lévő csapatkapitányuk nélkülözhetetlen. Nos, éppen a jó forma az, ami jóformán percekre sem jellemezte őt, amióta Madridba igazolt, jelen állás szerint közel 200 millió eurót kidobott rá a Real. De már harminc esztendős, azaz hosszabb kihagyás után is képes jól futballozni, ám madridi kackiás kis pocakját elnézve a forma nála kardinális kérdés... Nemrégiben megválasztották minden idők legjobb belga labdarúgójának, ha kiesik, családon belül jöhet a helyettese. Nem az Újpesten is megfordult Kylianra gondolunk, hanem Thorganra, aki ugyanazokon a posztokon érzi jól magát, ahol a bátyja, és három közepesen súlyos sérülésből kilábalva jó formában zárta a tavaszt Dortmundban. Nem mellékesen Ronald és Erwin Koeman után ők lehetnének a második Eb-győztes testvérpár.

Achilles-sarok

Pontosabban Achilles-sor, ugyanis az Eb-re nevezett keretből Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Mertens, a cserekapus Simon Mignolet, Witsel, Toby Alderweireld és Nacer Chadli betöltötte a 31-et, és közülük hárman is a védelemben szerepelnek. Vermaelen 35 esztendős, és Japánban légióskodik, tavasszal csak nyolc mérkőzésen szerepelt; „örök párja”, a nála pár hónappal fiatalabb Vertonghen a Benficában készült fel a nyárra, míg a 32 esztendős Alderweireld tavaszra visszaverekedte magát a Tottenham kezdőjébe. A berlini Dedryck Boyata sem fiatal már, és nem is teljesít kiegyensúlyozottan, szerencséjükre klasszisjelöltté érett Lyonban Jason Denayer. Witsel komoly sérülést szenvedett Dortmundban, gyorsasága már régen sem volt az igazi, de a helye és szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A nagy generáció nagy mérkőzése

A nagy hiányzó, a kulcsember és a titkos fegyver

A belgák erejét az adja, hogy időről időre kinevelnek pár remek fiatalt maguknak, ezen a tornán a fiatal szélsők közül Leandro Trossard és Jérémy Doku futhat be, a milanos Alexis Saelemaekers és a Manchesterben megismert Adnan Januzaj kiesett a keretszűkítéskor – amelynek legnagyobb áldozata a válogatott és a Liverpool Jolly Jokere, Divock Origi lett. Igaz, ahol Mertens, Michy Batshuayi és Christian Benteke ül a kispadon, fel sem tűnik az ék hiánya... A csapat esze nyilvánvalóan De Bruyne, aki évek óta a Manchester City kirakatembere, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában szinte minden mérkőzésére jut egy kanadai pont, és ami a fő: Angliában megtanult győzni, biztosan nem fogja beérni egy újabb bronzéremmel. Ezért kaptak sokkot a belgák, amikor a karmester arcának több csontját is eltörte az „idei Sergio Ramos”, vagyis Antonio Rüdiger. A legújabb hírek szerint De Bruyne legkésőbb a csoportkör végére felépül, műteni nem kell, de egyelőre még fájdalmai vannak, nagy kérdés, milyen teljesítményre lesz képes néhány héttel a sérülése után. Most jött el Thorgan Hazard ideje?

Taktika és erősségek

BÍRJÁK
A belgák 22 Eb-góljából 9 az utolsó fél órában esett, 6 egyenesen az utolsó negyedórában.

Thomas Meunier és Timothy Castagne ide vagy oda, három védővel játszanak, ezen nem hajlandó változtatni Martínez, és működik is a rendszer – a két kiváló szélsővédő pedig mehet a középpályára. Mivel az idősödő védők könnyen megforgathatók, nem is lenne ildomos a négyvédős módi. Witsel kidőlése (június közepére térhet vissza) nem probléma a Leander Dendoncker, Youri Tielemans, Dennis Praet trió miatt. A kiscsapatokat alaposan megszórják, a Nemzetek Ligájában ott vannak a legjobb négy között, a dánokon és az angolokon is túllépve. Nagy kérdés, a torna végére elfogy-e a védelem ereje, megmarad-e a fegyelem a végjátékban? Emeljük ki külön a már 34 éves Mertens szerepét, aki idősödvén szélsőből középcsatár lett, fifikás, olaszosan kemény játékával ideálisan egészíti ki az őserő Lukakut (és a tornán lesz 100. alkalommal válogatott). Helyetteséből, Yannick Carrascóból igazi erőembert faragott Diego Simeone, és a válogatottban szintén középen szerepel, miattuk sokszor inkább 3–4–2–1-ben szerepel a „Les Diables Rouges”. A helycserés támadás alapkövetelmény, mesterük nem véletlenül nagy Johan Cruyff-rajongó, és mindent elmond róluk, hogy sokan el is felejtik megemlíteni, hogy végre van világklasszis kapusuk, sőt Courtois még jobb is, mint Jean-Marie Pfaff és Michel Preud'homme.

Aranyesélyes 11
Aranyesélyes 11


A KAPITÁNYI HÍD.
Az 1973-ban született Roberto Martínez anno nem fért be a Real Zaragozába, így elindult északra, a Wiganben, a Motherwellben és a Swansea Cityben játszott, mérsékelt sikerekkel. Edzőnek jobb, mint szűrőnek, a Swansea és a Wigan után az Everton élén szerzett magának hírnevet. Liverpoolban nem szerettette meg magát a drukkerekkel, és a komolyabb lépcsőfokokon sorra elbuktak, de 2016-ban belga kapitány lett. Taktikailag igen képzett, elődje, Marc Wilmots az Eb-n Wales elleni hátrányban Marouane Fellainit játszatta középcsatárként, ilyen most nem fordulhat elő, több okból sem... Mindennél ékesebb dicséret, hogy 2018 ősze óta vezetik a FIFA világranglistáját, és 2009-ben még csak a 66. helyen álltak!

BELGIUM
Eb-szereplések:
6 (1972, 1980, 1984, 2000, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: 1980, ezüstérem
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 10 győzelem, 40–3-as gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Romelu Lukaku (7)
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal:
Dánia: 13 mérkőzés, 4 győzelem, 6 vereség, 21–23
Finnország: 11 m., 3 gy., 4 v., 20–19
Oroszország: 12 m., 6 gy., 4 v., 21–17
A keret legértékesebb játékosa: Kevin De Bruyne (100 millió euró)
A FIFA-világranglistán az 1.

BELGIUM – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
Thibaut Courtois (Real Madrid – Spanyolország), Simon Mignolet (FC Bruges), Matz Sels (Strasbourg – Franciaország)
VÉDŐK:Dedryck Boyata (Hertha BSC – Németország), Jason Denayer (Olympique Lyon – Franciaország), Jan Vertonghen (Benfica – Portugália), Toby Alderweireld (Tottenham – Anglia), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe – Japán)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Axel Witsel (Borussia Dortmund – Németország), Youri Tielemans (Leicester City – Anglia), Leander Dendoncker (Wolverhampton Wanderers – Anglia), Kevin De Bruyne (Manchester City – Anglia), Hans Vanaken (FC Bruges), Dennis Praet (Leicester City – Anglia), Thomas Meunier (Borussia Dortmund – Németország), Yannick Carrasco (Atlético Madrid – Spanyolország), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund – Németország), Timothy Castagne (Leicester City – Anglia), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir – Törökország)
TÁMADÓK:Eden Hazard (Real Madrid – Spanyolország), Romelu Lukaku (Internazionale – Olaszország), Michy Batshuayi (Crystal Palace – Anglia), Christian Benteke (Crystal Palace – Anglia), Dries Mertens (Napoli – Olaszország), Jeremy Doku (Rennes – Franciaország), Leandro Trossard (Brighton – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Martínez (spanyol)

Meddig mennek? (Fotó: AFP)
Meddig mennek? (Fotó: AFP)


OROSZORSZÁG

Fel, támadunk!

A szovjet, majd orosz válogatottakat rendre leírták az Eb-k előtt, az esélyekre sokszor rácáfolva nyertek egy aranyérmet, három ezüstérmet és egy bronzérmet, tehát nagyságrendekkel jobban teljesítenek, mint a világbajnokságokon – holott három évvel ezelőtt a hazai vébén kihozták magukból a maximumot a nyolcadik hellyel. Legutóbb 1988-ban várhatták optimistán a kontinenstornát, még Rinat Daszajevvel, Rácz Lászlóval, Szergej Alejnyikovval, Alekszandr Zavarovval, Oleg Protaszovval, Igor Belanovval és Alekszej Mihajlicsenkóval a fedélzeten, a mostani keret legértékesebbje Alekszandr Golovin, máshol nála kétszer jobb játékosok maradnak le a tornáról. Egyébként sem jött jól az idős keretnek az egyéves eltolás, ennek egyedül Artyom Dzjuba örül, legalább felejti picit a sajtó az ék bizarr telefonos-televíziós erotikus ügyét. 2008 kivételével betliztek az oroszok ezen a néven az Eb-ken, ugyanakkor a könnyített csoportjukból most simán továbbjuthatnak.

Öreg partizánok búcsúdala

LENDÜLET
Az oroszok 2018-at megelőzően 1986-an jutottak tovább világbajnoki csoportjukból, akkor az azt követő Eb-n a döntőig meneteltek.

Sokan vannak az oroszok, ezt mi magyarok már többször is megtapasztaltuk, többnyire a saját bőrünkön. Az új orosz aranygenerációnak se híre, se hamva, nemhogy aranyra, még bronzra sem esélyesek most. Az orosz bajnokságban mesések a fizetések, ezért csak két légiósuk akad most, Golovin és Alekszej Mirancsuk. Egyetlen épkézláb csatáruk, Dzjuba a nyáron krisztusi korba lép, de legalább mostanában nagyon megy neki a Zenitben, kilencszer volt eredményes a selejtezők során, és a szbornajában mögötte zenites középpályástrió szerepelhet. A vb-hős Gyenyisz Cserisev nemrégiben jutott az idénybeli 1000. játékperce fölé a harmatos Valenciában, miközben a 37 éves Jurij Zsirkov még mindig kezdő a középpályán, ez rávilágít a lehetőségeikre. Problémáik nem egyediek: az orosz liga tíz legértékesebb játékosa között egy született orosz található, a válogatott cserekapusa, Matvej Szafonov – írtuk róluk nemrégiben erősorrendünkben, ahol ehhez képest előkelő helyen végeztek, a 13.-ak lettek.

Kínok között

A szurkolók a szbornaja mellé álltak 2018-ban, a lelkesedést most alaposan lehűtötték maguk a játékosok: az Eb-selejtezők során kétszer is kikaptak a belgáktól, 3–1-re és 4–1-re, az első NL-körben a svédek viccelték meg őket, a másodikban mi magunk; odahaza csak a szerbeket tudták megverni, de idegenben öt gólt kaptak tőlük! A vb-selejtezők során kikaptak legutóbb Nagyszombaton, azaz a jelek nem 2008 felé mutatnak... Igor Akinfeev bármikor képes volt bármilyen lövésből gólt kapni, de máris hiányzik, a védelem nagy bajban lenne a brazilból honosított Mario Fernandesz nélkül, de csak egy jó kollégája van, a Szpartak Moszkva bekkje, Georgij Dzsikija. Jó védekező középpályásuk és szélsőjük régen nincs, ráadásul még a Dinamo Moszkva csodagyereke, Arszen Zaharjan is lesérült.

Nagyon jók voltak 1988-ban

Ki lesz Csapájev?

És még inkább, ki fog itt gólt lőni? Dzjuba még nagyon potens, ország-világ láthatta, de hetek múlva krisztusi korba lép, és már eddig sem nagyon futotta le a védőket. Az előző 17 válogatottbeli mérkőzésén14 gólt lőtt 7 gólpassz mellett, a szbornaja legutóbb 2019-ben tudott nyerni, ha Dzjuba nem szerzett kanadai pontot: akkor San Marinót verte. A keret másik két támadója közül Anton Zabolotnij a Szocsi játékosa, sem ott, sem a válogatottban nem villog, Alekszandr Szoboljev legalább jó idényt zárt a Szpartak Moszkvában, majdnem bronzcipős lett.

A nagy hiányzó, a kulcsember és a titkos fegyver

Olyan nagy öregek mellett, mint Igor Szmolnyikov, Roman Neustädter és Fjodor Szmolov kimaradt a bő keretből Alekszej Mirancsuk ikertestvére, Anton, a Lokomitív Moszkva szélsője, pedig felépült sérüléséből, és játszott is tavasszal félidőket, negyedórákat. Golovin felvette lassan a Monaco ritmusát, de a legfontosabb ember mégsem ő, hanem az Atalantában játszó karmester, Mirancsuk. Hogy ki lehet a nyerőember a kispadról beszállva? Csakis Szoboljev. Sokatmondó, hogy az utolsó 2018-as vb-mérkőzésen pályára lépő csapatból már csak hatan tagjai a bő keretnek, amelyből a nagy fiatalítás ellenére tízen is harmincon felüliek.

Keményfiúk: Sunyin – Kudrjasov, Dzsikija, Szemenov – Mário Fernandesz, Odzojev, Zobnyin, Zsirkov – Golovin, Al. Mirancsuk – Dzjuba
Keményfiúk: Sunyin – Kudrjasov, Dzsikija, Szemenov – Mário Fernandesz, Odzojev, Zobnyin, Zsirkov – Golovin, Al. Mirancsuk – Dzjuba

Taktika és erősségek

FORMA: 1-ES
Az orosz válogatott előző öt Eb-mérkőzéséből egyetlenegyet sem tudott megnyerni.

Három vb-selejtezőjükön 4–2–3–1-ben, 3–4–2–1-ben, majd 3–3–3–1-ben taktikáztak, utóbbi felállásban kaptak ki Szlovákiában. De a csapat évek óta együtt játszik, többször is megmutatta, hogy azonnal felépül kínos pofonokból, és jó oroszokhoz illően zúgó fejjel is rohannak tovább. Nincsenek nagy egyéniségek, sőt néha úgy tűnik, semmilyenek sem, de korábban az egóktól nem fértek el egyesek az öltözőben, ők már visszavonult sportolóként lovagolnak bárokba, vagy töltik büntetésüket a közismerten lakájos orosz börtönökben. Két középpályás mindig a védelem előtt felügyel, és kell is a segítségük, elöl sokat érhet Zsirkov és Cserisev rutinja, és két igazán kiváló, topligában edződő támadó középpályásuk is van. Csercseszov szigorú taktikai fegyelmet követel, ám egysíkúak a közel kétméteres és egymázsás Dzujbát célzó támadások, a 16-os előtti lövésekkel pedig kifejezetten meggyűlik a bajuk.

A KAPITÁNYI HÍD. Sztyaniszlav Csercseszov 1963-ban született az oszétiai Alagirban, és korának egyik, de nem a legjobb szovjet, majd FÁK-beli, majd orosz kapusa lett (e három válogatottban szerepelt). Két Eb-n és két vébén vett részt, még a 2002-es nagy tornán is kerettag volt, játszott a Szpartak Moszkvában, de csak a Dinamo Dresdenben és a Tirol Innsbruckban légióskodott. Edzőként is kiemelkedő lett, de nem a legjobb: kicsit morózus, olykor kifejezetten morcos és agresszív, és éppen így tudta jégeralsóba rázni az oroszokat, mondhatni, ő korunk Valerij Lobanovszkija. A szbornaja előtt vezette a Szpartak és a Dinamo Moszkvát, valamint a Legia Warszawát is. Csercseszov máris egy darabka Eb-történelem, a csehek ellen 1996-ban háromszor is a „lécre nézte” a labdát, egyszer pedig a kapufára. Tudják, jó kapusnak... a fia is kapus, de csak az orosz másodosztályban vitézkedik.

OROSZORSZÁG
Eb-szereplések: 12
(1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: 1960, aranyérem
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 8 győzelem, 2 vereség, 33–8-as gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Artyom Dzjuba (9)
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal:
Dánia: 11 mérkőzés, 9 győzelem, 1 vereség, 32–10
Finnország: 18 m., 12 gy., 1 v., 55–13
Belgium: 12 m., 4 gy., 6 v., 17–21
A keret legértékesebb játékosa: Alekszandr Golovin (23 millió euró)
A FIFA-világranglistán a 38.

OROSZORSZÁG – BŐ KERET (30 fő)
KAPUSOK: Anton Sunyin (Dinamo Moszkva), Andrej Lunyov (Zenit), Jurij Djupin (Rubin Kazany), Matvej Szafonov (FK Krasznodar)
VÉDŐK: Jurij Zsirkov (Zenit), Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor – Törökország), Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), Mário Fernandesz (CSZKA Moszkva), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Vjacseszlav Karavajev (Zenit), Igor Divejev (CSZKA Moszkva), Roman Jevgenyev (Dinamo Moszkva), Ilja Szamosnikov (Rubin Kazany)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Alekszandr Golovin (Monaco – Franciaország), Alekszej Jonov (FK Krasznodar), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Daler Kuzjajev (Zenit), Alekszej Mirancsuk (Atalanta – Olaszország), Gyenisz Cserisev (Valencia – Spanyolország), Magomed Ozdojev (Zenit), Andrej Mosztovoj (Zenit), Dmitrij Barinov (Lokomotiv Moszkva), Danyiil Fomin (Dinamo Moszkva), Rifat Zsemaletdinov (Lokomotiv Moszkva), Makszim Muhin (Lokomotiv Moszkva), Gyenyisz Makarov (Rubin Kazany), Arszen Zaharjan (Dinamo Moszkva)
TÁMADÓK:Artyom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotnij (Szocsi), Alekszandr Szobolev (Szpartak Moszkva)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Sztanyiszlav Csercseszov

Így ünnepelték az olaszok elleni gólt (Fotó: AFP)
Így ünnepelték az olaszok elleni gólt (Fotó: AFP)


FINNORSZÁG

A messzi északon

Ritka eset: még el sem kezdődött egy torna, máris megvan az egyik nagy nyertese, ugyanis a finn válogatott korábban sem Eb-re, sem vébére nem jutott ki, most pedig ott feszíthetnek a kontinentális elitben. A selejtezők során a 2004-ben Eb-aranyos görögöket és a bosnyákokat is megelőzték, és az olaszok mögött végeztek, igaz, 12 ponttal lemaradva. Megbízhatóan teljesítettek, az olaszoktól kikaptak odahaza, de mindenki mást legyőztek, és ugyan idegenben csak Liechtensteint és Örményországot tudták legyűrni, ennyi is elég volt – a javulás az NL-ben is kimutatható, előbb megnyerték a csoportjukat, éppen a magyarok előtt, majd az írek és a bolgárok sem boldogultak velük.

Kínok között

A finnek elérték képességeik maximumát az Eb-szerepléssel – tegye minden átlagos drukker a szívére a kezét, a jelenlegi finn keretből hirtelen hány játékost tud felsorolni a jó nevű, a selejtezőkben tíz gólig jutó Teemu Pukkin kívül? A keretben felbukkanó Robin Lod, Lukás Hrádecky, Glen Kamara, Thomas Lam, Robert Taylor, Daniel O'Shaughnessy és Robert Ivanov neve nem jó érv a nyelvrokonság mellett, ám az északi topcsapatokból és a topligák másodosztályaiból verbuvált keretnek a nullánál azért nagyobb az esélye a továbbjutásra – írtuk róluk erősorrendünkben, és szakértőink szerint csupán két csapat lesz gyengébb náluk az Eb-n.

Azért nem véletlenül vannak ott

Pukki tíz selejtezőn tízszer volt eredményes, 31 esztendősen ereje teljében van, a Norwichban 26 góllal és 4 gólpasszal zárta az idényt – az angol másodosztályban. Hét selejtezőn sem kaptak gólt, Hrádecky a Bayer Leverkusen kapusa, de előtte nemzetközi szinten teljesen ismeretlen védők szolgálnak, befért a keretbe az MTK-s Nikolai Alho is, aki finoman szólva sem emelkedett ki az NB I-ből (vagy legalábbis elkerülte a figyelmünket). Hogy ez a magyar élvonal dicsérete, vagy a finn „kereterő” mutatója, azt döntse el a kedves olvasó. A középpálya erős embere a Sierra Leone-i származású Glenn Kamara (az Arsenal neveltje most a Rangersben játszik), de Fredrik Jensen peremember az Augsburgban, a csapatkapitány Tim Sparv már 34 éves, és a minap engedte el őt a Larisza.

A nagy hiányzó, a kulcsember és a titkos fegyver

Nem vitás, a kulcsember Pukki, olcsó poén lenne tőle várni a nagy... befutást ezen az Eb-n. A finnek 16 gólt lőttek az Eb-selejtezők alatt, ebből tízet Pukki szerzett, két assziszt mellett; előző 27 válogatott mérkőzésén 20 gólt szerzett, 3 gólpasszal. Tulajdonképpen ő az egyetlen ásza a finneknek, topligás csillaguk pedig csak a kapusuk. A nagy hiányzó? Jari Litmanen, viccelnénk, ha nem mutatták volna meg erejüket ellenünk is, így inkább a 34 éves, 73-szoros válogatott Roman Eremenkóra szavazunk, de a Werder Bremen csapatkapitánya, Niklas Moisander és a Serie A idényét végigküdző Perparim Hetemaj (Benevento) is megérdemelt volna egy Eb-szereplést. A titkos fegyver csakis egyvalaki lehet: a Pukki melletti egyetlen jó csatár, a Leverkusen légiósa, kölcsönben Berlinben bizonyító Joel Pohjanpalo. A felkészülési mérkőzése közben éppen ezért okoz meleg pillanatokat a hűvös Északon Pukki, Sparv és Pohjanpalo kisebb sérülése.

Taktika és erősségek

NEM KAPKODTAK
Ideje volt már a kijutásnak, az UEFA 55 tagszervezete közül 33 már legalább egyszer megfordult Eb-n.

A 2016-ban kinevezett Markku Kanerva a 3–5–2 és az 5–3–2 híve, annak ellenére, hogy tavaly a klasszikus 4–4–2-ben verték meg a bolgárokat és az íreket is. Azóta nem sok babér termett nekik, ugyanakkor öt védővel nem kaptak ki Ukrajnában, alighanem így játszanak majd az Eb-n is, hiszen ott senki ellen sem lesznek esélyesek. Hátul okosan passzolgatnak, Hrádecky lábbal is megállja a helyét a Bundesligában, és ugyan csak pár topligás játékossal bírnak, de nem adják olcsón a bőrüket. Már csak azért sem, mert tornaújoncként maguk mögött érzik majd az egész nemzetet, a kijutást ezrek ünnepelték a csapattal együtt, a pályára zúdulva. Ne feledjük, nyolcvankét hosszú év után zárták sikerrel a selejtezős kalandjaikat! Sarabolós stílusuk nem sokra predesztinálja őket, de éppen ellenük lép majd mindenki kicsit könnyedebben pályára. A szakértők szerint legfőbb erősségük a keretben uralkodó közösségi szellem.

A KAPITÁNYI HÍD. A finnek 2016-ben egy mérkőzést sem nyertek, így Hans Backét a finn U21-esekkel már bizonyító Markku Kanerva váltotta, akire csak a nagyon elvont futballfanok emlékeznek a BL-ből, ahol ő a HJK Helsinki bekkjeként fordult meg anno. A mai csapat magja a 2009-ben a kontinenstornára kijutó ifikből nőtt ki, ezért is jó választás a most 57 éves „Rive”, egykori mesterük – aki egyetlen klubcsapatot edzett, a kicsiny FC Viikingitet. 2009 után ismét az NL-ben is bizonyító Kanerva lett az év edzője odahaza, az egykori iskolai tanár ezen az Eb-n csak nyerhet.

FINNORSZÁG
Eb-szereplések: 1
(2020)
A legjobb eredmény:
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 4 vereség, 16–10-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Teemu Pukki (10)
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal:
Dánia: 59 mérkőzés, 11 győzelem, 39 vereség, 58–154
Oroszország: 18 m., 1 gy., 12 v., 13–55
Belgium: 11 m., 4 gy., 3 v., 19–20
A keret legértékesebb játékosa: Teemu Pukki, 7 millió euró
A FIFA-világranglistán az 54.

FINNORSZÁG – BŐ KERET (28 fő)
KAPUSOK: Lukás Hrádecky (Bayer Leverkusen – Németország), Jesse Joronen (Brescia – Olaszország), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers – Anglia), Carljohan Eriksson (Mjällby – Svédország) VÉDŐK: Paulus Arajuuri (Pafosz – Ciprus), Jere Uronen (Genk – Belgium), Juhani Ojala (Vejle – Dánia), Thomas Lam (PEC Zwolle – Hollandia), Albin Granlund (Stal Mielec – Lengyelország), Saui Väisänen (Chievo – Olaszország), Nikolai Alho (MTK BUDAPEST), Daniel O'Shaughnessy (HJK), Niko Hämäläinen (QPR – Anglia), Leo Väisäinen (Elfsborg – Svédország), Robert Ivanov (Warta Poznan – Lengyelország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Tim Sparv (Lárisza – Görögország), Rasmus Schüller (Djurgarden – Svédország), Glen Kamara (Rangers – Skócia), Pyry Soiri (Esbjerg – Dánia), Joni Kauko (Esbjerg – Dánia), Frederik Jensen (Augsburg – Németország), Onni Valakari (Pafosz – Ciprus), Jasin-Amin Assehnoun (Lahti)
TÁMADÓK: Teemu Pukki (Norwich City – Anglia), Joel Pohjanpalo (Union Berlin – Németország), Lassi Lappalainen (CF Montréal – Kanada), Marcus Forss (Brentford – Anglia), Roope Riski (HJK)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Markko Kanerva

Új dinamitok (Fotó: AFP)
Új dinamitok (Fotó: AFP)

DÁNIA

Ez nem a strandcsapat

Schmeichel véd ugyan, de ez messze nem az 1992-es Eb-keret – hanem annál sokkal jobb, ugyanis bár a „kis” Schmeichel, Kasper nem világklasszis, mit atyja, Peter, de sokkal több a topligás ász most. A kapus a Leicester Cityből jött a keretbe, Simon Kjaer a Milanból, Andreas Christensen a Chelsea-től, Jens Stryger Larsen az Udinesétől, Jannik Vestergaard a Southamptontól, Joakim Maehle az Atalantától a védelembe; a karmester Christian Eriksen interes, jobbkezei, Thomas Delaney dortmundi, Pierre-Emile Höjbjerg tottenhames, Daniel Wass valenciai. A támadósorban nincs Brian Laudrup, „csak” a lipcsei Yussuf Poulsen, a barcelonai Martin Braithwaite, a pármai Andreas Cornelius, a nice-i Kasper Dolberg, a bolognai Andreas Skov Olsen, a genovai Mikkel Damsgaard és a sinsheimi Robert Skov. Ráadásul nincsenek „túlkoros” játékosok a keretben, messze a legöregebb a kis Schmeichel a maga 34 évével.

(F)elvárások

CSOPORTOSULÁS
Csak egy olyan válogatott akad, amelyik két Eb-n is elveszítette az összes csoportmérkőzését: Dánia (1988, 2000).

Talán a régi dinamitok tették túl magasra a lécet, de ritkaság, hogy 34 mérkőzésen át veretlen legyen egy csapat, és azt mind a szurkolók, mind a szakértők támadják annak rossz játéka miatt. Márpedig ezt kellett átélnie Age Hareide szövetségi kapitánynak és választottjainak. A dánok előző 26 mérkőzésükből csak kettőt veszítettek el, mindkettőt a FIFA világranglistáját vezető belgák ellen. Eb-selejtezős csoportjukban Svájc mögött végeztek egy ponttal, ám veretlenül, a vb-selejtezőket három sima sikerrel kezdték, az első NL-körben megelőzték Walest és Írországot, a másodikban Angliát és Izlandot – az oroszországi vébét a 11. helyen zárták, a nyolcaddöntőben a horvátok csak tizenegyesekkel ütötték ki őket.

Ha már tizenegy

A dánok a 11. helyen végeztek erősorrendünkben is. „Az előző három Eb közül csak egyen voltak ott, az előző négy vb felére jutottak ki, tehát tőlük senki sem várt sem többet, sem kevesebbet, mint a kvalifikáció. Bécsben 4–0-ra verték meg legutóbb az osztrákokat, s ha jobban megnézzük a keretüket, megértjük, miért... Ismerősek a nevek, igaz? A topligákban hétről hétre láthatjuk őket. Sőt, végre vannak jó csatáraik is: nyilván Poulsen és Dolberg nem új Brian meg Michael Laudrup, de játékjoguk jóval többet ér húszmillió eurónál, és ugyan nem lett új Luis Suárez Braithwaite-ből, ám nem véletlenül játszik valaki negyvennél is több mérkőzést egy idényben a Barcelonában” – vélekedtünk.

A nagy hiányzó, a kulcsember és a titkos fegyver

MENŐK
A legtöbb Eb-mérkőzés a dánoktól Peter Schmeichel (13) nevéhez fűződik, őt követi a Michael Laudrup, John Sivebaek páros (10) és Thomas Helveg (9).

A közvélemény nyilván Eriksenre koncentrál, egyértelműen ő lesz a kulcsember (a selejtezőcsoport gólkirálya is ő volt!), noha szerintünk a középpályájuk gerince a Delaney, Höjbjerg páros, őket „túlfutni” lehetetlenség. Bratithwaite sztár lett a Barcában, meglepően eredményes a válogatottban a Sampdoria húszéves támadója, Damsgaard, de a nagy befutást mi magunk az Ajax-nevelés Dolbergtől várjuk, annak ellenére is, hogy nem túl jó idényt zárt Franciaországban. A 35 esztendős Lasse Schöne nem lesz ott az Eb-n, pedig ezért hagyta ott a télen a Genoát a Heerenveenért. Két éve hat válogatott mérkőzésen öt gólt lőtt a Monza mostani középpályása, Christian Gytkaer, mára ő is kikopott keretből. Az egyszeres válogatott középpályás, Philip Billing – 16.5 millió euróért vette Bournemouth – úgy megsértődött a kimaradáson, hogy mérgében „átigazol” a nigériai válogatotthoz (a szabályok erre lehetőséget adnak).

Erős?
Erős?

Taktika és erősségek

Hjulmand a 4–3–3 és a 3–4–2–1 nagy szerelmese, de ezen a tornán inkább a 4–2–3–1 mellett teszi le a garast, így győztek a Wembley-ben is. Ha nem is klasszis, Kasper Schmeichel remek kapus, Eriksen minden felállásban klasszikus karmester (egy kihalófélben lévő szakma képviselője, lassan a drótostótból, szemfelszedőből és a vándorköszörűsökből is több lesz), a mögötte harcoló duót megénekeltük, de azt nem, hogy a szakértők szerint ők ketten nagy nyugalmat adnak a többieknek. Emeljük ki a védelmi kettősöket: Kjaer „vénségére” újjászületett a Milanban, Christensen közel 30 mérkőzést játszott a Chelsea-ben, a BL-döntő egyik hőse volt – Joachim Andersen az Eb után minden bizonnyal a Tottenhamben folytatja, a 199 centiméteres Vestergaard a Southampton védelmének oszlopa. Már csak ezért is lenne ideális a háromvédős rendszer, no és azért, mert Maehle személyében csak egy jó szélsővédővel bírnak. A védelem bal oldalán sokszor a Hoffenheim sokoldalú jobbszélsője, Skov szerepel... Támadóból megfelelő a választék, mégis gond a gólszerzés a közepes és annál jobb csapatok ellen, ellenben Svájcban háromgólos hátrányból álltak fel, a 84., a 88. és a 90+3. percben betalálva.

A KAPITÁNYI HÍD. Hiszik vagy sem, miután távozott az 1992-es Eb-hős kapitány, Richard Möller Nielsen, 1996-ban, azóta tavalyig csak Bo Johansson, Morten Olsen és Hareide ült a dánok kispadján! Ahol most a tavaly a defenzív stílusért és a szürke futballért „hálából” menesztett Hareide után a 49 esztendős Kasper Hjulmand a főnök. Bizonyára önöknek sem ismerős a kapitány neve: annak idején sérülése miatt fiatalon visszavonult a B.93-ból, majd edzőnek állt a Lyngby ifijeinél. Ott, a Nordsjaellandnál és a Mainznál is edzősködött, a fiatal dán edzők legjobbikának a keze alatt egyelőre hasít a válogatott.

DÁNIA
Eb-szereplések:
9 (1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2020)
A legjobb eredmény: aranyérem (1992)
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 4 győzelem, 4 döntetlen, 23–6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Christian Eriksen (5)
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal:
Finnország: 59 mérkőzés, 39 győzelem, 11 vereség, 154–58
Oroszország: 11 m., 1 gy., 9 v., 10–32
Belgium: 13 m., 6 gy., 4 v., 23–21
A keret legértékesebb játékosa: Christian Eriksen, 40 millió euró
A FIFA-világranglistán a 10.

DÁNIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Kasper Schmeichel
(Leicester City – Anglia), Frederik Rönnow (Schalke – Németország), Jonas Lössl (Midtjylland)
VÉDŐK: Simon Kjaer (Milan – Olaszország), Andreas Christensen (Chelsea – Anglia), Jannik Vestergaard (Southampton – Anglia), Joakim Maehle (Atalanta – Olaszország), Jens Stryger Larsen (Udinese – Olaszország), Joachim Andersen (Fulham – Anglia), Daniel Wass (Valencia – Spanyolország), Mathias Zanka (FC Köbenhavn), Nicolai Boilesen (FC Köbenhavn)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Christian Eriksen (Internazionale – Olaszország), Thomas Delaney (Borussia Dortmund – Németország), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham – Anglia), Christian Nörgaard (Brentford – Anglia), Mathias Jensen (Brentford – Anglia), Anders Christiansen (Malmö – Svédország), Jonas Wind (FC Köbenhavn)
TÁMADÓK:Yussuf Poulsen (RB Leipzig – Németország), Martin Braithwaite (Barcelona – Spanyolország), Andreas Cornelius (Parma – Olaszország), Kasper Dolberg (Nice – Franciaország), Andreas SkovOlsen (Bologna – Olaszország), Robert Skov (Hoffenheim – Németország), Mikkel Damsgaard (Sampdoria – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Kasper Hjulmand

A CSOPORTTAGOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Május 29., szombat, Stockholm: Svédország–Finnország 2–0
Június 1. kedd, Wroclaw, 20.45: Lengyelország–Oroszország
Június 2., szerda,
Innsbruck (Ausztria), 21.00: Németország–Dánia
Június 3., csütörtök,
Brüsszel, 20.45: Belgium–Görögország
Június 4., péntek,
Helsinki, 18.00: Finnország–Észtország
Június 5., szombat,
Moszkva, 17.00: Oroszország–Bulgária
Június 6., vasárnap, Bröndby, 18.00: Dánia–Bosznia-Hercegovina
Június 6., vasárnap, Brüsszel, 20.45: Belgium–Horvátország

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
B-CSOPORT (KOPPENHÁGA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik