Előttem van Észak...

2526058 25260582526058 2526058
Vágólapra másolva!
2015.04.13. 15:04
Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC North A mai nappal megkezdjük a holtszezon értékelők sorát, amiben kitekintünk az április...

Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC NorthHoltszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC North

A mai nappal megkezdjük a holtszezon értékelők sorát, amiben kitekintünk az április végén Chicagóban megrendezendő újoncbörzére (NFL Draft 2015) is. Megvizsgáljuk, hogy a szabadügynök piaci csere-bere után milyen prioritásokkal, szerencsésebb kifejezéssel, játékos igényekkel bírnak az egyes csapatok ahhoz, hogy a lehető legütőképesebbé tegyék a keretüket a 2015-ös idényre.

És ha már Chicago, akkor kezdjük a Nemzeti Főcsoport Északi csoportjával a sort…

Chicago Bears

Első húzás: 1/7.

Draft szükségletek: pass rusher, ILB, DL, DB

A Szeles Városban is volt mozgás bőven, ami valljuk be, rá is fért a csapatra. Az irányító, pontosabban Jay Cutler személye nagy kérdőjel Chicagóban, de trade partner hiányában a távozása egyelőre elmarad(t). Cutlerre nem, az elkapó Brandon Marshallra viszont talált „vevőt” a Bears, így a sztár wild receiver New York-ba költözött és zöldbe öltözött. Távozott még DT Stephen Paea, S Chris Conte és a center, Robert Garza is. A támadófalba érkezett Will Montgomery a Denver Broncos-tól és Vladimir Ducasse a csoportrivális Minnesota Vikingstól. A védelem sémaváltáson megy át, így 3-4-be igazoltak embereket. OLB posztra a Baltimore Ravens-től jött Pernell McPhee, az Arizona Cardinals-ból Sam Acho, belülre pedig Mason Foster a Tampa Bay Buccaneers-től. A védőfalba a San Francisco 49ers által kivágott Ray McDonald és a Washington Redskins-t elhagyó Jarvis Jenkins jött. Conte pótlására a New York Giants safetyje, Antrel Rolle ígéri, ami valóban remek húzás volt. Matt Forte mögé Jacquizz Rodgers érkezett Atlantából, míg a WR poszt mélyítését Eddie Royal feladatául szabták. A felsorolt nevekből és a stáb komplett lecseréléséből is az látszik, hogy újjászületőben van a Bears, így egy jó draftra is szükség lesz. A 7. helyen minden bizonnyal 3-4-es sémába beleillő pass rusher érkezik majd. Akár OLB, akár DE. A tavalyi első körös választott CB, Kyle Fuller nagyon bevált, viszont elhagyta a csapatot a Macik legendája, CB Charles Tillman, így a hátsó védelmi alakzatba is nagyon kell ember. Belső linebackerre is nagy szükség lenne, ahogy az elkapó sorra is ráfér a mélyítés. Arról már nem is beszélve, ha tényleg nem Cutlerrel képzelik el a jövőt, akkor hátsó körben nem ártana egy tehetséges irányítót választani, akit aztán felépítenek az NFL-re. Ilyen szintű ujjá alakulás ebben a ligában nem megy egyik napról a másikra, a jónál is jobb draft kellene, hogy érdemben beleszóljanak a Macik a csoport erősorrendjébe 2015-ben.

Detroit Lions

Első húzás: 1/23.

Draft szükségletek: OL, RB, DT

A holtszezon legnagyobb kérdése az Oroszlánoknál Ndamukong Suh jövője volt. A felek nem tudtak megállapodni egy hosszú távú szerződésben, így Suh-nak nem volt maradása, a cap space nem tette lehetővé, hogy franchise tag-et rakjanak rá. Hibának rovom fel a Lions front office-nak, hogy annak ellenére sem tettek lépéseket Nick Fairley és C.J. Mosley újraszerződésére, hogy 99%-ig biztos volt Suh távozása. Érkezett helyettük egy trade keretein belül a Baltimore Ravens szörnyetege, Haloti Ngata és a New Orleans Saints-nél nem marasztalt Tyrunn Walker, de valljuk be nem egy kaliber a távozók és érkezők névsora, így a védőfal az első három kör egyikében feltétlen erősítésre szorul. A csapat két évre újraigazolta CB Rashean Mathis-t és három éves szerződést adott Matt Prater rúgójátékosnak is. Mindkettő jó döntés, fontos hiányposzt kialakulását előzték meg ezzel. A távozó játékosok közül a visszavonuló center, Dominic Raiola és az egykor szebb napokat látott RB Reggie Bush említhető még. Őket minden bizonnyal már a draftról kell pótolni. Tavaly Matthew Stafford rengeteg sack-et „nyelt be”, így az elsődleges prioritás a támadófal, ahova right tackle, guard, de akár center is érkezhet. A Lions egyébként az elmúlt hét drafton az első körös pick-jeiből ötöt is falemberre használt el, így nem lenne meglepő, ha ez a tendencia most is folytatódna. A csapat Bush mellett FB Jed Collins-t is elvesztette, így futójátékosra is nagy szükség van, RB Joique Bell mellé kell az erősítés. A kezdő elkapó-duó nagyon erős, ahogy a linebacker sor is, de az újoncbörze harmadik napján ide is kell ember, a poszt mélyítése miatt. Nagy baj nincs Detroitban, de észnél kell lenni, mert egy rossz draft miatt még lehet.

Green Bay Packers

Első húzás: 1/30.

Draft szükségletek: ILB, TE, DL

Ted Thompson general manager évről évre remekül dolgozik az északi Wisconsinban, ennek eredményeként pedig alig lehetett olyan embert találni az elmúlt időben az 53-as keretben, aki más csapat mezét is magára öltötte már a ligában. Az idei holtszezonban is a lejáró szerződésű kulcsemberek megtartása és a draft előkészítése élvezett prioritást. Előbbi eredményeként a csapat sztár elkapóját, Randall Cobbot és Aaron Rodgers egyik bástyáját, a tackle-t, Bryan Bulagát is hosszútávra magához láncolta a csapat. Új szerződésre kanyaríthatta oda a nevét továbbá a csere irányító, Scott Tolzien és két védő falember, Letroy Guion és B.J. Raji is. A lejáró szerződésű játékosok közül jó párat nem marasztaltak Green Bay-ben, de igazán fontos láncszem nem távozott. Szélsőhátvéd poszton Davon House és Tramon Williams távozása okozhat egy kis gondot, de a draft hátsó köreiben is lehet találni jó pótlást. A.J. Hawk és Brad Jones személyében két belső linebacker is másutt folytatja, így talán ez a poszt az első számú prioritás a drafton. Elnézve a többi csapat szükségleteit, könnyen lehet, hogy a top 3 ILB közül (Benardrick McKinney, Denzel Perryman, Mychal Kendricks) valaki a fagyos északon, egy bajnokesélyesnél folytatja. Talán a tight end posztra nem az első körben keres majd megoldást a csapat, de az első három húzás valamelyikével ezt a problémát is illene orvosolni, Jermichael Finley sérülése óta nincs igazán komoly red zone célpontja Rodgers-nek. Guion és Raji újraszerződése ellenére a védőfal is a top need kategória, oda is kell korai erősítés. Ha van csapat azonban, amelyiket nem kell félteni a drafttól, az a Packers. Minden bizonnyal idén is jól sáfárkodnak majd a cetlikkel.

Minnesota Vikings

Első húzás: 1/11.

Draft szükségletek: OL, DB, LB

Volt mozgás bőven a Vikings háza táján az idei holt idényben. Kezdjük szép sorban. Irányító poszton Teddy Bridgewater tavaly kivívta magának a kezdőt, így két cetliért cserébe (5. és 7. kör) megérte Matt Casselt a Buffalo Bills-hez engedni. Christian Pondert kivágták, ami szintén jó döntés, ahogy a St. Louis Rams-ben néha játszó Shaun Hill megszerzése is backup quarterbacknek. Futóposzton minden Adrian Petersontól függ, ha marad, Matt Asiatával jó páros lehet, ha megy, azonnal top need kategória lesz a poszt. Jerome Felton személyében a liga egyik legjobb fullbackje távozott, a futások minősége ezzel várhatóan csökkenni fog. A támadófalból Charlie Johnson távozott, Joe Berger viszont maradt. A secondary-be érkezett Terence Newman, de szélsőhátvéd és a söprögető posztra is kell még erősítés. A linebacker sorba jött Casey Matthews, a kérdés csak az, hogy minek. A legnagyobb szenzációt azzal szolgáltatta a csapat, hogy egy trade keretein belül megszerezte a Miami Dolphins-tól Mike Wallace-t, aki Pittsburgh-ben elit elkapóvá vált, majd ezt Floridában odáig rombolta, hogy egy ötödik körös pick volt az ellenértéke. Ennek a cserének Greg Jennings lett az áldozata, aki szintén a pénz miatt hagyta el annak idején Green Bay-t, hogy Minneapolisban leépítse magát és méltatlanul váljanak meg tőle. Eseménydús időszakon vannak túl a Vikingek, mint látjuk, de igazi szükségleteket nem tudtak orvosolni. 1/11-re mindenképp támadófal emberre lenne szükség, méghozzá olyanra, mint a St. Louis Rams tavalyi választottja, Greg Robinson, aki tackle és guard poszton egyaránt használható. Brandon Scherff (Iowa) és La’el Collins (LSU) a két legjobb prospect, kérdés, hogy elérhető lesz e valamelyikük a 11. helyen. A tavaly választott CB Xavier Rhodes rossz éven van túl, a védelmi hátsó alakzatra is ráfér az erősítés, a linebacker sorba is kell ember, a WR-corp sem veretes és, hát „AP” helyzete a futó posztot is bonyolítja. Nincs könnyű helyzetben a Minnesota Vikings, nagyon jó döntések kellenek, hogy a csapat újra a divízió meghatározó tagja legyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik