F1: Verstappen azt hiszi, rá nem vonatkoznak a szabályok – Hamilton

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.12.06. 00:47
null
Hamilton (jobbra) éles kritikát fogalmazott meg Verstappennel (balra) szemeben (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton és Max Verstappen nagyot csatázott egymással a Formula–1-es Szaúdi Nagydíj versenyén, és nemcsak a pályán, hanem azon kívül is forrtak az indulatok. A párharcban felülkerekedő brit egyenesen kijelentette, hogy meglátása szerint a riválisa azt hiszi, rá nem vonatkoznak a szabályok, míg a holland a versenyen hozott ítéletekkel nem értett egyet, és büntetését különösen érdekesnek találta a brazíliai esetet követően.

 

Lewis Hamilton és Max Verstappen több alkalommal is összecsapott egymással több piros zászlós megszakítást is hozó, őrült szaúdi versenyen. A holland ráadásul nemegyszer át is lépte némileg a határt, először két pozíciót vesztett második állórajt után, mert a pályán kívül előzte meg Hamiltont, majd később csak úgy tudta megtartani a vezető helyét a brittel szemben, hogy ugyancsak elhagyta a nyomvonalat.

1. SZAÚDI NAGYDÍJ
DECEMBER 3., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:29.786
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:29.018
DECEMBER 4., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:28.100
Időmérő: 1. Hamilton 1:27.511
DECEMBER 5., VASÁRNAP
Verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAM
December 12, 14.00 Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

Utóbbi eset vezetett a futam legbizarrabb jelenetéhez, amikor a Red Bull-os lelassított a rivális előtt, miután a fülére szóltak, hogy adja vissza a pozíciót. Ez azonban váratlanul érintette Hamiltont, aki eltalálta hátulról a hollandot, és sérült az első szárnya is. Verstappen aztán később még két alkalommal elengedte a mercedesest, miközben öt másodperces időbüntetést is kiosztottak neki a korábbi pályalevágása okán.

A Red Bull-pilóta végül másodikként szelte át a célvonalat, s teljesen lenullázódott az előnye, miután a győzelmet arató Hamilton megszerezte a leggyorsabb körért járó pluszpontot is, a két vb-rivális tehát pontazonossággal érkezhet meg aj jövő hétvégi idényzáróra Abu-Dzabiba.

Az indulatok nemcsak a verseny közben, hanem azt követően is forrtak, és a holland dühösen nyilatkozott az után, hogy a rajongók megválasztották a nap versenyzőjének.

Szerencsére a szurkolóknak még tudják, hogy miről is szól a versenyzés, mert ami ma történt, az egészen hihetetlen. Én csak versenyezni próbáltam, de ez a sportág manapság sokkal inkább szól a büntetésekről, mintsem a versenyzésről. Számomra nem ez a Formula–1, de legalább a rajongók élvezték. Mindent beleadtam, de ezúttal nem voltunk elég gyorsak."

„Több dolog is történt, amivel nem értek egyet teljesen, de ez van. Legalább a pályán próbáltam meg eldönteni, de nem voltam biztos benne, hogy a gumik kitartanak a végéig, A hajrában hiányzott némi tapadás, de végül meglett a második hely" – magyarázta, majd kitért a 38. körben történtekre is, aminek okán végül tíz másodperces időbüntetést, valamint két büntetőpontot kapott.

Nem igazán értem, mi történt. Én lelassítottam, el akartam engedni őt, de nem akart elmenni mellettem, majd belehajtott az autóm hátuljába. Miután pedig megkaptam az 5 másodperces időbüntetést, már nem volt értelme harcolni, hiszen sanszom sem volt rá, hogy kiépítsek akkora előnyt az élen. Elég sok dolog történt. Összességében úgy érzem, nem volt meg a tempónk, és talán a közepes sem volt olyan jó választás a végén. Úgy hiszem, Hamilton kemény abroncsaiban több maradt, de persze utólag mindig okosabb az ember."

Ami az öt másodperces büntetésemet illeti, nem igazán értek egyet vele, de nem akarok erről túl sokat beszélni, egyetlen szót sem fecsérelek rá. Mindenesetre kissé érdekesnek találom, hogy engem büntettek, miközben mindketten átléptük a fehér vonalat. Brazíliában még nem volt semmi probléma vele, most meg hirtelen büntetést von maga után. Mindenki láthatja, hogy egyikünk sem tudta bevenni azt a kanyart. De ez van, nem akarok túl sok időt pazarolni arra, hogy ezen rágódom. Előre tekintek."

A 38. körben történt incidenssel kapcsolatban a másik érintett, Hamilton is kifejtette a véleményét. „Nem értem, miért fékezett hirtelen ilyen erősen, belerohantam hátulról. Aztán meg elhúzott, szóval nem igazán értettem, mi is történik pontosan, majd később szóltak nekem, hogy el fog engedni engem. Nagyon zavaros volt."

Nagyon sok versenyzővel harcoltam az életem során, a sportágban eltöltött huszonnyolc évemben. Sokféle karakterrel volt dolgom, és vannak páran, akik túlmentek a határon, és azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok, vagy legalábbis nem foglalkoznak velük. Max is túlmegy a határon, ez biztos."

„Nagyon sokszor kerültem már el az ütközést ezzel a fickóval, de nincs ellenemre, hogy mindig én vagyok az, aki enged, mert mindig jön egy újabb harc, és ez ma is így volt – magyarázta, majd bővebben is beszélt a 38.körben történt balesetről. – Féktesztelt engem, és nyilván arra játszott, hogy nyithassa a hátsó szárnyát, és megelőzhessen az 1-es kanyarban. Nagy volt a zűrzavar, azt hittem, elveszítem az első szárnyam."

Nem kaptam meg az információt, szóval egyáltalán nem értettem, mi történik. Hirtelen elkezdett visszavenni, aztán még mozgott is. Szóval nem tudtam, nem valami őrült taktikát játszik-e. De aztán megkaptam az üzenetet. Olyan keményen lépett rá a fékre, és én majdnem felszaladtam az autója hátuljára, ami mindkettőnk kiesését jelentette volna. Neki nem számít, ha egyikünk sem ér célba, nekem viszont számít, hogy célba érjünk."

„Nyilvánvaló volt, hogy el akar engedni, hiszen ez volt az, amire kérték, de direkt a DRS zóna előtt tette, hogy azonnal nyithassa a hátsó szárnyát, és vissza tudjon előzni. Ez volt a taktika. A probléma a hirtelen fékezéssel volt, amikor összeütköztünk egymással. Az veszélyes volt."

„Úgy érzem, mintha egy bokszringben lennék. Én készen állok!"

SZAÚDI NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis Hamilton
brit
Mercedes
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 11.825 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Mercedes 27.531 mp h.
4. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 27.633 mp h.
5. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 40.121 mp h.
6. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 41.613 mp h.
7. Charles Leclerc monacói Ferrari 44.475 mp h.
8. Carlos Sainz spanyol Ferrari 46.606 mp h.
9. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 58.505 mp h.
10. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 1:01.358 p h.
11. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1:17.212 p h.
12. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1:23.249 p h.
13. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1 kör h.
14. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
15. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 44 feladta
Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 14 feladta
George Russell brit Williams-Mercedes 14 feladta
Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 14 feladta
Mick Schumacher német Haas-Ferrari 8 feladta

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik