Bolgár bajok: több válogatott kulcsember is elkapta a koronavírust

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.09.09. 12:37
null
Delev (9) Cardiffban nem tudta megakadályozni a walesieket a gólszerzésben, majd miután hazatért Bulgáriába, róla is kiderült, hogy elkapta a koronavírust (Fotó: AFP)
Októberi, Eb-pótselejtezős ellenfelünk, Bulgária labdarúgó-válogatottja az írek elleni hazai 1–1-es döntetlennel és a Wales elleni, idegenbeli 1–0-s vereséggel kezdte a Nemzetek Ligáját. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a megkeresésünkre adott helyzetjelentésében elmondta, a csapat játéka sokkal biztatóbb volt, mint azt a végeredmények mutatják, az viszont már aggodalomra adhat okot, hogy az NL-meccsek után már két játékosnál is kimutatták a koronavírust... 

A bolgárok két Nemzetek Ligája-mérkőzése után Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány arról beszélt, nagyon csalódottak, hogy csak egy pontot szereztek az ír, walesi kettőssel szemben, ám a játékuk kezd összeállni, és ez jó jel a Magyarország elleni Eb-selejtező előtt. Az általunk megkérdezett Teodor Boriszov, aki a Meridian Match sportnapilap munkatársa, nagyjából egyetért a szakember megállapításával.

„Az elmúlt évek rossz eredményei után a bolgár szurkolók elvárásai a csapattal szemben a tengerszint közelében vannak, ehhez képest valóban láthattunk némi előrelépést az írek és a walesiek elleni játékban. Ugyan csak egy pontot szereztünk, de úgy érzem, négyet érdemeltünk volna a látottak alapján – kezdte helyzetértékelését bolgár kollégánk.

A bolgárok hazai pályán, Írország ellen, majd Walesben is a 90. perc után kaptak gólt. Az írek ellen több mint 30 percen át vezettek, mielőtt a vendégek egyenlítettek, Walesben pedig 1–0-ra kaptak ki Neco Williams 94. percben szerzett góljával. A két mérkőzésen több újoncnak is lehetőséget adott Dermendzsiev kapitány.

„A CSZKA Szófia belső védője, Plamen Galabov, a Ludogorec brazil születésű jobbhátvédje, Cicinho (Marcelinho és Wanderson után ő a harmadik honosított brazil a Ludogorecből, aki pályára lépett a bolgár válogatottban), a Szlavja Szófia 18 éves középpályása, Filip Kracev és az PFK Arda Kardzsali szélsője Szvetoszlav Kovacsev is először szerepelt a válogatottban – sorolta a debütálókat Boriszov. – Többségük jó teljesítményt nyújtott, kiváltképp a 31 éves Cicinho, aki nem adott esélyt a kibontakozásra a walesiek bal oldalán futballozó Ben Davies, Daniel James párosnak. Cardiffban a problémáink a második félidőben jelentkeztek, amikor a hazaiak irányították a játékot, valahogy túléltük a rohamokat, de csak az utolsó pillanatig... Mindkét meccsen ugyanolyan gólt kaptunk a végén, szélről jövő beadás után fejjel talált be az ír Shane Duffy és a walesi Williams is (előbbi gól közvetlenül szöglet után született – a szerző). Ez a koncentráció hiányát mutatja, döntő helyzetekben, de a szerencse hiányát is.”

Boriszovot a csapat hiányzóiról, problémáiról is faggattuk, arról, mennyire okoz gondot a keret összeállításánál a koronavírus.

„A védelem kulcsjátékosának számító középső védőnk, Vaszil Bozsikov például azért nem játszott, mert klubja, a Slovan Bratislava nem adott neki engedélyt, hogy hazatérjen Bulgáriába a válogatotthoz, ugyanis aki Szlovákiából érkezik, arra tizennégy napos karantén vár. Aztán persze, mint minden válogatott esetében, a bolgár csapatban is voltak olyanok, akiket a közvélemény hiányolt a csapatból. Közéjük tartozik a Lokomotiv Plovdiv csatára, Dimitar Iliev, aki az idény első öt tétmeccsén három gólt szerzett a Lokomotiv Plovdivban, de a Nemzetek Ligájában csak huszonkilenc perc jutott neki. Az írek ellen gólt szerző Bozsidar Krajev pedig a taktikát kritizálta, azt kifogásolta, hogy a fizikailag erősebb védőkkel szemben mindig hosszú, magas indításokat kapott a társaktól.

A megszokott csapatból a nyáron az osztrák Sturmból az olasz élvonalbeli Cagliarihoz szerződött támadó, Kiril Deszpodov még augusztusban elkapta a koronavírust, ő emiatt maradt távol, Martin Mincsev (Sparta Praha) pedig még nem épült fel korábbi sérüléséből. A válogatott új csapatkapitányának, Petar Zanevnek már a Nemzetek Ligája-meccsek után, hétfőn lett pozitív a vírustesztje, két hetet biztosan ki kell hagynia, és friss hír, hogy Walesből hazaérve Szpasz Delev szintén pozitív mintát produkált.”

Utóbbi két játékos esete, mivel mindketten szerepeltek a Nemzetek Ligájában, azt a kérdést is felveti, lehetnek-e további fertőzöttek a csapatban. Az NL-keretből egyébként a Puskás Akadémia bolgár válogatott védje, Kamen Hadzsiev is kimaradt, de Boriszov azt nem tudta megmondani, ennek köze lehet-e ahhoz, hogy a felcsútiaknál is több játékos vírustesztje pozitív lett korábban.

„A Nemzetek Ligájában próbáltuk többet birtokolni a labdát az ellenfélnél, de nem tudtunk élni azzal, hogy nálunk volt a labda, mert nem alakítottunk ki igazán nagy gólhelyzeteket. Mióta Ivelin Popov visszavonult a válogatottól, nincs olyan játékosunk, aki a kiélezett meccseken a különbséget jelenthetné, aki képes lenne eldönteni a javunkra ezeket a mérkőzéseket. Hogy mire számítok Magyarország ellen? Futballshowra biztos nem, de már az 1–0-s győzelemmel is elégedett lennék, viszont nem lesz könnyű kapott gól nélkül lehozni a mérkőzést. Az azonban, hogy a koronavírus miatt nem lesznek nézők, nem okozhat különösebb problémát, mert az elmúlt időszak nem éppen jó eredményei után a csapat már hozzászokott az üres lelátókhoz” – összegzett a bolgár újságíró.

BULGÁRIA–ÍRORSZÁG 1–1

WALES–BULGÁRIA 1–0


EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)

Október 8.

Bulgária–Magyarország
November 12.
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik