Patrese és Fittipaldi is megúszta a horrorbukást

Vágólapra másolva!
2010.06.29. 06:39
Aki látta, jó ideig biztos nem felejti el Mark Webber Valenciában elszenvedett tegnapi balesetét. Szerencsére a Red Bull pilótája sértetlenül megúszta az esetet, és már a világbajnoki cím megszerzése körül járnak a gondolatai. Összeállításunkban felidézünk olyan bukásokat, amelyek kísértetiesen hasonlítanak az ausztrál valenciai esetére. Videók!
WEBBER VALENCIAI BALESETE
WEBBER VALENCIAI BALESETE
 

„Azonnal éreztem, hogy egy hatalmas karambol részese vagyok. Onnantól kezdve már csak utas voltam a gépemben. A repülés közben azon aggódtam, hogy a levegőben eltalálhatok valamilyen hidat, hiszen tudtam, hogy nagyon magasra repült fel az autó" – nyilatkozta a vasárnapi baleset után Mark Webber.

„Ez a váz Monte-Carlóban és Barcelonában győzelemmel ajándékozott meg, és néhány pole pozíciót is szereztem vele, mondhatjuk, hogy mindig jó volt hozzám. Most pedig súlyos sérülésektől óvott meg – hálálkodott a Red Bull ausztrál pilótája, akit azért kicsit bántott, hogy értékes vb-pontoktról csúszott le a futamon. – Továbbra is pozitívan gondolkodom, hiszen még csak a világbajnokság felénél járunk."

Webber egyébként 1999-ben, a Le Mans-i 24 órás verseny felvezető körében is balesetet szenvedett, ami azért érdekes, mert azon a viadalon Peter Dumbreck szörnyű, Webber valenciai esetéhez hasonló bukás részese volt.

DUMBRECK

Webber hétvégi balesete apropóján összegyűjtöttünk néhány olyan karambolt az utóbbi évekből, amelyek emlékeztetnek a mostanira, azaz a szenvedő fél autója a levegőbe emelkedett, átfordult, majd úgy csapódott az aszfaltba.

Az 1992-es Portugál Nagydíjat Nigel Mansell nyerte meg, de a futam nem erről, hanem Riccardo Patrese és Gerhard Berger karamboljáról maradt emlékezetes. Az osztrák a boxutcába tartva a pálya jobb oldalára húzódott, a szélárnyékában haladó Patrese nekiütközött, Williams-Renault-ja pedig az égbe repült, és majdnem eltalálta a pálya fölött átívelő hidat. A veterán olasz pilóta sértetlenül megúszta a tröténteket.

 PATRESE ÉS BERGER
 

Egy évvel később, az Olasz Nagydíjon Christian Fittipaldi saját csapattársával, Pierluigi Martinival ütközött, mindössze néhány méterrel a célvonal előtt. A brazil versenyző Minardi-Fordjával rászaladt az előtte haladó olasz jobb hátsó kerekére, és végül az átfordulás után csúszva ért be a célba. Az esetnél egyik pilóta sem rontott a helyezésén, Martini a hetedik, Fittipaldi – aki egyébként a kétszeres világbajnok Emerson unokaöccse – a nyolcadik helyen zárt.

 C. FITTIPALDI ÉS MARTINI
 

A 2001-es Német Nagydíjon a Prosttal szereplő Luciano Burti beleszállt a csigalassú Michael Schumacherbe, a baleset miatt a futamot újraindították. Mindkét pilóta ott volt a második rajtnál is, de egyikük sem fejezte be a futamot: egyaránt a 23. körben adták fel a versenyt.


 BURTI ÉS M. SCHUMACHER
 

 

Érdekesség, hogy a hétvégén nemcsak Webber bukott nagyon Valenciában, hanem a GP2-es futamon Josef Král is óriásit repült, miután összeütközött a venezuelai Rodolfo Gonzálezzel. Az eset után a  pilóta kar- és hátfájásra panaszkodott. A vizsgálatok szerint Králnak nem lett komolyabb baja. Az eset kísértetiesen hasonlít az ausztrál „repülésére" a Formula–1-es futamon, de Webber a 12-es, míg a cseh versenyző a 17-es kanyarban ütközött.

KRÁL VALENCIÁBAN

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik