F1: Vettel hosszú sorozatnak vetett véget; megvan Verstappen tökéletes párja

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 11:43
Lewis Hamilton Formula–1-es pályafutása 97. győzelmét hozta a Portugál Nagydíj. A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas végül nem bírt a csapattársával, akinek a legnagyobb ellenfele ezen a versenyen is Max Verstappen volt. A Red Bull pilótája azonban ismét elnézte a pálya határait, ez pedig egy pontjába került Portimaóban. A hétvégét egy vicces bakival indító Sebastian Vettel 15 kvalifikáció után volt ismét a Q3 résztvevője, míg Nyikita Mazepin az F1-legek-sorozatunk ezen cikkéből sem maradhatott ki.

VETTEL EGY VICCES BAKIVAL INDÍTOTTA A HÉTVÉGÉT. Sebastian Vettel Portugáliában. a harmadik versenyét teljesítette az Aston Martin színeiben, ám pontot továbbra sem sikerült szereznie az új csapatával. Így is okozott néhány kellemes pillanatot még a hétvége elején, amikor véletlenül a McLaren garázsa előtt állt meg kerékcserére az első szabadedzésen. Mondjuk a téli csapatváltásából kiindulva az értehetőbb lett volna, ha megszokásból a Ferrarinál parkolja le az autóját... VETTEL EGY VICCES BAKIVAL INDÍTOTTA A HÉTVÉGÉT. Sebastian Vettel Portugáliában. a harmadik versenyét teljesítette az Aston Martin színeiben, ám pontot továbbra sem sikerült szereznie az új csapatával. Így is okozott néhány kellemes pillanatot még a hétvége elején, amikor véletlenül a McLaren garázsa előtt állt meg kerékcserére az első szabadedzésen. Mondjuk a téli csapatváltásából kiindulva az értehetőbb lett volna, ha megszokásból a Ferrarinál parkolja le az autóját...


A hétvége fénypontja azért valószínűleg nem ez az eset, hanem az volt Vettel számára, hogy 15 (gyengébben sikerült) időmérő után Portimaóban tudott újra bekerülni a Q3-ba. Ez sokak számára még Valtteri Bottas pole pozíciójánál is érdekesebb volt. Pedig a finn versenyző ezzel Lewis Hamiltont akadályozta meg abban, hogy megszerezze az F1-es pályafutása 100. rajtelsőségét.


HAMILTONNAK NEM TETSZETT PÉREZ MAGA ELŐTT. Az élmezőnyből az utolsóként Sergio Pérez állt ki kerékcserére a versenyen, így 13 körön keresztül még vezette is a futamot. A mögötte friss gumikon érkező Hamilton azonban nem volt teljesmértékben tisztában az állással, és amint utolérte Pérezt, követelte is a csapatrádión a kék zászlót. Csakhogy a mérnökének figyelmeztetnie kellett, hogy az előtte autózó Red Bull-versenyző nincs körhátrányban, csupán Hamiltonnal ellentétben nem járt még a bokszutcában.


Pérez egyébként később belekeveredett egy igazi „kék zászlós balhéba”, és majdnem rosszul járt, amikor az előtte autózó Nyikita Mazepin nem vette észre, hogy el kellene engednie a körelőnyben lévő ellenfelét. Péreznek nagyot kellett fékeznie, hogy elkerülje az ütközést, Mazepint pedig később öt másodperces időbüntetéssel sújtották, amiért figyelmen kívül hagyta a kék zászlót. A Haas versenyzőjének így valószínűleg a mexikói szurkolók szívébe sem sikerült egyelőre belopnia magát.

VERSTAPPEN ÉS A SZABÁLYTALAN PÁLYAELHAGYÁSOK. Bár a Portugál GP végén Max Verstappennek meg kellett elégednie a második pozícióval, úgy tűnt, hogy a 18 pont helyett 19-cel távozhat Portimaóból. A futam végén ugyanis övé lett a leggyorsabb kör, és úgy tűnt, hogy az ezért járó bónuszpont is, végül azonban a sportfelügyelők pályaelhagyás miatt törölték azt a körét, a pluszpontot pedig Verstappen helyett Bottas kapta.

Ez egyébként néhány héten belül a második alkalom, hogy Verstappen pontot bukik amiatt, mert nem tartotta tiszteletben a pálya határait. Nem is volt olyan régen az idénynyitó verseny Bahreinben, ahol a Red Bull pilótájának nagyrészt azon ment el a győzelme, hogy a pályát elhagyva előzte meg Hamiltont, és vissza kellett adnia az első pozíciót.

PORTUGÁL NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis Hamilton
brit
Mercedes
1:34:31.421
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 29.148 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Mercedes 33.530 mp h.
4. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 39.735 mp h.
5. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 51.369 mp h.
6. Charles Leclerc monacói Ferrari 55.781 mp h.
7. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1:03.749 p h.
8. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1:04.808 p h.
9. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1:15.369 p h.
10. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1:16.463 p h.
11. Carlos Sainz spanyol Ferrari 1:18.955 p h.
12. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
13. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
14. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
15. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
16. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
17. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 2 kör h.
18. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 2 kör h.
19. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 2 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 karambol
A VB-ÖSSZETETT ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Lewis Hamilton 2 3 3 1 69
2. Max Verstappen 1 3 3 61
3. Lando Norris 1 3 37
4. Valtteri Bottas 2 2 2 32
5. Charles Leclerc 3 28
6. Sergio Pérez 2 22
7. Daniel Ricciardo 3 16
8. Carlos Sainz 2 14
9. Esteban Ocon 2 8
10. Pierre Gasly 2 7
11. Fernando Alonso 2 5
11. Lance Stroll 2 5
13. Cunoda Juki 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 101
2. Red Bull-Honda 83
3. McLaren-Mercedes 53
4. Ferrari 42
5. Alpine-Renault 13
6. AlphaTauri-Honda 9
7. Aston Martin-Mercedes 5
8. Haas-Ferrari 0
8. Alfa Romeo-Ferrari 0
8. Williams-Mercedes 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik