Kettős Ferrari-győzelemmel indult 2010

Vágólapra másolva!
2010.03.14. 12:59
Kettős Ferrari-győzelemmel ért véget a 2010-es Formula–1-es szezon első futama. A Bahreini Nagydíjat Fernando Alonso nyerte meg, csapattársa, Felipe Massa mögött. A harmadik helyezett a McLarennel versenyző Lewis Hamilton lett. A sokáig vezető Sebastian Vettelt végül a negyedik pozícióban intették le.

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!

A rajtsorrend: 1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault), 2. Felipe Massa (Ferrari), 3. Fernando Alonso (Ferrari), 4. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), 5. Nico Rosberg (Mercedes), 6. Mark Webber (Red Bull-Renault), 7. Michael Schumacher (Mercedes), 8. Jenson Button (McLaren-Mercedes), 9. Robert Kubica (Renault), 10. Adrian Sutil (Force India-Mercedes), 11. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth), 12. Vitantonio Liuzzi (Force India-Mercedes), 13. Nico Hülkenberg (Williams-Cosworth), 14. Pedro de la Rosa (Sauber-Ferrari), 15. Sébastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari), 16. Kobajasi Kamui (Sauber-Ferrari), 17. Vitalij Petrov (Renault), 18. Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari), 19. Timo Glock (Virgin-Cosworth), 20. Jarno Trulli (Lotus-Cosworth), 21. Heikki Kovalainen (Lotus-Cosworth), 22. Lucas di Grassi (Virgin-Cosworth), 23. Bruno Senna (Hispania-Cosworth), 24. Karun Chandhok (Hispania-Cosworth)

Érdekes rajttal lindult a futam: Sebastian Vettel megtartotta első helyét, Alonso azonban megelőzte Massát. A két ferraris egymás mellé került, így a valamivel jobb ütemben rajtoló Lewis Hamilton nem tudott eljönni mellettük. Sőt Nico Rosberg megelőzte a brit pilótát. Ez pedig a későbbiekben megpecsételte Hamilton sorsát.

Az első kiesőre nem sokat kellett várni, a második körben Chandok számára már be is fejeződött a verseny.

Hamilton és Webber hasonló cipőben járt néhány körrel a start után, mindketten egy Mercedes mögé „szorultak be", előbbi a 4. helyezett Nico Rosberget, utóbbi Michael Schumachert üldözte.

A 13. körben Bruno Senna érkezett kerékcserére elsőként. A Hispániával gondok vannak még: ez a művelet sem ment könnyen a csapatnak.

Végre előzést láthattunk a rajt után is: Timo Glock Heikki Kovalainent „nyomta le" a 17. helyért. Eközben az élen továbbra is Vettel, Alonso, Massa volt a sorrend. A német már öt másodperccel meglépett a spanyoltól.

KATTINTSON A 2010-ES
ADATBANK MEGTEKINTÉSÉHEZ!

Aztán szép lassan megérkeztek a nagyok is papucsot váltani (ekkortájt ez jelentett csak izgalmat a versenyen): Hamilton és Schumacher is kereket cserélt a 16. körben. Egy körrel később Alonso, Rosberg és Button is megtette ugyanezt. Eközben Kobajasi hidraulikus problémák miatt feladta a versenyt.

Rosberg Hamilton mögé jött vissza, így a brit a boxban megelőzte a németet.

Egy kis érdekesség: ha ez elmúlt évek eredményeit vesszük alapul, különösen nagy jelentőséggel bír, hogy ki nyeri meg a mai versenyt, ugyanis az utóbbi négy szezonban mindig az a pilóta lett a világbajnok, aki a szezon első versenyén a dobogó legmagasabb fokára állt. Ha az utóbbi tíz évet vizsgáljuk, nyolcszor ünnepelhetett a szezon végén az első GP győztese.

A 18. körben Glock, míg a 19.-ben Senna versenyének lett vége.

Hamilton a kerékcserék után ismét a negyedik helyen állt. A McLaren pilótája az élmezőnnyel azonos köridőket ment, de miután a futam elején beragadt Rosberg mögé, negyed perc hátránya volt már az elsőkkel szemben.

A Ferrarik lassan megindultak Vettel után: Alonso 2.2 másodpercre került a német mögé, Massa pedig szép lassan közeledett csapattársa felé.

SZAVAZÁS

Ki lesz 2010-ben a Formula-1 világbajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az idén fordul elő másodszor, hogy Bahreinben kezdődik a szezon: a 2006-os világbajnokság első versenyét is Szahírban rendezték, akkor a Renault-val versenyző Fernando Alonso győzött az idénynyitón.

Már kezdtük azt hinni, hogy lesz egy kis izgalom, a 30. körre Alonso ugyanis egy másodpercre közelítette meg Vettelt. A spanyolnak azonban vissza kellett vennie a tempóból. Ismét két másodperc fölé került a különbség. Aztán Vettel autójával gondok akadtak…

Belassult a tavalyi vb-ezüstérmes, így mindkét Ferrari megelőzte Vettelt a 35. körben. Alonso vette át a vezetést, Massa lett a második. 

Lassan Hamilton is megérkezett a továbbra is (kipufogó?)gondokkal küzdő Vettel mögé. Mechanikai problémája volt a Red Bull pilótájának, amely tönkretette gyakorlatilag tökéletes versenyét.

Hamilton is „megette" Vettelt (a 38. körben). A brit egyszerűen körbeautózta az egész futamon jól versenyző németet, akivel azonban kibabrált a technika ördöge.

A folytatásban díszmenetben ért célba a két Ferrari. Alonso első ferraris futamán győzelemmel kezdett, Massa sérülése után pedig egy második helyezéssel tért vissza, a harmadik Hamilton lett.

Vettel hősiesen megtartotta negyedik helyét az ötödik Rosberg előtt. A visszatérő, hétszeres világbajnok Schumacher a hatodik helyen végzett.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A FUTAMRÓL!

ALONSO ÜNNEPLÉSE VIDEÓN
 
FORMULA-1, BAHREINI NAGYDÍJ
1. Fernando AlonsospanyolFerrari1:39:20.396
2. Felipe MassabrazilFerrari+16.099
3. Lewis HamiltonbritMcLaren-Mercedes+23.182
4. Sebastian VettelnémetRed Bull-Renault+38.713
5. Nico RosbergnémetMercedes+40.263
6. Michael SchumachernémetMercedes+44.180
7. Jenson ButtonbritMcLaren-Mercedes+45.260
8. Mark WebberausztrálRed Bull-Renault+46.308
9. Vitantonio LiuzziolaszForce India-Mercedes53.089
10. Rubens BarrichellobrazilWilliams-Cosworth +1:02.400
11. Robert KubicalengyelRenault +1:09.093
12. Adrian SutilnémetForce India-Mercedes+ 1:22.958
13. Jaime AlguersuarispanyolToro Rosso-Ferrari+1:32.656
14. Nico HülkenbergnémetWilliams-Cosworth+1 kör hátrány
Heikki KovalainenfinnLotus-Cosworth+1 kör hátrány
Sébastien BuemisvájciToro Rosso-Ferrari+3 kör hátrány
Jarno TrulliolaszLotus-Cosworth+3 kör hátrány
Pedro de la RosaspanyolSauber-FerrariNem ért célba
Bruno SennabrazilHispania-CosworthNem ért célba
Timo GlocknémetVirgin-CosworthNem ért célba
Vitalij PetrovoroszRenaultNem ért célba
Kobajasi KamuijapánSauber-FerrariNem ért célba
Lucas di GrassibrazilVirgin-CosworthNem ért célba
Karun ChandhokindiaiHispania-CosworthNem ért célba
A PONTVERSENY ÁLLÁSA - PILÓTÁK
1. Fernando AlonsospanyolFerrari25
2. Felipe MassabrazilFerrari18
3. Lewis HamiltonbritMcLaren-Mercedes15
4. Sebastian VettelnémetRed Bull-Renault12
5. Nico RosbergnémetMercedes10
6. Michael SchumachernémetMercedes8
7. Jenson ButtonbritMcLaren-Mercedes6
8. Mark WebberausztrálRed Bull-Renault4
9. Vitantonio LiuzziolaszForce India-Mercedes2
10. Rubens BarrichellobrazilWilliams-Cosworth1
A PONTVERSENY ÁLLÁSA - KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari43
2. McLaren-Mercedes21
3. Mercedes 18
4. Red Bull-Renault16
5. Force India-Mercedes2
6. Williams-Cosworth1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik