F1: Vettel azt hitte, hogy moziban van; Hamilton a motorral küzdött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.11. 06:52
null
Vettel révén 2004 után nyert újra versenyt a Ferrari Kanadában (Fotó: AFP)
Sebastian Vettel 50. és 2004 óta a Ferrari első győzelmével ért véget a Formula–1-es Kanadai Nagydíj. A négyszeres világbajnok úgy véli, hogy tökéletes hétvégén van túl, ám nem mindenki vélekedik ilyen pozitívan a montreali versenyről. Lewis Hamilton például elárulta, hogy végig motorproblémákkal küzdött, és örül, hogy egyáltalán célba ért, míg a Red Bullnál a gumik okoztak nehéz pillanatokat.

Sebastian Vettel karrierje 50. győzelmét aratta Kanadában, ennek és Hamilton gyengébb futamának köszönhetően – a brit csak az 5. lett – pedig újra a német vezeti a világbajnoki összetettet. Vettel ráadásul az első Michael Schumacher 2004-es győzelme óta, aki a Ferrari versenyzőjeként állhatott fel a dobogó legfelső fokára Montrealban.

„A tökéletes szó talán jó arra, hogy jellemezzük ezt a hétvégét. Az egész olyan volt, mintha moziban lennénk, és a film happy enddel végződne. Michael volt az utolsó ferraris, aki nyerni tudott itt, én pedig soha nem is álmodtam róla, hogy én leszek a következő, aki a Ferrarinak nyerhet versenyt ezen a pályán. Ilyen hosszú idő után, mialatt a Ferrari nem nyert, láttam, hogy az emberek egyszerűen szuperboldogok. Biztos vagyok benne, hogy ez nagy lökést ad számukra és a ma estére is" – utalt vélhetően a verseny utáni ünneplésre a négyszeres világbajnok.

Akárcsak az élen Vettel, Valtteri Bottas is abban a pozícióban ért célba, amiből megkezdte a versenyt. A győzteshez hasonlóan ráadásul a Mercedes pilótájának pozíciót sem fenyegette nagyon senki – bár az első körben keményen támadta őt a mögüle rajtoló Max Verstappen. A finn végül kiállta a próbát, így ismét jól szerepelt Kanadában. Azt viszont bánja, hogy Vettel és a Ferrari ellen nem tudták felvenni a versenyt.

„Az első körtől kezdve folyamatosan gyorsabbnak tűntek és irányítani tudták a versenyt – vélekedik olasz riválisukról Bottas. – Azt hiszem, hogy ez volt a maximum a mai napon. Tegnap csak néhány század másodperc döntött, szóval a pole-ból indulva talán máshogy alakulhattak volna a dolgok. A legizgalmasabb rész a rajt volt, mikor annyira keményen próbáltam megvédeni a második helyet, amennyire csak tudtam. Király volt Max ellen versenyezni az első és a második kanyarban, de örülök, hogy előtte tudtam maradni. Később próbáltunk nyomást helyezni Sebastianra, de valójában nem voltunk rá képesek, mert nem volt hozzá meg a kellő tempónk."

Volt min javítania Max Verstappen a Kanadai Nagydíjon, miután az előző versenyeken sokat rontott a megítélésén vitatható manőverei és hibái miatt. A Red Bull fiatalja viszont az első percről kiegyensúlyozottan teljesített Montrealban, aminek eredménye a 3. hely lett a futamon.

49. KANADAI NAGYDÍJ
PÉNTEK
1. szabadedzés:1. Verstappen 1:13.302
2. szabadedzés:1. Verstappen 1:12.198
SZOMBAT
3. szabadedzés:1. Verstappen 1:11.599
időmérő edzés:1. Vettel: 1.10.766
VASÁRNAP
verseny: 1. Vettel, 2. Bottas, 3. Verstappen
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 24.,16.10:Francia Nagydíj
Július 1., 15.10:Osztrák Nagydíj
Július 8., 15.10:Brit Nagydíj

„Ez egy jó verseny volt. Korán kellett letudnunk a kerékcserét, mert a hiperlágy gumik hamar elfogytak. A szuperlágyakon viszont elég jó volt a tempónk, úgyhogy folyamatosan csökkenteni tudtam a hátrányomat, az utolsó néhány körben pedig kifejezetten versenyképesek voltunk. Végül csak egy tized másodpercen múlt, ami amúgy nem jó, de így is jó volt a verseny, élveztem" – összegezte a montreali futamot a holland.

Lewis Hamilton egy pozíciót és a világbajnoki összetettben való vezetést bukta a verseny végére Kanadában, de mint utólag elárulta, ennél sokkal rosszabbul is végződhetett volna számára a montreali futam. A verseny egészében küzdött ugyanis a szezon eleje óta használt erőforrásával. Ez mellesleg az esetleges szabályváltoztatásokról alkotott véleményén sem javított.

„Nagyon hálás vagyok, amiért egyáltalán célba értem – mondta a leintést követően a Mercedes pilótája. – A rajt után egyszer csak hirtelen elment az erő, a motor pedig azt jelezte, hogy túlmelegedett, a hőmérsékletet pedig nem tudtam lejjebb vinni. Azt hittem, hogy egyszer csak elszáll, és minden egyes körben arra vártam, hogy mikor javul végre az ereje. Folyamatosan elszállt, majd visszajött. Ez már a hetedik versenye volt az erőforrásnak, szóval érezhető volt az élettartama. Sokat veszíthettem volna ma. Remélem, hogy végül nem csak két motort használhatunk jövőre, mert az már nevetséges lenne."

A Red Bull jó taktikájának és időzítésének köszönhetően Daniel Ricciardo a kerékcsere során ugrotta át Lewis Hamiltont, így pedig egy helyet javítva a rajtpozíciójához képest a 4. helyen ért célba. Az ausztrál érzései azonban felemások a futamon mutatott teljesítményét illetően.

„Lehettünk volna jobbak is, valljuk be – ismerte el Ricciardo. – Küszködtem azzal, hogy az irányításom alatt tartsam a gumikat. Max viszont egész hétvégén nagyon jól ment, ezt pedig nem vehetem el tőle. Szereztünk néhány fontos pontot, és meglátjuk, mi lesz ezután. Viszonylag elégedett vagyok a negyedik hellyel. Minden tőlünk telhetőt megtettünk. Számunkra az, hogy ennyi ponttal távozhatunk, felér egy kisebb győzelemmel, és nagy lökést ad."

Ez a verseny sem múlhatott el látványos baleset nélkül. Rögtön az első kör végén Lance Stroll és Brendon Hartley miatt kellett pályára küldeni a biztonsági autót, a két versenyző ugyanis az ötös kanyarban ütközött egymással és a fallal. A sportfelügyelők az esetet később versenybalesetnek minősítették, vagyis egyik versenyzőt sem büntették meg. Hartley az ütközést követően kórházba ment, hogy elvégezzenek rajta néhány vizsgálatot, de szerencsére nem esett baja az új-zélandinak.

„Jól sikerült a rajtom és javítottam néhány pozíciót. Aztán egymás mellé kerültünk Brendonnal az ötös kanyarba bemenet – emlékezett vissza Stroll. – Kicsit elveszítettem az irányítást az autó felett, és bár korrigáltam, nem maradt elég hely kettőnknek. Mire javítottam a hibát, már összeértünk és a falnak ütköztünk."

A KANADAI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1.Sebastian VettelnémetFerrari1:28:31.377
2.Valtteri BottasfinnMercedes7.376 mp h.
3.Max VerstappenhollandRed Bull-TAG Heuer8.360 mp h.
4.Daniel RicciardoausztrálRed Bull-TAG Heuer20.892 mp h.
5.Lewis HamiltonbritMercedes21.559 mp h.
6.Kimi RäikkönenfinnFerrari27.184 mp h.
7.Nico HülkenbergnémetRenault1 kör h.
8.Carlos Sainz Jr.spanyolRenault1 kör h.
9.Esteban OconfranciaForce India-Mercedes1 kör h.
10.Charles LeclercmonacóiAlfa Romeo Sauber1 kör h.
11.Pierre GaslyfranciaToro Rosso-Honda1 kör h.
12.Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari1 kör h.
13.Kevin MagnussendánHaas-Ferrari1 kör h.
14.Sergio PérezmexikóiForce India-Mercedes1 kör h.
15.Marcus EricssonsvédAlfa Romeo Sauber2 kör h.
16.Stoffel VandoornebelgaMcLaren-Renault2 kör h.
17.Szergej SzirotkinoroszWilliams-Mercedes2 kör h.
FELADTÁKMegtett körök
Fernando AlonsospanyolMcLaren-Renault40
Brendon Hartleyúj-zélandiToro Rosso-Honda0
Lance StrollkanadaiWilliams-Mercedes0
A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA
PILÓTÁKGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZ.PONT
1.Sebastian Vettel347121
2.Lewis Hamilton257120
3.Valtteri Bottas46 86
4.Daniel Ricciardo225 84
5.Kimi Räikkönen35 68
6.Max Verstappen25 50
7.Fernando Alonso5 32
8.Nico Hülkenberg5 32
9.Carlos Sainz Jr.6 24
10.Kevin Magnussen3 19
11.Pierre Gasly2 18
12.Sergio Pérez12 17
13.Esteban Ocon3 11
14.Charles Leclerc3 10
15.Stoffel Vandoorne3 8
16.Lance Stroll1 4
17.Marcus Ericsson1 2
18.Brendon Hartley1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1.Mercedes206
2.Ferrari189
3.Red Bull-TAG Heuer134
4.Renault 56
5.McLaren-Renault 40
6.Force India-Mercedes 28
7.Toro Rosso-Honda 19
8.Haas-Ferrari 19
9.Alfa Romeo Sauber 12
10.Williams-Mercedes 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik