Összefoglaló, NFL 2014 Championship Games

Vágólapra másolva!
2015.01.19. 18:01
Egy sima, egy fordított. A régmúltat idéző kötési technika, Oláh Ibolya első szólóalbumának címe és az NFL 2014-es szezon két konferenciadöntőjének...

Egy sima, egy fordított. A régmúltat idéző kötési technika, Oláh Ibolya első szólóalbumának címe és az NFL 2014-es szezon két konferenciadöntőjének rövid jellemzése. Egy sima, vagyis Tom Brady hatodszor, jutalomjátékkal masírozott be a Hazafiakkal a Super Bowlba, illetve egy fordított, pontosabban egy fordítás, de még milyen. A címvédő Seattle Seahawks 0-16-os félidőt követően, hosszabbítás után fordított a Green Bay Packers ellen, így a tavalyi döntőhöz hasonlóan, idén is mindkét konferencia első kiemeltje lép pályára a sportág legnagyobb eseményén.

Green Bay Packers @ Seattle Seahawks 22-28 (h.u.)

Körülbelül öt perc lehetett hátra a mérkőzésből, 12 ponttal vezettek a vendégek és Russell Wilson negyedszer adta el a labdát az este folyamán, mikor felálltam az asztalomtól és kis híján elindultam haza... Valamiért mégis maradtam és olyan élményben lett részem, amit soha nem felejtek. Ezek után, ha bármely laikus megkérdezi, hogy mit szeretek ebben a sportban, egy szót sem szólok, csak átadok egy másolatot erről a meccsről, meg fogja érteni, ebben biztos vagyok.

Az egész meccs úgy lüktetett és annyi fordulatot tartogatott, hogy képtelenség ezt mind átadni, mégis megpróbálom. Rögtön az elején Richard Sherman bizonyította, hogy nem hiába nem dobált a nyitómeccsen Aaron Rodgers az irányába, látványos interceptionnel akadályozta meg a pontszerzést. A Packers első körös választása, Ha-Ha Clinton-Dix is ihletett kapott és 50 másodperc múlva megszerzett egy felpördülő labdát, így a vendégcsapat pillanatok alatt ugyanott találta magát, ahol Rodgers labdaeladása előtt. Ezúttal jobban vigyáztak a malacbőrre, de a gólvonalon elfogyott a tudomány, John Kuhn és Eddie Lacy sem tudott 1 yardról bejutni, így Mason Crosby közeli mezőnygólja hozta meg a vezetést. A kickoffot elejtette Doug Baldwin, Morgan Burnett összeszedte, így a Packers ismét a redzone közeléből jöhetett, de ezúttal is csak egy yardig jutottak, Crosby rutinszerűen lőtt a póznák közé, de a 0-6 mégsem 0-10 vagy 0-14, nem lehettek elégedettek Rodgersék. A hazaiak támadói egy 3&out-tal hamar le is jöttek, a gyengécske punt után pedig Rodgers 56 yardos, TD-vel végződő drive-ot vezetett, így az első negyedben három turnovert láttunk, a Green Bay pedig 13 ponttal vezetett.

Újabb gyors punt a hazaiaktól, melyre Crosby egy 40 yardos mezőnygóllal válaszolt, úgy vezetett tehát 16-0-ra Mike McCarthy csapata, hogy a címvédő még csak first down-t sem csinált. Russell Wilson ebben a pillanatban 0/4 - 1 INT staisztikával „villogott”, de a kickoff után ezen is rontott, rögtön eladta a labdát, 0/5 - 2 INT-re módosítva a statisztikát. Erre Rodgers is labdaeladással felelt, valószínű, hogy Randall Cobb vagy Jordy Nelson nem a helyes route-ot futotta, de hiába a labdaszerzés és az utána következő menetelés, Wilson újfent eladta a labdát: a szünet előtt nem sokkal Sam Shields halászta le a passzát, ezúttal a végzónában. A szünetre megmaradt a 16 pontos vendég előny.

A második játékrészt mindkét csapat 3&out-tal kezdte, majd valami megmozdult a hazaiaknál. Remek drive-ot vittek végig, de elakadtak a Packers 18 yardosán, így 4&10-re mezőnygólhoz készültek. A biztos három pont helyett azonban kockáztattak, a holder szerepét betöltő punter, Jon Ryan passzolt 19 yardos TD-t a majd' 150 kg-os falembernek, Garry Gilliamnek.

Az ember azt hitte volna, hogy ettől felpörögnek a hazaiak, de csalódnom kellett, a következő két drive ugyanis punttal végződött, a kettő közt ráadásul Crosby 48 yardról lőtt a kapuba, így 19-7-re vezetett a Packers. 5 perc 13 másodperc volt az órán, amikor jött az a bizonyos negyedik pick és a stadion kis része el is indult haza, ahogy majdnem én is. A vendégeknek igazából egy first down elég lett volna, de a 'Hawks védelme három játékból -4 yardot engedett Lacy-nek, puntra kényszerítve ezzel a Packerst. Ami ezután jött, az pedig maga a Mennyország. A hazaiak 1 perc 43 másodperc alatt 69 yardos TD drive-ot vezettek... jöhetett az onside kick. Az, hogy ez sikeres lett, arról a Packers 86-osa, Brandon Bostick tehet, elképesztő hibáját ugyanis kihasználta a Seahawks.

A vendégek megrogytak, 44 másodperc alatt végigment a pályán Marshawn Lynch és csapata, majd egy sikeres két pontos kísérlettel forgatták meg a kést a Sajtfejűekben.

22-19-re vezettek a hazaiak, 85 másodperce és három időkérése maradt a vendégeknek, nem tűnt nehéznek az egyenlítés, de az előzmények ismeretében az is csoda volt, hogy tudták merre támadnak. Korunk legjobb irányítója három játékkal (két 15 yardos passz, majd egy 12 yardos futás) simán mezőnygól távolságba vezényelte a Packerst, Crosby 48-ról pedig újfent eredményes volt, így egy agyonnyert meccset sikerült a legvégén ikszre menteni. Jöhetett az elmúlt nyolc év negyedik NFC döntő hosszabbítása. A pénzfeldobást elbukta a Packers, az extázisban játszó hazaiak pedig éltek az eséllyel, a saját 13 yardosukról indulva öt játékkal jutottak el a Green Bay 35-ös vonalára, majd az egész nap botrányosan játszó Jermaine Kearse egy 35 yardos TD elkapással lezárta a meccset.

A Packers játékosai sokkolt állapotban lézengtek a pályán és a kispadnál, a hazaiak pedig örömkönnyek közepette ünnepelték, hogy az NFL történetének legnagyobb konferencia döntős fordítását produkálták azzal, hogy 16 pontos félidei hátrányt dolgoztak le. Az eddigi rekord a 2006-os New England Patriots @ Indianapolis Colts volt, ahol 21-6-os Patriots előny után nyert a Colts 38-34-re. Elképesztő meccset láttunk, nem ma kezdtem NFL-t nézni, de ilyet talán még soha nem láttam, még mindig a hatása alatt vagyok. A bajnok elsősorban az elképesztő védelmének köszönheti, hogy az 5 (!) labdavesztés ellenére is nyerni tudott, míg a Packers sajnálhatja, hogy két labdaszerzésük után is elakadt a gólvonalon, így „csak” 6 pontot szereztek. Ez a győzelem azt gondolom, olyan érzelmi töltetet ad a címvédőnek, hogy könnyen összejöhet a duplázás, de lesz néhány szava ehhez minden bizonnyal az AFC bajnokának...

Indianapolis Colts @ New England Patriots 7-45

... Az AFC bajnokának, vagyis a Tom Brady vezette New England Patriotsnak, akik játszi könnyedséggel végezték ki a Csikókat. A meccset az Indianapolis Colts kezdte egy punttal. A Patriots szintén 3&out-tal nyitott, de Ryan Allen puntját Josh Cribbs (természetesen) sikertelenül próbálta arccal megszelídíteni, így a Pats a vendégek 26-osáról indult akcióba, melyet LeGarrette Blount egy yardos TD futásával koronáztak meg. A Colts hamar válaszolhatott volna, de a hetedik nagydöntőjére pályázó Adam Vinatieri mezőnygólt rontott, melyett Brady 1 yardos TD passzal büntetett, így 14-0-ra vezettek a hazaiak az első negyed végén.

A Colts továbbra is szenvedett, Brady pedig simán a másik térfélre vezette a csapatát, de D'Qwell Jackson szépségdíjas interceptionje újra reményt adott a vendégeknek, a belelkesedő offense pedig egy 93 yardos hatpontos támadással hálálta meg a védelemnek a labdaszerzést. Ezt a szünet előtt már csak egy Stephen Gostkowski FG követte, 17-7-re tehát a Pats vezetett a szünetben. A második félidőt a hazaiak kezdték és egy fura sormintával tönkreverték a Coltsot. TD-punt-TD-int-TD-punt-TD-int. Így követték egymást a drive-ok a negyedik negyed közepéig.

Brady előbb falemberének, Nate Soldernek adott TD passzt, majd Rob Gronkowskinak, ezt pedig két Blount által futott hatpontos követte, miközben Pat McAfee kétszer puntolt, Andrew Luck pedig két picket dobott: először Darrelle Revis, majd Jamie Collins szerezte meg Luck átadását. A meccs végül teljes érdektelenségbe fulladt, köszönhetően annak, hogy ennek a Coltsnak még nincs itt a helye. A liga leggyengébb csoportját nyerték meg, a liga leggyávább rájátszás irányítóiból kettőt (Andy Dalton, Peyton Manning) vertek meg a rájátszásban, majd az első komoly ellenfél szétszedte őket.

Sem talajon, sem levegőben nem védekeztek jól, sem passzal, sem futással nem haladtak, szomorú vagyok, hogy egy ilyen gyenge csapatot kellett látnom a főcsoport döntőn. Elnézést a Colts szurkolóktól, de kizárt, hogy ők nem így látják. Ez persze mit sem von le a Brady-Belichick duó és a Patriots érdemeiből. Brady és a jó öreg Bill Belichick hatodszor lép majd pályára a Super Bowlban, míg a csapatnak ez lesz a nyolcadik, mellyel beérték az örökranglista első helyén a Pittsburgh Steelerst és a Dallas Cowboyst. A csapat esélyeit egyelőre kár taglalni, Foxborough-ban is nyilván az ünneplésé a főszerep, de annyi bizonyos, hogy most nem ők a favoritok, ahogy azt már megszokhatták a Super Bowlok előtt...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik