Grosjean szépen búcsúzott a tesztidénytől

Vágólapra másolva!
2013.03.01. 17:39
null
Beszédes kép: pénteken Romain Grosjean zárt Jenson Button előtt (Fotó: Reuters)
Romain Grosjean az önbizalmát növelő első helyezéssel zárta a téli tesztelését Barcelonában. A Formula–1-es csapatok közül egyedüliként ugyanis a Lotus úgy osztotta el a barcelonai teszt teendőit pilótái között, hogy egyikük, azaz Grosjean száguldott az első két napon, míg a másik, Kimi Räikkönen szombaton és vasárnap ül autóba. A tesztnap vizes felületen kezdődött, a lassan száradó aszfaltra délben lehetett száraz pályára való gumikkal kihajtani. Az időjárás egészen az utolsó fél óráig kegyes volt a csapatokhoz, csak ekkor kezdett rá megint az eső.


Az e heti barcelonai Formula–1-es teszt első napjához hasonlóan pénteken is vizes pályán kezdték meg a pilóták a száguldást. Az éjszakai és hajnali esőzés miatt a kilenc órai rajttól délig csak vizes pályára való gumik kerültek fel az autókra.

Az első piros zászlós szünetet a Toro Rosso okozta, Daniel Ricciardo autója állt le műszaki hiba miatt. A hideg idő miatt nagyon lassan száradt a pálya, de délre felgyorsult az ideális ív kirajzolódása. Az időeredmények egyre jobbá váltak, majd Pastor Maldonado vezérletével dél körül a száraz pályás gumik is felkerültek az autókra.

ALONSO: KÉTSZÁZSZOR JOBB A FERRARI, MINT TAVALY

Fernando Alonso nem törődött az időlistával, elmondta, csapata 200-szor jobban áll, mint tavaly ilyenkor.

„Furcsa körülmények között teszteltünk, így a mai munkát nemcsak a tavalyival, a múlt hetivel sem lehet összevetni – mondta Alonso. –De azt az eddigi tapasztalatokból nyugodtan kijelenthetem, hogy sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor. Egy éve tudtuk, hogy Ausztráliában nem jutunk az időmérő harmadik szakaszába, és így is volt. Két másodpercre voltunk az éllovasoktól, a lemaradásunk az év végére hét tizedre csökkent. Ha Ausztráliába érve sikerül még tovább faragni ezt a különbséget, azt mondhatom, kétszázszor jobban állunk, mint egy éve.”

„Úgy érzem, megint csatázhatok a vébécímért, hiszen tavaly is versenyben voltam egy rémes autóval, most pedig sokkal jobb a kocsi. Talán nem a leggyorsabb a mezőnyben, de minden változtatásunkra úgy reagál, ahogy szeretnénk, és tudjuk, mit kell tennünk vele, hogy gyorsabb legyen” – mondta Alonso Barcelonában.

A Ferrarit szombaton Felipe Massa teszteli, Alonso a vasárnapi záró napon ül vissza.

Az ebédszünet előtt Romain Grosjean Lotusa az üzemanyagtartály kiürülése miatt leállt, így idő előtt megszakították a száguldást. Grosjean számára a mai teszttel véget ért az idény előtti tesztelés, szombaton és vasárnap ugyanis Kimi Räikkönen vezeti az arany-fekete autót.

A legjobb kör az első négy órában Jenson Buttoné volt a McLarennel, megelőzve a Force Indiától tegnap hivatalosan is szerződést kapó Adrian Sutilt.

A nap első felében Sebastian Vettel a Marussia és a Caterham autója között, a 10. helyen zárt, de a világbajnok istálló számára nem is az időeredmények számítanak (nem mintha más teszten ez lenne a legfontosabb...), hanem a passzív DRS első próbája. A Lotus és a Mercedes által már tavaly is kipróbált eszköz lényege, hogy a pilóta nyomógombos DRS-étől függetlenül nagy sebességnél a hátsó légterelő légellenállása minimálisra csökken, így nő a végsebesség.

A Mercedes és a Lotus eddig nemigen tudta tökéletesíteni az eszközt, talán Adrian Neweynak és csapatának sikerülni fog – az elmúlt három évben legalábbis ez a jellemző a Red Bull technikai vívmányaira.

Az időjárás kegyes volt a csapatokhoz, mert hiába voltak sűrű sötét felhők a pálya fölött, az utolsó fél óráig száraz maradt az aszfalt. Az eredmények tovább javultak, a 11 fős mezőnyből egyedüliként Grosjean be tudott menni 1:23 perc alá. Önbizalma növelésére is jól jött ez az időeredmény, és talán az autóját is sikerült belőnie az Ausztrál Nagydíjra – a pénteki teszt előtt még arra panaszkodott, hogy ez esőben nem sikerülhet.

Button megközelítette a francia idejét, miközben Nico Rosberg csaknem 60 körös nagydíj-szimulációt teljesített. Fernando Alonso is belekezdett egybe délután, de az eső és a Giedo van der Garde alatt megálló Caterham miatt nem fejezhette be. Így a Mercedes és a Ferrari nem tudott olyan gyors köröket futni akkor, amikor az aszfalt a legjobb állapotában volt.

A teszt szombaton folytatódik.

FORMULA–1-ES TESZT, BARCELONA
2. NAP

1. Romain Grosjean Lotus 1:22.716 88 kör
2. Jenson Button McLaren 1:23.181 72
3. Pastor Maldonado Williams 1:23.628 74
4. Sebastian Vettel Red Bull 1:23.743 65
5. Nico Hülkenberg Sauber 1:23.744 79
6. Adrian Sutil Force India 1:24.215 62
7. Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:25.483 61
8. Max Chilton Marussia 1:25.598 75
9. Giedo van der Garde Caterham 1:26.316 48
10. Nico Rosberg Mercedes 1:26.655 120
11. Fernando Alonso Ferrari 1:27.878 102
Az eredmények nem hivatalosak.

A SAUBER A BARCELONAI BOXUTCÁBA VITTE A HARLEM SHAKE-ET

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik