„Massa formajavulása óriási segítség Alonsónak”

Vágólapra másolva!
2012.11.21. 16:10
null
Domenicali szerint rendkívül fontos, hogy higgadtak maradjanak, koncentráltak, keményen dolgozzanak és a maximumot nyújtsák Brazíliában (Fotó: Action Images)
Felipe Massa formajavulása óriási segítség a Ferrari (egyéni) világbajnoki címért folytatott küzdelmében – véli a Formula–1-ben szereplő olasz istálló főnöke, Stefano Domenicali.

 

A brazil pilóta finoman szólva sem kezdte fényesen a szezont, csapattársától rendre jócskán lemaradva vergődte végig az idény első felét (egy negyedik hely volt a maximum, amit el tudott érni, és 11 nagydíjon csak egy futamgyőzelemnyi, azaz 25 pontot sikerült összekaparnia), amelyet követően még a nyáron felreppentek a távozásáról szóló hírek. A Magyar Nagydíjat követő nagyszünet óta viszont óriási formajavuláson ment keresztül – mindegyik futamon pontot szerzett, még egy dobogót (2. hely) is fel tudott mutatni, 8 futam alatt 82 egységet gyűjtött –, ennek eredményeképpen egyéves szerződéshosszabbítást kapott az olasz istállótól.

Ráadásul Massa belement a Ferrari trükkjébe is, amelynek következtében a vb-címért hajtó Alonso az ideális oldalról indulhatott, ő viszont csak a 11. helyről, de így is feljött a 4. pozícióba az Amerikai Nagydíjon.

VB-ESÉLYEK
Vettel a világbajnok, ha az évadzárón…
…legalább a negyedik helyen végez
…legalább a hetedik helyen ér célba, Alonso pedig nem nyer
…legalább kilencedikként végez, miközben Alonso legfeljebb harmadik
…nulla vagy egy pontot szerez, Alonso pedig nem dobogós
Alonso a világbajnok, ha Brazíliában…
…győz, és Vettel legfeljebb ötödik
…második, Vettel pedig legfeljebb nyolcadik
…harmadik, Vettel pedig legfeljebb tizedik
Pontegyenlőség esetén több győzelmének köszönhetően Vettel a világbajnok.
A spanyolnak azonban még így is nagy csodára van szüksége harmadik világbajnoki címéhez, 13 pontos hátrányt kell ledolgoznia Brazíliában az összetettben vezető Sebastian Vettellel szemben, így saját kiemelkedő eredményén kívül arra is szüksége van, hogy közé és a német közé többen is beférjenek (persze úgy, hogy Alonso végez előrébb, és minimum a dobogón…).

„Egészen kiválóan versenyzett az egész hétvége során, ami pozitív a Brazil Nagydíj előtt, mert mindkét versenyzőnknek kiválónak kell teljesítenie ahhoz, hogy esélyünk legyen Vettellel szemben – vélekedett Domenicali. – Minden lehetséges, bármi megtörténhet. Számomra fontos, hogy higgadtak maradjunk, koncentráltak, és keményen dolgozzunk. A maximumot kell nyújtanunk, és ha Sebastian így is nyer, akkor gratulálni fogunk neki.”

Massa egyetért vele, hogy jókor következett be a formajavulása, ami segíthet neki a következő szezonban is.

„Már augusztus előtt a dolgok kezdtek egyre jobbá és jobbá válni, és sikerült egyre jobb formába lendülni – mondta a brazil pilóta. – Már csak egy verseny van háta a világbajnokságból, de úgy gondolom, ez a következő év szempontjából is jó. Természetesen reménykedem benne, hogy sok változáson esik keresztül az autó, jövőre még versenyképesebbek lehetünk, de a szabályok többé-kevésbé ugyanazok maradnak, így nem hiszem, hogy túl nagy különbség lesz az autó vezethetőségével kapcsolatban, úgyhogy ez a verseny is nagyon fontos lesz.”

Ahhoz, hogy Alonsónak legyen esélye a világbajnoki címre, szükség volt Lewis Hamilton előző futamon bemutatott előzésére is, amely miatt Vettel hét pontot bukott (ha elsőként ért volna be a német, akkor 25 egységet kasszírozott volna a 18 helyett). Hamilton, mint ismert, a szezon végén elhagyja McLarent, és jövőre már a Mercedest erősíti, a brit istállónál mindenki hiányolni fogja.

Hamilton ugyan még mindig csak 27 éves, de így is rendkívül hosszú idő után távozik a McLaren kötelékéből, ahová 11 éves kora óta tartozott. Ezen időszak alatt 21 futamgyőzelem (legutóbb épp Austinban nyert, az előző héten) és egy világbajnoki cím is megadatott neki, 49 dobogós helyezéssel és 25 pole pozícióval.

„Természetesen hiányozni fog. Nagyszerű versenyző és fantasztikus srác, akivel rengeteg dolgon mentünk át közösen – magasztalta a szezon végén távozó pilótát Paddy Lowe technikai igazgató. – Én csak kétezer-hét óta dolgozom vele, de ez a hat év a kiváló versenyzésről, és kiemelkedő sikerekről szólt, még ha voltak nehéz időszakok is.”

„Nagyszerű versenyző, mindannyiunknak hiányozni fog – tette hozzá. – A legjobbakat kívánjuk neki a jövőben.”

A brit istállónál – mint ismert – Sergio Pérez váltja Hamiltont, de vele sem lesznek kisebbek a célok.

„Változnak a dolgok a világban, ez az élet rendje, de várjuk a következő nagyszerű szezont, amikor Sergio megérkezik a csapathoz.”

A McLarennek ugyan már nincs matematikai esélye sem az egyéni, sem a konstruktőri világbajnoki címre, utóbbi kategóriában ugyanakkor a 2. hely még meglehet a wokingiaknak.

„Optimisták vagyunk. Semmi nem utal arra, hogy ne tudnánk Brazíliában is úgy teljesíteni, mint Austinban” – mondta Lowe, akinek csapata 12 ponttal van lemaradva a Ferraritól.

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Sebastian Vettel 5 10 16 273
2. Fernando Alonso 3 12 17 260
3. Kimi Räikkönen 1 7 18 206
4. Lewis Hamilton 4 7 14 190
5. Mark Webber 2 4 14 167
6. Jenson Button 2 5 13 163
7. Felipe Massa 1 13 107
8. Romain Grosjean 3 10 96
9. Nico Rosberg 1 2 10 93
10. Sergio Pérez 3 7 66
11. Kobajasi Kamui 1 8 58
12. Nico Hülkenberg 10 53
13. Paul di Resta 9 46
14. Pastor Maldonado 1 1 5 45
15. Michael Schumacher 1 7 43
16. Bruno Senna 10 31
17. Jean-Éric Vergne 3 12
18. Daniel Ricciardo 6 10
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Renault 440 (már bajnok)
2. Ferrari 367
3. McLaren-Mercedes 353
4. Lotus-Renault 302
5. Mercedes 136
6. Sauber-Ferrari 124
7. Force India-Mercedes 99
8. Williams-Renault 76
9. Toro Rosso-Ferrari 22

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik