F1: utólag változhat az imolai verseny végeredménye – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.05.02. 13:20
null
Él a remény, hogy Räikkönen visszakapja az Imolában elveszett pontjait (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elfogadta a Formula–1-es Alfa Romeo fellebbezését, aminek értelmében újravizsgálja a Kimi Räikkönennek kiosztott imolai büntetést.

 

8. PORTUGÁL NAGYDÍJ
ÁPRILIS 30., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:19.648
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:19.837
MÁJUS 1., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.489
Időmérő: 1. Bottas 1:18.348
MÁJUS 2., VASÁRNAP
A verseny (66 kör, 306.826 km) rajtja: 16.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 23., 15.00 Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 6., 14.00
Azeri Nagydíj, Baki

Mint ismert, Kimi Räikkönen a kilencedik helyen szelte át a célvonalat a két héttel ezelőtti Emilia-romagnai Nagydíjon, ám végül pont nélkül kényszerült távozni Imolából, miután utólag harminc másodperces időbüntetésben részesült. A finnt azért szankcionálták, mert a piros zászlós szakaszt követően nem vette vissza a megpördülésekor elvesztett pozícióit, mint ahogyan azt a gördülő rajtokra vonatkozó szabályok kimondják, majd ezt követően nem állt ki a bokszutcából, hogy onnan induljon.

Az Alfa Romeo már szombaton jelezte, nem nyugodott bele a büntetésbe, hiszen azt a szabályokban található ellentmondások miatt kapta, és arra hivatkozott, hogy kérte az FIA-tól a helyzet tisztázását még az újraindítást megelőzően, azonban nem kapott időben választ, ezért döntött úgy, hogy jobb, ha Räikkönen marad abban a pozícióban.

A csapat emellett azt is kiemelte, korábban még nem volt precedens ilyen büntetésre az F1-ben. Az FIA Formula–2-es és Formula–3-as eseteket vett alapul az ítélet meghozatalakor, ugyanakkor elismerte, ugyanilyen szabálysértés még nem volt piros zászlós újraindításnál.

A szövetség a csapattal lefolytatott megbeszélés során arra jutott, hogy elegendő új tényező van, amit meg kell vizsgálnia, így még a Portugál Nagydíj előtt újratárgyalja Räikkönen büntetését videókonferencia keretein belül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik