F3 Eb: Mick Schumacher a bajnoki cím kapujában – egyre közelebb az F1-hez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.23. 20:03
null
Újra lesz egy Schumacher az F1-ben? (Fotó: AFP)
Ugyan elképesztő menetelése lezárult a Formula–3-as Európa-bajnokságon szereplő Mick Schumachernek – a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher fia sorozatban öt futamot megnyert –, hiszen vasárnap délután a harmadik osztrák futamon a második helyen végzett, ettől függetlenül október közepén, a Hockenheimringen rendezendő utolsó versenyhétvége három futamán biztosíthatja a bajnoki címet. Az elmúlt egy hónapban mutatott teljesítményére már a Formula–1-ben is felfigyeltek.

Ezen a hétvégén az osztrák Spielbergben rendeztek három futamot – az FIA F3-as Európa-bajnokságában egy-egy versenyhétvége helyszínén három futamot tartanak, így a 10 helyszínen összesen 30 versenyre kerül sor az idényben.

Mick Schumacher a tavalyi szezonban szerepelt először a sorozatban, s egészen bő egy hónappal ezelőttig maximum a neve miatt kerülhetett szóba, hogy valaha a Formula–1-ben szerepelhessen, ám legyünk őszinték: első 44 futamán mutatott 3 dobogója nem az a teljesítmény, ami miatt két kézzel kapkodnak a fiatal pilótapalánták után az F1-ből.

A Schumacher család számára ikonikus jelentőséggel bíró spai pályán rendezett harmadik futamot viszont megnyerte a 19 éves német pilóta, s onnantól nem volt megállás. Silverstone-ban megszerezte második futamgyőzelmét, majd Misanóban is nyert egy futamot a háromból, s az igazi henger csak ezt követően indult be: a Nürburgringen mindhárom futamot megnyerte, majd Ausztriában is az első kettőt – így egymás után aratott öt győzelmével feljött az összetett első helyére, megelőzve az addigi éllovas Dan Ticktumot.

A harmadik osztrák futamon tovább növelte előnyét, miután a második helyen végzett az orosz Robert Schwartzman mögött – miközben Ticktum a negyedik helyen zárt. Mick Schumacher előnye így már 49 pont az az összetettben, s könnyen lehet, az október 13-14-én a Hockenheimringen rendezendő idényzárón már az első futammal biztosíthatja bajnoki címét, ha Ticktum megint csak betlizik, ő meg pontot szerez.

Schumacheren kívül a széria 2012 óta íródó históriája során csupán négyen tudtak legalább ötös sorozatot produkálni: Raffaele Marciello még 2012-ben, a hatot nyerő és ezzel csúcstartó Max Verstappen 2014-ben, Felix Rosenqvist 2015-ben és Lance Stroll 2016-ban.

Hozzájuk csatlakozott most Mick Schumacher, s az elmúlt hetek remek teljesítményének köszönhetően egyre többször hallani, hogy ezzel az eredménysorral akár a Formula–1-be is belépőt válthat. Az már biztos, hogy legrosszabb esetben is a harmadik helyen végez a bajnokságban, amivel elegendő pontot szerez ahhoz, hogy a következő F1-es idényre kiválthassa a szuperlicencet – azaz tagja legyen a száguldó cirkusz mezőnyének.

Ezzel kapcsolatban a múlt héten Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke úgy nyilatkozott, nem akarnak nyomást helyezni a fiatal pilótára, de a Ferrari ajtaja mindig nyitva áll előtte.

Ezen túlmenően azonban a Toro Rossónál is komolyan elgondolkodtak a német megszerzésén. Nekik ráadásul lehet, hogy két új pilótára lesz szükségük jövőre, mert Pierre Gaslyt előléptették a Red Bullhoz, míg Brendon Hartleyval nem elégedettek. A Motorsport.com úgy tudja, hogy a toborzást segítendő, Helmut Marko csapatfőnök összeállított egy tíz nevet tartalmazó listát, amelyen Mick Schumacher neve is szerepel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik