Vettel szerint Räikkönennek nem lesz könnyű dolga

Vágólapra másolva!
2011.12.01. 19:16
null
Kimi Räikkönen (balra) és Sebastian Vettel (Fotó: Action Images)
Kimi Räikkönen visszatérése felkavarta az állóvizet a Formula–1-ben. Egyrészt versenyzők jövője függ ettől a döntéstől, másrészt mindenki kíváncsi, vajon képes lesz-e a finn ott folytatni, ahol két éve abbahagyta. Sebastian Vettel szerint nem lesz könnyű.

 

Az immár kétszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint nehéz megítélni, hogy Kimi Räikkönen ugyanolyan gyors lesz-e jövőre, mint amikor kiszállt a Formula–1-ből, és a rali-világbajnokság felé vette az irányt.

A német és a finn pilóta nem sokat küzdött egymás ellen, hiszen amíg Vettel csillaga az elmúlt két évben ívelt meredeken felfelé, Räikkönen az utóbbi két szezont raliversenyzőként töltötte el – több-kevesebb sikerrel. A két világbajnok jóban van egymással, nem csoda, hiszen nem messze laknak egymástól Svájcban, sőt gyakran vérre menő tollaslabdameccseket vívnak egymással. A német világbajnok tehát „képben van" Räikkönen-ügyben, mégsem jósol könnyed visszatérést.

„Mindannyian láttuk Michael visszatérését – utalt a Red Bull 24 éves pilótája arra, hogy Schumachernél egyelőre elmaradnak a sikerek. – Amikor visszavonult, a csúcson volt, ám amikor visszatért, azt mondta, nagyon sok minden más, és idő kell ahhoz, hogy visszarázódjon. Ha arra gondolok, milyen volt az autó, amelyet két éve vezettem, azt kell mondanom, sokat változott. Elképesztő! A szezon során is megjelentek új gombok a kormányon. Szóval el tudom képzelni, milyen nehéz lesz Kiminek ugyanott folytatnia, ahol abbahagyta."

Eric Boullier Renault-csapatfőnök elmondta, 2007 finn világbajnoka hamarosan elkezdheti a felkészülést a csapat új szimulátorával, sőt beleülhet a Renault kétéves demoautójába is, hogy visszarázódjon kissé, mielőtt februárban elkezdődnek az igazi tesztek. (Azért csak a kétéves, „öreg" autót használhatja, mert a szabályok szerint februárig teszttilalom van érvényben.) Egyelőre nem dőlt el, ki lesz Räikkönen csapattársa, a hírek szerint Vitalij Petrov tíznapos ultimátumot kapott, hogy eldöntse, mit szeretne valójában (megjegyezzük, ez elég furcsa, hiszen érvényben lévő szerződése van), de a hírek szerint még Robert Kubicáról sem mondtak le az alakulatnál, bíznak a lengyel felépülésében.

Visszatérve Räikkönenhez, érdekes felvetés, hogy mi okozza neki a legnagyobb gondot. A McLaren és a Ferrari korábbi pilótája szerint a nyaka talán kevésbé van edzésben (ez a testrész nagyon nagy erőhatásoknak van kitéve az F1-es autóban), a motivációja viszont minden eddiginél nagyobb.

Más kérdés, hogy néhány újság – Räikkönent ismerve – eléggé szkeptikus a visszatérésével kapcsolatban. A Guardian például egyenesen azt írja: ha a finn torkig volt a Ferrarival, mielőtt kiszállt, mi történik majd a Renault-nál, amelynek elég nagyot kellene lépnie ahhoz, hogy jövőre a topcsapatok közé tartozzon?

Räikkönen azonban nem foglalkozik a médiával. Sohasem tette, miért éppen most kezdené el?

„Ja, a baromságok, amiket írnak? Ez normális – része a világnak, amelyben élünk. Mindig irkálnak, de ki törődik vele? Sosem érdekelt különösebben, mit mondanak az emberek, mert azon úgysem tudunk változtatni" – reagált a finn.

Ebből a szempontból semmit sem változott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik