F1: törölték a Török GP-t; Ausztria duplázik – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.05.14. 15:03
null
Spielberg 2020 után 2021-ben is két versenynek ad otthont (Fotó: AFP)
A Formula–1 vezetősége péntek délután hivatalosan is megerősítette, hogy törli a június 13-i hétvégén megrendezendő Török Nagydíjat, aminek következményeként jócskán átalakult a kora nyári program.

 

A Formula–1 vezetősége április végén jelentette be, hogy törli a június 13-i hétvégén megrendezendő Kanadai Nagydíjat, miután a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellehetetlenítették, hogy a mezőny Montrealba utazzon. A 2020 után 2021-ben is kieső Kanada helyét akkor Törökország vette át, méghozzá az eredeti időpontban, azonban nem sokkal a hivatalos közlés után bizonytalanná vált az isztambuli verseny megtartása is.

Törökország múlt héten ráadásul felkerült az Egyesült Királyság vörös listájára is a romló járványhelyzet okán, ami azért érintette érzékenyen a sorozatot, mivel a tíz csapatból hét székhelye a szigetországban található. A jelenleg hatályban lévő szabályok értelmében a Nagy-Britanniába beutazókat tíznapos karanténra kötelezik, s mivel a 2024 végéig hosszabbító Azeri Nagydíj szervezői elzárkóztak az időpontcserétől (akkor a karantén nagy része letelne az egymást követő két versenyhétvége okán), az a helyzet állt elő, hogy csapattagok hat héten keresztül nem térhetnének haza a zsúfolt naptár, valamint a karanténszabály nyomán.

A beugró Isztambul esetleges helyetteseként Mugello, Nürburgring, valamint Hockenheim is szóba került, ám az Auto Motor und Sport értesülései szerint utóbbi két GP szervezőivel fel sem vette a kapcsolatot a vezetőség. Emellett arról is elkezdtek pletykálni, hogy Franciaország vagy Ausztria duplázhat – erre már volt példa 2020-ban Spielbergben és Silverstone-ban –, azonban akkor nagyon zsúfolttá vált volna a versenynaptár, ha az eredeti időpont utánra toldják be a második versenyt.

A vezetőség viszont mindenképpen kitartott azon célja mellett, hogy végigvegye a rekordhosszú, 23 nagydíjból tartó idényt, aminek érdekében jócskán átalakította a kora nyári programot: a Török Grand Prix-t törölték, s a június 13-i hétvégét szabadon hagyták, az eredetileg június 25–27-re tervezett Francia GP-t egy héttel előrébb hozták, míg Ausztria tavalyhoz hasonlóan az idén is duplázik, méghozzá a június 27-i és a július 4-i hétvégén.

A Török Nagydíj, valamint a korábban már elhalasztott Kínai GP szervezői ugyanakkor jelezték, hogy szívesen lebonyolítanák az eseményüket egy későbbi időpontban, ha ez lehetséges. Az isztambuli hétvégét tehát csak az eredeti időpontjában törölték, s amennyiben az év későbbi szakaszában kiesik más helyszín – amire jelen pillanatban viszonylag nagy esély van –, akkor pótolhatják az eseményt.

„Nagyon vártuk, hogy Törökországban versenyezhessünk, de az érvényben lévő utazási korlátozások miatt erre nincs módunk júniusban. A Formula–1 ismét bizonyította, hogy képes gyorsan reagálni a fejleményekre, és megoldásokat találni. Örülünk, hogy az ausztriai dupla hétvége azt jelenti, hogy továbbra is huszonhárom versenyből áll az idényünk."

„Szeretnénk köszönetet mondani a Török Nagydíj szervezőinek és a helyi hatóságoknak az elmúlt hetekben nyújtott fáradozásaiért, valamint a francia és az osztrák szervezőknek a gyorsaságukért, a rugalmasságukért, illetve a nyitottságukért, amit ebben a helyzetben mutattak. Nagyon jó párbeszédet folytattunk valamennyi szervezővel az idei év kezdete óta, és ez továbbra is így lesz ebben az időszakban" – állt a Formula–1 ügyvezető igazgatójának, Stefano Domenicalinak a közleményében.

A MÓDOSÍTOTT 2021-ES VERSENYNAPTÁR
rajt*
Március 28.Bahreini Nagydíj, Szahír17.00
Április 18.Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
15.00
Május 2.Portugál Nagydíj, Portimao16.00
Május 9.Spanyol Nagydíj, Barcelona
15.00
Május 23.
Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
15.00
Június 6. Azeri Nagydíj, Baki
14.00
Június 20.Francia Nagydíj, Paul Ricard
15.00
Június 27.Stájer Nagydíj, Spielberg 15.00
Július 4. Osztrák Nagydíj, Spielberg 15.00
Július 18. Brit Nagydíj, Silverstone 16.00
Augusztus 1. Magyar Nagydíj, Mogyoród 15.00
Augusztus 29. Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps 15.00
Szeptember 5.Holland Nagydíj, Zandvoort
15.00
Szeptember 12. Olasz Nagydíj, Monza 15.00
Szeptember 26.Orosz Nagydíj, Szocsi
14.00
Október 3.Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
14.00
Október 10. Japán Nagydíj, Szuzuka 7.00
Október 24. Amerikai Nagydíj, Austin 21.00
Október 31. Mexikói Nagydíj, Mexikóváros20.00
November 7. Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo**18.00
November 21.
Ausztrál Nagydíj, Melbourne
7.00
December 5..Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda 17.00
December 12. Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi14.00
*: A rajtidőpontok magyar idő szerint értendők
**: szerződéskötés függvénye
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik