F1: Vicc, hogy pontot kaptunk a mai versenyért – Vettel

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.08.29. 21:16
null
Több versenyző is kritikával illette az FIA-t (Fotó: AFP)
Max Verstappen győzelmével zárult a valójában el sem kezdődő Formula–1-es Belga Nagydíj, ami kétes érzéseket váltott ki a szereplőkből. A holland leszögezte, nem így szeretett volna nyerni, míg a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elárulta, egyáltalán nem büszkék a mostani sikerre. A harmadik Lewis Hamilton, valamint az ötödik Sebastian Vettel azonban kicsit továbbment, és kritikával illette a Nemzetközi Automobil-szövetséget (FIA). Előbbi szerint csakis a pénz beszélt, míg utóbbi arra mutatott rá, nem érdemeltek pontot a mai teljesítményért. Az első dobogóját szerző George Russell ugyanakkor nem szégyelli megünnepelni a sikert.

 

Meglehetősen furcsa körülmények között zárult a 66. Belga Nagydíj hétvégéje, hiszen az után hirdettek végeredményt, hogy a mezőny egyáltalán nem versenyzett, és mindössze néhány kört teljesített a pályán a biztonsági autó mögött. A sorrendet így a szombati időmérő határozta meg, aminek értelmében Max Verstappen pályafutása 16. győzelmét aratta, és 3 pontra csökkentette a hátrányát az egyéni vb-összetettben, miután félpontokat osztottak.

66. BELGA NAGYDÍJ
AUGUSZTUS 27., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:45.199
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:44.472
AUGUSZTUS 28., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:56.924
Időmérő: 1. Verstappen 1:59.765
AUGUSZTUS 29., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Russell, 3. Hamilton
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 5., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 12., 15.00
Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 26., 14.00
Orosz Nagydíj, Szocsi

„Nagy kár, hogy egyetlen versenykört sem tehettünk meg normálisan, de eléggé nehéz körülmények uralkodtak. Fél négykor azt, mondtam, hogy menjünk. Akkor a körülmények nagyjából még megfeleltek, igaz, eléggé rosszak voltak a látási viszonyok. Úgy hiszem, ha három órakor elrajtolunk, jobb esélyeink lettek volna, ugyanakkor ezt követően sem állt el az eső, és továbbra is nagyon vizes volt a pálya.”

Ez is egy győzelem, de nem így akarsz nyerni. Nagy elismerés jár ma a helyszínre kilátogató rajongóknak, hiszen nem tágítottak, hiába volt egész nap eső, hideg és szél. Szóval úgy hiszem, ők ma jobban megérdemelték volna a győzelmet. Továbbra is keményen kell nyomnunk, hogy még tovább csökkentsük a lemaradásunkat, majd újra visszaálljunk az élre. Van még jó néhány verseny előttünk. Hiszem, hogy jó autó áll a rendelkezésünkre, szóval csak azon kell dolgoznunk, hogy még egy kis plusz teljesítményt tudjunk kihozni belőle.”

Verstappenhez hasonlóan a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is rámutatott arra, maradt bennük némi hiányérzet a verseny után, és kiemelte, nem tölti el büszkeséggel őket a siker. „Nem vagyunk büszkék erre a győzelemre. Úgy gondolom, a szervezők és az illetékesek mindent megpróbáltak azért, hogy valamennyi ideig legalább pályára hajtsunk, szóval ezzel a kompromisszumos megoldással teljesítették a kötelezettségeket. Nagyon sok volt a bizonytalanság, nem tudtuk, hogy lesz-e futam. A mostani egyáltalán nem volt kellemes versenynap, és a jövőben mindképpen valami jobb megoldással kell előállnunk.”

Ha ilyen rosszak a körülmények, azonnal elhalaszthattuk volna három-négy órával a rajtot, vagy akár hétfőre is tolhattuk volna. Ez is egy lehetőség volt.”

A második a szombati parádés teljesítményének köszönhetően George Russell lett, aki karrierje első dobogóját ünnepelhette, míg a Williams a 2017-es Azeri Nagydíj után végzett újra a top 3-ban.

„Nem számít, hogyan lett meg. Nem gyakran jutalmaznak meg egy nagyszerű időmérős teljesítményért, de ezúttal ez történt. Mindenekelőtt viszont szeretnék bocsánatot kérni a rajongóktól, és köszönetet szeretnék mondani nekik azért, hogy itt maradtak és buzdítottak minket. Egy csónakban evezünk.”

„Nagy kár, hogy nem tudtunk ma versenyezni, ugyanakkor a csapat szempontjából ez fantasztikus eredmény. Lesz egy kis ünneplés, az biztos. Megérdemeltük már. Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt években, és ez eddig nem igazán mutatkozott meg ez az eredményekben. De szombaton tökéletes munkát végeztünk, és ezért vagyunk most a dobogón. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ez idén sikerülhet!”

 

Lewis Hamiltont harmadikként rangsorolták, aminek eredményeként három pontra csökkent az előnye bajnoki összetettben. „Nagyon csalódott vagyok a rajongók miatt, de nyilvánvalóan senki sem tehet az időjárásról. Imádok esőben versenyezni, de a mai nap más volt. Szörnyű volt a pályán, már az előtted haladót sem láttad, és sok volt a vízátfolyás. A rajongók végig kitartottak, de ma megfosztották őket a versenytől, és úgy érzem, megérdemlik, hogy visszakapják a pénzüket.”

A pénz beszél. Csakis azért a két körért indították el a versenyt. Ez a kétkörös verseny csakis a pénzről szólt. Így mindenki megkaphatta a pénzét, és szerintem a rajongóknak is vissza kellene kapniuk a pénzüket, mert sajnos nem látták azt, amiért fizettek. Kár, hogy nem tudtuk hétfőre halasztani a futamot. Imádom ezt a pályát, és ezért is sajnálom. A mai nem volt verseny.”

„Fogunk még a történtekről beszélni, a csapatfőnökök épp most tartanak meetinget. A sport ma rossz döntést hozott. Természetesen versenyezni akartunk, de csak kihasználták, hogy van a két körös limit, amitől versenynek számít. Az első és a második megszakítás között végig ugyanúgy esett az eső, szóval egyetlen oka volta annak, hogy pályára küldtek minket.”

Az esetleges halasztással kapcsolatban a versenyigazgató, Michael Masi is megszólalt, és elmondta, nem volt opció hétfőre csúsztatni a versenyt. „Hosszú nap volt a mai. Noha az egész hétvégén elég rosszak voltak a körülmények, mégis voltak olyan időintervallumok, amikor pályára tudtunk hajtani. A Formula–1 és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) számára a versenyzők, a csapatok, valamint a nézők biztonsága a legfontosabb. Minden opciót megnéztünk, hogy a lehető legjobb lehetőséget teremtsük meg a verseny befejezéséhez.”

„Nem volt lehetőség arra, hogy hétfőre halasszuk a futamot. Folyamatosan kapcsolatban álltunk az időjárás-előrejelzésekkel foglalkozó partnerünkkel. Úgy tűnt, hogy lesz egy időintervallum, amikor pályára hajthatunk, végül azonban nem tudtuk a teljes versenytávot teljesíteni.”

Hamiltonhoz hasonlóan az ötödik helyet megszerző Sebastian Vettel sem volt teljesen elégedett az FIA vasárnapi munkájával. „Ez kissé vicces, nem? Ez egy vicc! Ha az időmérős teljesítményt akarják jutalmazni, akkor osszanak pontot a kvalifikáció után. Mit tettünk ma azért, hogy pontokat kapjunk? Nem tudom. Az ötödik helyen haladtam a sorban, és alig láttam valamit. Mindig meg kellett győződnöm róla, hogy ne tévesszem szem elől, hol van épp Daniel (Ricciardo). Nagyon későn láttad meg a lámpát, sok víz verődött fel, és gondolom hátrébb csak rosszabb volt a helyzet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik