F1: Sebastian Vettel visszavonul az idény végén – hivatalos

Vágólapra másolva!
2022.07.28. 12:19
A Formula–1-es Aston Martin a hivatalos oldalán jelentette be, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az idény végén szögre akasztja a bukósisakját.

Vettel búcsút int a Formula–1-nek az idény végén (Fotó: AFP)
Vettel búcsút int a Formula–1-nek az idény végén (Fotó: AFP)
Vettel búcsút int a Formula–1-nek az idény végén (Fotó: AFP)
Vettel búcsút int a Formula–1-nek az idény végén (Fotó: AFP)
Vettel búcsút int a Formula–1-nek az idény végén (Fotó: AFP)

 

 

Noha az Aston Martin és Sebastian Vettel elmúlt hetekben tett nyilatkozatai is azt sugallták, hogy a felek a közös folytatás felé hajlanak, a silverstone-i csapat váratlanul, a Magyar Nagydíj csütörtökjén hivatalosan is bejelentette, a négyszeres világbajnok szögre akasztja a bukósisakját az idény végén.

37. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 29., PÉNTEK
1. szabadedzés: 14.00–15.00
2. szabadedzés: 17.00–18.00
JÚLIUS 30., SZOMBAT
3. szabadedzés: 13.00–14.00
Időmérő: 16.00–17.00
JÚLIUS 31, VASÁRNAP
A verseny (70 kör, 306.63 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 28., 15.00Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 4., 15.00Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 11., 15.00Olasz Nagydíj, Monza

„Kiváltság volt a számomra, hogy ilyen sok fantasztikus emberrel dolgozhattam a Formula–1-ben eltöltött tizenöt évemben. Túl sokan vannak ahhoz, hogy felsoroljam őket, és köszönetet mondjak nekik.”

„Az elmúlt két évben az Aston Martin Aramco Cognizant csapat versenyzője voltam, és noha nem értünk el olyan eredményeket, mint amiket reméltünk, nagyon világos számomra, hogy minden kezd összeállni ahhoz, hogy a csapat a legmagasabb szinten versenyezhessen a következő években.”

„Nehezemre esett meghozni a döntést a visszavonulásomról, és nagyon sok ideig gondolkodtam rajta. Az év végén még többet szeretnék töprengeni a folytatást illetően, de az nagyon világos számomra, hogy apaként szeretnék több időt tölteni a családommal. Ez viszont még nem a búcsúzás ideje, inkább a köszönetmondásé. Mindenkinek köszönöm, nem utolsósorban a rajongóknak, akiknek a szenvedélye nélkül a Formula–1 nem is létezhetne.”

Vettel a 2007-es Amerikai Nagydíjon mutatkozott be a Formula–1-ben, s azonnal pontot szerzett a BMW színeiben. Később ő vált a királykategória történetének valaha volt legfiatalabb futamgyőztesévé is a Toro Rossóval, majd a Red Bull versenyzőjeként sorozatban négy világbajnoki címet ünnepelhetett.

A német ezt követően azt tűzte ki maga előtt célul, hogy a Ferrarival is felüljön a sportág trónjára, azonban ezen vágya nem teljesült be, s csúf véget ért a házasság a Scuderiával. Vettel 2020-ban jelentette be, hogy az akkor még Racing Point néven futó istállóhoz szerződik, miután a maranellóiak még év elején közölték, hogy nem kívánják meghosszabbítani a kontraktusát.

A 2021 óta Aston Martinként működő együttessel a tavalyi Azeri Nagydíjon érte el a legjobb eredményét, akkor másodikként látta meg a kockás zászlót, s ezt a teljesítményt Magyarországon is megismételte, igaz, utóbbi eredményétől utólag megfosztották kisebb szabálytalanság miatt. A versenyző jelenleg a 14. helyet foglalja el az egyéni összetettben.

Vettel a pályafutása során 57-szer szerezte meg a pole pozíciót, 122 alkalommal állhatott fel a dobogóra, s ebből 53-szor elsőként szelte át a célvonalat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik