NFL: Irány a Vadnyugat!

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2015.04.28. 00:04
Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC West Nyugatra véve az utunkat ebben a részben a „legtökösebb” csoport holtszezonjába pillantunk...

Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC WestHoltszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC West

Nyugatra véve az utunkat ebben a részben a „legtökösebb” csoport holtszezonjába pillantunk bele. Volt itt is mozgás dögivel, jellemzően kevés szabad pénzből voltak kénytelek „virítani”, aztán mégis sikerült legalább két franchise-nak erősödni. A Pintyek és a Halászsólymok rájátszásba jutása több, mint valószínű és nagy csata lesz az Aranyásók és a Kosok közt a csoport harmadik helyéért…

Arizona Cardinals

Első húzás: 1/24.

Hiányposztok: LB, DL, RB, CB

Arizonában valami elindult, Bruce Arians és Steve Keim ügyesen keverte a kártyákat és irányítóhiányban szenvedve is a rájátszásba vezette a Pintyeket. Jóllehet a keret nevezhető lenne egy kórházak közötti bajnokságra és a Jets vezetőedzői székért elhagyta őket Todd Bowles védelmi koordinátor, meggyőződésem, hogy ismételten jól sáfárkodtak a holtszezonban.

A támadósorban átstrukturálták QB Carson Palmer és WR Larry Fitzgerald szerződését, akik ezzel is bizonyították klubhűségüket. Az elkapó Tedd Ginn Jr. visszaköltözött Carolinába és G Paul Fanaikára is lecsapott a Kansas City Chiefs, de ezt a veszteséget pótolta a 49ers guard G Mike Iupati szerződtetése. A „nagypénzű” center, Lyle Sendlein kirúgása után a támadófal egyengetését szolgálta A. Q. Shipley elcsábítása Indianapolisból, így minden együtt van ahhoz, hogy hatékony futójátékot „üzemeltessenek” Phoenix-ben. Mondom „üzemeltessenek”, ehhez azonban feltétlenül szükséges futójátékos draftolása, mert Andre Ellington önmagában kevés lesz. Ezért nem csodálkoznék, ha Adrian Peterson is Arizonában kötne ki.

A labda másik oldalán nagyobb mozgás volt, a túl drága védőfal játékosoktól megváltak, DE Darnell Dockett bosszúból (?) Friscóba költözött és DT Dan Williams is követte őt az óceán partjára, csak éppen Oaklandbe. Helyettük érkezett Cory Redding (Indianapolis Colts) és Corey Peters (Atlanta Falcons) és a nevezetteken kívül újonc is várható ide a draftról. A linebacker sor erősítését hivatott szolgálni a Falcons-tól megvált Sean Whiterspoon, ha már Larry Foote edzőnek áll, a pass rusher egység pedig nem lesz előrébb a „levitézlett” OLB LaMarr Woodley hadrendbe állításával. A secondary – és talán az egész franchise – legnagyobb vesztesége CB Antonio Cromartie „hazaköltözése”, de biztos kinéztek már maguknak valakit CB Patrick Peterson túloldalára.

Ügyes és szerencsés újoncbörze szerepléssel komoly esélyekkel futnak neki az évnek, mivel a holtszezont sikeresen abszolválták, ezért beleerősödni látszanak a „legmenőbb” csoport második, rájátszásos helyére.

San Francisco 49ers

Első húzás: 1/15.

Hiányposztok: LB, CB, DL, OL

Az 50. Super Bowl „házigazdájára” jelen pillanatban egy petákot sem tenne senki, hogy akárcsak a rájátszásba jusson. Jim Harbaugh eltávozott, inkább az egyetemi bajnokságban keresi halálra magát, minthogy megpróbáljon egy izgága csapatot és egy állandóan ingerült menedzsmentet elviselni. A helyére érkező Jim Tomsula jelen pillanatban még az öltöző ajtaját keresi és elmondható, hogy Greg Roman támadó- és Vic Fangio védőkoordinátor lelépésével teljesen új lappal indulhat neki a 2015-ös idénynek.

Colin Kaepernick első feladata az ismerkedés lesz az új játszótársakkal, lévén G Mike Iupati (Arizona Cardinals), RB Frank Gore (Indianpolis Colts), WR Stevie Johnson (San Diego Chargers), T Jonathan Martin (Carolina Panthers) és WR Michael Crabtree is továbbállt, helyettük a Baltimore-i csoda, WR Torrey Smith és a Lions-ból kiszorult RB Reggie Bush érkezett mindössze. Erre még azt sem mondhatjuk, hogy szódával elmegy, az ex-Viking WR Jerome Simpson és G Erik Pears (Buffalo Bills) pedig a futottak még kategóriát erősíti.

Mondhatja erre a 49ers rajongó, hogy az Aranyásók mostanság inkább a védelmükről voltak híresek. Nos, onnét is mindenki menekült, amerre látott. Nyugdíjba ment a tavaly draftolt (!) LB Chris Borland és a legendás LB Patrick Willis is befejezte a pályafutását (A veterán DE Justin Smith is elgondolkodott karrierjének lezárásán.), LB Dan Skuta a Jaguars-hoz írt alá, DE Ray McDonald pedig a Macikhoz. Szerény vigasz, hogy ordas sérüléséből visszatér LB NaVorro Bowman, szerződést hosszabított LB Aldon Smith és hogy Phoenix-ből leigazolták LB Desmond Bishopot, nomeg DE Darnell Dockettet. A védelmi hátsó négyesből a szélsőhátvédeknél volt átjáróház: Chris Culliver (Washington Redskins) és Perrish Cox (Tennessee Titans) távozott, helyükre Shareece Wright jött San Diegóból.

No comment. Ilyen előzmények után lehet próbálkozni a drafton, de fölösleges. Az Aranyásók liftje elindult. Lefelé.

Seattle Seahawks

Első húzás: 2/31. (63.)

Hiányposztok: WR, OL, DL, CB

A Nemzeti Főcsoport győztesénél az offseason legfőbb kérdése egyértelműen RB Marshawn ’BeastMode’ Lynch jövője volt, aztán sokak nagy megkönnyebbülésére sikerült megállapodni az 1 2 éves folytatásról. Pete Carroll még egy nagy ígérettel adós, mégpedig Russell Wilson legjobban fizetett irányítóvá tételével. Maradva a támadóegységnél két elkapó, Jermaine Kearse és Ricardo Lockette szerződését egyaránt meghosszabbították, azonban továbbra is nagy lyuk tátong a WR-corp „szövetén”… A két tight end, Zach Miller kivágása és Tony Moeaki Atlantába költözése után talán már sejteni lehetett, hogy valami nagy dolog készül… Aztán hipp hopp, egy trade keretén belül megérkezett a tight endek krémje, Jimmy Graham a Szentektől. Jövetelét nagy szentségeléssel fogadhatta C Max Unger, ugyanis ő volt az „ellenértéke” Grahamnek. A támadófal „bomlásához” G James Carpenter New Yorkba költözése egyaránt hozzájárult, így a futójáték támogatása, illetve a célpontok számosságának növelése elsődleges szempont a drafton.

És ha már Seattle, akkor nem feledkezhetünk meg a védelemről. Dan Quinn védelmi gurut követte Atlantába O’Brian Schofield, a tavalyi Super Bowl MVP-je (Malcolm Smith) pedig Oaklandbe tette át székhelyét. (OFF: Itt veszem észre, hogy Super Bowl MVP címet az utóbbi két évben csak Malcolm keresztnevűek kaptak: tavaly Smith, idén Butler… ON) DT Ahtyba Rubin (Cleveland Browns) szerződtetése jót fog tenni a védelmi falnak. És végül ejtsünk szót a Legion of Boom quartettjéről, akiket CB Byron Maxwell hagyott faképnél, sok pénzért Philadelphiába költözött, ahonnét Cary Williams személyében megérkezett a „cseréje”, itt feltétlenül szükséges újonc beszerzése. Jött még Floridából CB Will Blackmon, távozott Washingtonba S Jeron Johnson, de ezzel csak a leütés szám gyarapodott.

A fentiekben írt bizonytalanságok és kétségek ellenére, a fizetési sapka szorítása mellett is acélosodott a Seattle a holtszezonban. Tizenegy cetli birtokában bátran kereshetik a tehetséges játékosokat és ahogy azt már megszokhattuk találni is fognak párat.

St. Louis Rams

Első húzás: 1/10.

Hiányposztok: OL, WR, CB, S

A kos jellemzően támadószellemű állat, a St. Louis-i kosok pedig újra felépíthetnek egy totális támadóegységet. Jeff Fisher vezetőedző évente nekiugrik egy hasonló feladatnak, előbb-utóbb már sikerülhetne neki, mert megérdemelné. Az örök ígéret és állandóan sérült irányító, Sam Bradford csere martalékává vált, Philly-ből QB Nick Foles érkezett helyette. És hogy az irányítók között teljes legyen a káosz, a jó öreg Shaun Hill is szedte a sátorfáját (Minnesota Vikings), megszerezték hát helyette Houstonból Case Keenumot. És hogy végképp érthetetlen legyen a koncepció Austin Davis szerződést hosszabbított. Ez mind szép és jó, csakhogy bárki is a kezdő quarterback, előtte a támadófal olyan kevés, mint dobostortában az ütemérzék. A két tackle, Jake Long és Mike Person távozása - utóbbi Atlantába, előbbi a családjához ment – valamint a „drága” center Scott Wells eltávolítása nem sok jóval kecsegtet, főként mert az újonc második húzás, T Greg Robinson bemutatkozása is haloványra sikeredett.

Ezen előzményekkel nehezen képzelhető el, hogy a két futó Tre Mason és Zac Stacy a tavalyihoz hasonló remek teljesítménnyel álljon elő. Biztos tehát az első körös támadófal játékos húzás, aztán majd meglátják, hogy mire lesz elegendő. Az elkapókat sikerült megtartani, WR Kenny Britt és TE Lance Kendricks mellé azonban bőven elfér még egy célpont. Egy biztos, nem a védelmen múlik majd a Kosok eredmények, DT Kendall Langford Colts-ba történő távozását gyorsan „kiheverték” az ex-Lions DT Nick Fairley szerződtetésével. Azt bizton állíthatjuk, hogy a védelmi fal bivalyerős… A linebacker sorba (Ogletree-Laurinaitis-Dunbar) pedig a bajnoki döntőn Lynchet 10 cm-rel a TD-előtt megállító Akeem Ayers érkezett, így ő hivatott javítani az LB corp közepes teljesítményét. Majd meglátjuk, de itt is „elfér” egy újonc meglátásom szerint. A védelem „hátsójához” közeledve elgyengülést tapasztalhatunk, és valóban, a Gaines-McDonald-McLeod-Jenkins „négyesfogat” nyomába sem érhet a csoportrivális secondary-k egyikének sem. Ide is elkél egy cetli. Ami így lassan elfogy, mert mindössze öt „jutott” nekik a 2015-ös draftra…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik