Ricciardo nagy lehetősége: tesztelheti a Red Bullt

Vágólapra másolva!
2013.07.16. 14:16
null
Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (balra) – jövőre csapattársak lehetnek
Daniel Ricciardo a héten nagy lépést tehet a 2014-es Red Bull-os versenyzői szerződés felé, a háromszoros világbajnok istálló ugyanis felkérte arra, hogy vezesse az autóját a szerdától péntekig tartó Formula–1-es teszt első délutánján.

A Red Bull-istálló Daniel Ricciardót is az autójába ülteti a fiatal pilóták szerdán kezdődő háromnapos tesztjén Silverstone-ban. Ricciardo szerepeltetése azért érdekes, mert az idény végén az F1-et elhagyó Mark Webber pótlására ő az egyik legfőbb esélyes – főleg úgy, hogy Toro Rossó-s csapattársa, Jean-Éric Vergne nem kapott meghívást az első csapattól. A Toro Rossót viszont kormányozhatja a defektjeiről hírhedtté vált idei Brit Nagydíj helyszínén. Ricciardo az STR8-ba is beül, szerda délután a Red Bullt, csütörtökön a Toro Rossót kormányozza.

A jelek szerint az ausztrál pilóta és a Lotusszal szintén tesztelő Kimi Räikkönen versengésévé vált a Webber utódlásáért folyó harc. Ricciardo egy délután alatt nem tudja megváltani a világot a Red Bullnál, de arra nagyon jó lehet a gyakorlás, hogy megmutassa a csapat szerelőinek és mérnökeinek, mennyit fejlődött azóta, hogy 2009-ben és 2010-ben még zöldfülűként vett részt a fiatal versenyzők gyakorlásán.

A 24 éves versenyző mellett Mark Webber és Sebastian Vettel is kormányozhatja az RB9-est, amellyel az idén is versenyzők csak a Pirelli-gumik tesztelésére összpontosíthatnak. A tesztek délelőtti szakaszain António Felix da Costa (szerdán és csütörtökön), valamint Carlos Sainz Jr. (pénteken) ül az autóba. Webber csütörtök, Vettel péntek délután köröz majd.

Ami a többi csapatot illeti, a Toro Rossóban a két versenyző mellett Sainz, a venezuelai Johnny Cecotto Jr. és az orosz Danyiil Kvjat ül autóba. A McLarennél Jenson Button és Sergio Pérez a csapat szokásaihoz ragaszkodva nem tesztel, Gary Paffett, Oliver Turvey és Kevin Magnussen ül az autóba.

A Mercedes eltiltás miatt nem vehet részt a teszten, amelyen érdekesség, hogy a Mercedes sportigazgatójának, Toto Wolffnak a felesége a Williamst fogja kormányozni.


A SILVERSTONE-I TESZT BEOSZTÁSA
Szerda Csütörtök Péntek
Red Bull Antonio Felix da Costa (portugál) Antonio Felix da Costa (portugál) Carlos Sainz Jr. (spanyol)
Daniel Ricciardo (ausztrál) Mark Webber (ausztrál) Sebastian Vettel (német)
Ferrari Davide Rigon (olasz)
Davide Rigon (olasz) Felipe Massa (brazil)
Davide Rigon (olasz)
Lotus Nicolas Prost (francia) Davide Valsecchi (olasz) Kimi Räikkönen (finn)
Force India James Calado (brit) Adrian Sutil (német) Paul di Resta (brit)
McLaren Kevin Magnussen (dán) Oliver Turvey (brit) Gary Paffett (brit)
Toro Rosso Johnny Cecotto Jr. (venezuelai) Carlos Sainz Jr. (spanyol) Jean-Éric Vergne (francia)
Daniel Ricciardo (ausztrál) Daniil Kvjat (orosz)
Sauber Robin Frijns (holland) Robin Frijns (holland) Szato Kimija (japán)
Nico Hülkenberg (német)
Williams Daniel Juncadella (spanyol) Pastor Maldonado (venezuelai) Susie Wolff (brit)
Marussia Tio Elinasz (ciprusi) Rodolfo González (venezuelai) Rodolfo González (venezuelai)
Max Chilton (brit)
Jules Bianchi (francia)
Caterham Alexander Rossi (amerikai) Will Stevens(brit) Giedo van der Garde (holland)
Charles Pic (francia)
A Mercedes-istállót a májusi barcelonai privát tesztje miatt eltiltották a háromnapos gyakorlásról.

VÁLTOZÁS A WILLIAMS SZAKMAI STÁBJÁNAK ÉLÉN

Az idén kilenc verseny után még pont nélkül álló Williamsnél a teszten kívül is mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy legalább a középmezőnyt utolérjék: csaknem két évvel kinevezése után távozik a technikai igazgatói posztról Mike Coughlan, akinek helyét a Marussiától érkező Pat Symonds veszi át – a szakember augusztus 17-én áll munkába.

A 2007-es mclarenes kémbotrány főszereplőjeként elhíresült Coughlan feladata a csapathoz érkezéskor az volt, hogy a 2004 óta nyeretlen istállót visszajuttassa az élcsapatok szintjére. Bár tavaly a Spanyol Nagydíjon Pastor Maldonado nyerni tudott, a fejlődési folyamat visszafordult, az idén kilenc verseny után pont nélkül áll a gárda.

Symonds a 2009-es szingapúri balhé (Nelsinho Piquet szándékosan ütközött a falnak az autójával, hogy kedvező helyzetbe hozza az éppen boxkiállását végrehajtó Fernando Alonsót) után Flavio Briatoréval együtt távozott a Renault-tól, s miután törölték az eltiltását, a Marussia tanácsadójaként tért vissza az F1-be.

A Williamsnél sokkal kedvezőbb körülmények között dolgozhat Symonds, aki a kilencvenes években a Benettonnál Michael Schumachert versenymérnökként, 2005-ben és 2006-ban a Renault-nál Fernando Alonsót technikai igazgatóként segítettekét-két vb-címhez.

JÖVŐRE FERRARI-MOTORT HASZNÁL A MARUSSIA

A Marussia-istálló bejelentette, hogy a 2014-es idényben a Ferrari 1.6 literes V6-os turbómotorját használja, beleértve a hozzá tartozó alapvető alkatrészeket, köztük a váltót is. Az orosz licenccel versenyző csapat mellett a Ferrari és a Sauber használja a maranellóiak erőforrásait, a Toro Rosso ugyanis Renault-ra vált. A Marussia az idén még a Cosworth hajtóművét használja, de a jelenlegi beszállítója nem készít a 2014-re előírt V6-ost.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik