Gyász: elhunyt a Ferrari egykori kétszeres F1-es futamgyőztes versenyzője

Vágólapra másolva!
2022.12.04. 17:46
null
Patrick Tambay (1949–2022) (Fotó: AFP)
A Formula–1-es versenysorozat hivatalos honlapjának beszámolója szerint életének 73 éves korában elhunyt Patrick Tambay, aki 1977 és 1986 között többek között a McLaren, a Renault, valamint a Ferrari versenyzője is volt – utóbbi istállónál két versenyen tudott győzni. A Parkinson-kórban szenvedő volt autóversenyző halálhírét a családja megerősítette.

Tambay 1977-ben került a Formula–1-es mezőnybe a Surtees csapat autójával, amellyel csupán a Francia Nagydíjon vett részt, de a versenyre nem tudta kvalifikálni magát. A sikeretlen kvalifikációs kísérlet után a Theodore Racinghez igazolt, ahol háromszor is pontot szerzett első évében, s ez elég volt, hogy a McLaren szerződtesse, de itt a következő másfél idényben nem tudta megismételni az eredményeit, s az 1980-as idény kihagyása után visszatért előző csapatához.

Az 1982-es idény felénél a Kanadai Nagydíjon életét vesztette Gilles Villeneuve, s Tambay-t igazolták le a helyére az olaszok, s még abban az évben megnyerte első versenyét: a Német Nagydíjon diadalmaskodott.

Az 1983-as San Marinó-i futamot is megnyerte a Ferrarival, amellyel összesen 11 alkalommal állhatott a dobogón, utoljára az 1985-ös San Marinó-i Nagydíjon, majd a Team Haas-nál zárta F1-es pályafutását az 1986-os idényben.

Ez azt jelenti, hogy indult az első Magyar Nagydíjon, ahol végül két kör hátrányban a hetedik helyen zárt.

Tambay visszavonulása után az F1-es versenyeket közvetítő francia tv-k szakkommentátora lett, majd Cannes egyik külvárosi kerületének polgármester-helyetteseként dolgozott.

Ayrton Senna, Johnny Dumfries, Michele Alboreto és Andrea de Cesaris után Tambay az ötödik, aki elhunyt az első Magyar Nagydíjon résztvevő versenyzők közül.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik