Az NB I több játékost adhat az Eb-re, mint a horvát és a szlovák élvonal

Vágólapra másolva!
2020.11.23. 17:17
null
Az NB I-es csapatok a magyar mellett további három Eb-szereplő válogatottba adnak játékosokat, köztük a szlovákba: a már a Ferencvárosban szereplő Róbert Mak (20) tavaly gólt is szerzett a mieink elleni selejtezőn (Fotó: AFP)
Nemcsak a magyar, hanem a macedón, szlovák és ukrán válogatottban is lehet majd NB I-es játékos a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokságon, legalábbis ha a selejtezőkben és a Nemzetek Ligája-mérkőzéseken szereplőkből indulunk ki. Ennek kapcsán néztünk körül, hogy a magyar élvonal mellett a régió bajnokságai, az őszi válogatott meccsek alapján hány futballistát küldhetnek a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tornára.

 

AZ NB I AKÁR 15-16 JÁTÉKOST IS ADHAT AZ EB-RE

Marco Rossi idei kereteibe összesen húsz itthon szereplő játékos kapott meghívót, közülük tizenegyen – Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Botka Endre, Sigér Dávid, Fiola Attila, Hangya Szilveszter, Loic Nego, Nikolics Nemanja, Cseri Tamás, Gazdag Dániel és Könyves Norbert – léptek pályára legalább egy mérkőzésen. Ők azok, akik a külföldön szereplők mellett jó eséllyel pályáznak a kerettagságra, a másik kilenc játékos közül a jelenleg sérült Kovácsik Ádám (Fehérvár) vagy a helyére meghívott Hegedüs Lajos (Paks) is bízhat abban, hogy harmadik kapusként helyet kap az Európa-bajnokságra nevezhető 23-as keretben.

AKTÍV VÁLOGATOTTAK EGÉSZ SORA

Több olyan válogatott játékos is szerepel az NB I-ben, aki ezen az őszön is szerepet kapott hazája nemzeti csapatában, de az Eb-szereplést nem sikerült kivívnia. Említhetjük például a pótselejtezők során az északírekkel szemben elvérző bosnyákokat Eldar Civiccsel és Adnan Kovaceviccsel (mindkettő Ferencváros), az NL D-ligájában az észak-macedónok ellen „döntőző” grúzokat Lasa Dvalival (Ferencváros) vagy a szintén pótselejtezőig jutó szerbeket a cserekapus Emil Rockovval (Fehérvár).

Aztán az aktív NB I-es válogatottak közé tartozik még többek között a Koszovó ellen gólt is szerző albán Myrto Uzuni (Ferencváros) és a szintén albán Hysen Memolla (DVTK), a koszovói Florent Hasani (DVTK) a szlovén Miha Blazic (Ferencváros), a moldovai Artur Craciun (Bp. Honvéd), a román Alexandru Baluta (Puskás Akadémia), de említhetjük a románoknál tavaly öt Eb-selejtezőn szerepelt Adrian Rust (Mol Fehérvár), és a tavaly egyszer játszó Gheorghe Grozavot (DVTK), igaz utóbbiak idén nem szerepeltek. Az Eb-n az északmacedónoknál két volt NB I-es játékos is szerephez juthat, az Újpestről 2017-ben Spanyolországba szerződő Enisz Bardi, valamint a 2017 és 2019 között a Ferencvárosban futballozó Sztefan Szpirovszki.

A felsoroltakból várhatóan 8-10 futballista (35-43 százalék) vehet részt az Európa-bajnokságon, bár a járvány miatt a bizonytalansági tényező a korábbinál minden szempontból jóval nagyobb. Ha Marco Rossi teljes kapitányi időszakát vesszük alapul (2018 óta), eddig is hasonló arányban szerepeltek az NB I-esek: az olasz kapitánynál 45-en léptek pályára a válogatottban, abból 21-en NB I-es játékosként (46.6 százalék).

A többi Eb-résztvevő válogatott közül az északmacedónban lehet a legtöbb NB I-es játékos: Kire Risztevszki (Újpest FC), Viszar Muszliu és Boban Nikolov (mindkettő Fehérvár). Mindannyian már válogatott játékosként igazoltak Magyarországra, és bár Észak-Macedónia is egyértelműen a Nemzetek Ligájának (és a D-liga megnyerésének) köszönheti az Eb-szereplést, említett játékosok példája jól mutatja, hogy az anyagilag megerősödött NB I immár a régió egyik „felvásárló” piacaként működik. A magyar bajnokságban egyre több külföldi lát fejlődési lehetőséget és olyan szakmai szintet, ahonnan be tud kerülni hazája válogatottjába.

Ugyanez a helyzet a rutinos, 29 éves, 62-szeres szlovák válogatott támadó, a szeptemberben érkezett Róbert Mak esetében. Miközben a szintén a Ferencvárosban szereplő ukrán Olekszandr Zubkov és Ihor Haratin példája azt mutatja, hogy a rendszeres és kiemelkedő nemzetközi kupaszerepléssel még egy erősebb válogatottal és ligával rendelkező ország válogatottjába is be lehet már kerülni Magyarországról. A két labdarúgó ugyanis idén ősszel, FTC-játékosként szerepelt először hazája válogatottjában.

A felsorolt hat légiósnak egyaránt megvan az esélye, hogy bekerüljön hazája jövő nyári Eb-keretébe. Velük, illetve a magyar válogatottakkal együtt összesen akár 15-16 NB I-es labdarúgó is szerepelhetne jövőre az Európa-bajnokságon. Ebből a Ferencváros (Botka, Dibusz, Lovrencsics, Sigér, Mak, Zubkov Haratin) és a Mol Fehérvár (Kovácsik, Fiola, Hangya, Nego, Nikolics, Nikolov, Muszliu) egyaránt hét játékost adhatna, bár vélhetően nem kerül majd be mindegyikük a keretbe.

UKRÁN PREMJER-LIHA: CSAK EGY NEM UKRÁN

Az ukrán válogatott idei felépítése hasonló a magyarhoz, tucatnyi külföldön játszó játékos mellett a másik felét adták az otthon szereplők. A koronavírus nem kímélte a válogatottat, ezért rekordszámú, összesen 34 játékos kapott meghívót az ukrán első osztályból, közülük tízen nem léptek pályára.

Az Eb-szereplésre az ukrán bajnokságból reális eséllyel a két topklub, a BL-csoportkörös Sahtar Doneck és Dinamo Kijev futballistái pályáznak. Ami meglepő az ukrán csapatok esetében, hogy a korábban a kelet-európai játékosok gyűjtőhelyének számító bajnokság más Eb-szereplő válogatottba idén ősszel csak egy futballistát adott, a lengyel Tomasz Kedziorát (Dinamo Kijev).

LENGYEL EKSTRAKLASA: TÖBB A SZLOVÁK, MINT A LENGYEL VÁLOGATOTT

A lengyel élvonal nem a saját, hanem a szlovák válogatottba adta a legtöbb játékost idén ősszel. Mivel a lengyel válogatott erősségei mind külföldön futballoznak, a hazai ligából csak hatan kaptak meghívót a vizsgált időszakban – a legutóbbi, Hollandia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre például csak Jakub Moder (Lech Poznan). E hat játékos közül is csak a 40-szeres válogatott Artur Jędrzejczyk (Legia) játszott hatnál több alkalommal a nemzeti együttesben. Könnyen elképzelhető még az is, hogy a lengyel válogatott otthon futballozó játékos nélkül vesz részt az Eb-n, pedig a négy évvel ezelőtti tornán még a keret kilenc tagja játszott hazai klubban.

Ezzel szemben a szlovák válogatottba kilenc játékost adott hét különböző lengyel csapat, bár a jelek szerint többségüket inkább csak kipróbálták. A tíz válogatottságot ugyanis csak a 35 éves kapus, Dusan Kuciak (Lechia Gdansk) és a védő Lubomír Satka (Lech Poznan) érte el közülük, s hárman még egyszer sem léptek pályára (érdekesség, hogy a lengyelek és a szlovákok azonos csoportban szerepelnek az Eb-n.) Ezen kívül a horvátok számítanak még a Legia jobbhátvédéjére, Josip Juranovicra, míg Santeri Hostikka (Pogon Szczecin) szeptemberben a finn válogatott keretében szerepelt, de pályára még nem lépett.

CSEH FORTUNA:LIGA: A SZLOVÁKOK INNEN IS VÁLOGATNAK

A cseh válogatottban mostanában nagyjából fele-fele arányban szerepeltek otthon, illetve külföldön futballozók, ezt az arányt csupán a szeptember 4-i, Skócia elleni Nemzetek Ligája mérkőzés borította fel, amelyre koronavírus-fertőzés miatt órák alatt kellett összeszedni egy teljesen új keretet. Az akkor behívott 21 játékost nem számítva a cseh bajnokságból elsősorban a három élcsapat adott válogatott játékosokat: a Slavia nyolcat, a Sparta és a Viktoria Plzen négyet.

A saját válogatott mellett a szlovák épít nagy mértékben a cseh élvonalra, bár az egykori társország tíz játékosa már nem feltétlenül a topklubokban szerepel: a bajnok Slaviában például nincs is szlovák játékos. Összesen hat cseh klubból válogattak az októberig cseh edző, Pavel Hapal által irányított északi szomszédaink.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA: NÉHÁNY SZLOVÁK ÉS MAGYAR MELLETT FINNT ÉS MACEDÓNT IS „ADHATNAK” AZ EB-RE

Rekordszámú, 53 játékost hívtak be idén őszre az Eb-szereplést pótselejtezőn kiharcoló szlovák válogatottba, ami egyrészt a koronavírus-járvánnyal függ össze (a légióskodókat nem minden meccsre engedték haza klubjaik), másrészt az októberi kapitányváltással, amikor Stefan Tarkovic váltotta Hapalt.

Ebből az 53 játékosból viszont csupán hatan játszanak szlovák klubban: négyen (Dominik Greif, Lukás Pauschek, Vladimír Weiss és Dávid Strelec) a Slovanban, Erik Pacinda a Spartak Trnavában, Dominik Kruzliak Dunaszerdahelyen. Mint a cseh és a lengyel példából láttuk, a szlovák tehetségeket nemcsak a nyugati, hanem szomszédos országok ligái is nagy számban szerződtetik, az otthon játszók közül csak az idén bő évtizedes légióskodás után Pozsonyba szerződő 67-szeres válogatott Vladimír Weissnek van jelentős nemzetközi rutinja.

A Szlovákiában futballozó külföldiek közül a finn Juha Pirinen (Trencín) és a macedón Tihomir Kosztadinov (Ruzomberok) a két újonc színeiben vehet részt az Eb-n. A DAC magyarjai közül Kalmár Zsolt, Schäfer András és esetleg a jelenleg sérült Vida Máté.

HORVÁT PRVA HNL: KEVÉS HORVÁT MELLETT SVÁJCI EB-SZEREPLŐ IS A LÁTHATÁRON

CIPRUSRÓL 11-EN IS MEHETNEK AZ EB-RE?
Az Európa-bajnokságról lemaradt országok bajnokságai közül meglepő módon a ciprusi élvonal adhatja majd a legtöbb futballistát, idén ősszel ugyanis hat klub 11 játékosa kapott meghívót Eb-résztvevő válogatottba. A legtöbben közülük kelet- vagy közép-európaiak: Lang Ádám (Omonia) és Szalai Attila (Apollon Limasszol) a magyar keret tagjai voltak a pótselejtezőkön és a Nemzetek Ligájában, az ex-ferencvárosi Sztefan Szpirovszki (AEK Larnaca) mellett Martin Bogatinov (Ethnikosz Ahnasz), Damjan Siskovszki és Dusko Trajcsevszki (Doxa) is szerepelt macedón válogatottban, Tomas Hubocan és Michal Duris (Omonia) a szlovákban. De két finn, Paulus Arajuuri és Onni Valakari (Pafosz) mellett még a belga keretbe is jutott Cipruson futballozó játékos, bár az AEK kapusának, Jens Teunckensnek a fentebb említetteknél jóval kisebb az esélye, hogy a jövő nyári tornára is nevezzék.

Az Eb-selejtezők során a mieink csoportját megnyerő horvát válogatottnál viszonylag egyszerű a képlet, a klasszis légiósok mellett az ország kirakatcsapata, a Dinamo Zagreb ad néhány játékost a válogatottba. A szabályt erősítő kivétel Mile Skoric (NK Osijek), ám az eszéki védő is három év alatt csupán négyszer lépett pályára a nemzeti együttesben.

A Dinamóból idén négyen kaptak meghívót, de közülük Dino Peric egyáltalán nem kapott játéklehetőséget. A zágrábi klubból is egyedül a kapus Dominik Livakovic számít alapembernek a vb-ezüstérmes válogatottban. A horvát liga a régió két másik válogatottjába, a magyarba és a macedónba adhat még futballistákat, bár nálunk Gyurcsó Ádámnak (Hajduk Split) és Kleinheisler Lászlónak (Osijek) a jelenlegi állás szerint a kerettagságért is meg kell küzdenie, a középhátvéd Darko Velkovszki (Rijeka) és a középpályás Arijan Ademi (Dinamo Zagreb) alapembernek számít a délszláv csapatban.

A Prva HNL „kakukktojása” a svájci válogatott Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb), de a már két világbajnokságot is megjárt, 24-szeres válogatott támadó horvát gyökerei miatt került négy éve a ligába.

OSZTRÁK BUNDESLIGA: A HAZAIAK MELLETT MAGYAR, UKRÁN ÉS DÁN EB-JÁTÉKOS?

Ausztria válogatottját elsősorban a két Bundesliga, a német és az osztrák adja, nagyjából egyforma részesedéssel. Az otthon játszók közül a legtöbben a LASK (6) vagy a Salzburg (4) játékosai, a nagy múltú bécsi klubokból, az Austriából és a Rapidból, valamint a Sturm Grazból idén csak egy-egy játékos kapott meghívót.

És mivel a BL-ben csoportkörös szereplő Salzburg légiósainak java nem európai, a klub Szoboszlai Dominik és négy osztrák válogatott (Albert Vallci, Andreas Ulmer, Cican Stankovic, Maximilian Wöber) mellett várhatóan csak a jobbhátvéd Rasmus Kristensen Eb-szereplésével büszkélkedhet majd, bár ő eddig csupán meghívót kapott a dán válogatottba, mérkőzést még nem játszott. Linzből az ukrán válogatottban októberben bemutatkozó középpályás, Jevhen Cseberko lehet még ott esetleg az Eb-n.

AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI PRVA MFL-BŐL ÉS A TÉRSÉG TÖBBI BAJNOKSÁGÁBÓL KEVESEN MENNEK AZ EB-RE

Az Európa-bajnokág egyik újonca, Macedóniaa többi délszláv országhoz hasonlóan elsősorban a külföldön futballozókra építi válogatottját. A hazai ligából idén behívott hat játékosból egyedül a Skëndija védője, Egzon Bejtulai játszik rendszeresen, a többiek csupán kétszeres-háromszoros válogatottak. Az amúgy is kevés légióst foglalkoztató macedón klubok más válogatottba egyetlen játékost sem adnak.

A tornán nem szereplő környező országok bajnokságaiból viszont legfeljebb egy-egy játékos lehet ott az Eb-n: Holender Filip (Partizan) a szerb Szuperligát, a szlovák Pavol Safranko (Sepsi OSK) a román Liga 1-et, a macedón Krszte Velkoszki (FK Szarajevo) a bosnyák, honfitársa, Krisztijan Tosevszki (KF Tirana) az albán élvonalat képviselheti. Az orosz és az ukrán bajnokságot leszámítva szovjet utódállamokból jelen állás szerint egyedül Jacek Góralski, a kazah Kajrat lengyel középpályása számíthat Eb-részvételre.

HÁNY VÁLOGATOTT JÁTÉKOST ADTAK AZ ŐSSZEL A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK BAJNOKSÁGAI AZ EB-SZEREPLÉST KIVÍVÓ VÁLOGATOTTAKBA?*
Liga Saját válogatott DEN FIN CRO
POL
MKD HUN
SUI
SVK
UKR
Cseh 1. Liga 17 10
Horvát 1. HNL 5 2 2 1
Lengyel Extraklasa 6 1 1 9
Macedón 1. MFL 6
Magyar NB I 20 3 1 2
Osztrák Bundesliga 13 1 1 1
Szlovák Fortuna Liga 5 1 1 2
Ukrán Premier Liga 34 1

*A válogatottakat a fölső sorban jelöltül FIFA-orszgkódok alapján. A saját válogatott az adott bajnokság országának válogatottját jelenti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik