Patrick Tambay (1949–2022) (Fotó: AFP)

Tambay 1977-ben került a Formula–1-es mezőnybe a Surtees csapat autójával, amellyel csupán a Francia Nagydíjon vett részt, de a versenyre nem tudta kvalifikálni magát. A sikeretlen kvalifikációs kísérlet után a Theodore Racinghez igazolt, ahol háromszor is pontot szerzett első évében, s ez elég volt, hogy a McLaren szerződtesse, de itt a következő másfél idényben nem tudta megismételni az eredményeit, s az 1980-as idény kihagyása után visszatért előző csapatához.

Az 1982-es idény felénél a Kanadai Nagydíjon életét vesztette Gilles Villeneuve, s Tambay-t igazolták le a helyére az olaszok, s még abban az évben megnyerte első versenyét: a Német Nagydíjon diadalmaskodott.

Az 1983-as San Marinó-i futamot is megnyerte a Ferrarival, amellyel összesen 11 alkalommal állhatott a dobogón, utoljára az 1985-ös San Marinó-i Nagydíjon, majd a Team Haas-nál zárta F1-es pályafutását az 1986-os idényben.

Ez azt jelenti, hogy indult az első Magyar Nagydíjon, ahol végül két kör hátrányban a hetedik helyen zárt.

Tambay visszavonulása után az F1-es versenyeket közvetítő francia tv-k szakkommentátora lett, majd Cannes egyik külvárosi kerületének polgármester-helyetteseként dolgozott.

Ayrton Senna, Johnny Dumfries, Michele Alboreto és Andrea de Cesaris után Tambay az ötödik, aki elhunyt az első Magyar Nagydíjon résztvevő versenyzők közül.