F1: Räikkönen sikerei majdnem csődbe vitték a Lotust

Vágólapra másolva!
2020.06.21. 17:31
null
Räikkönen 2013-ban megnyerte az Ausztrál Nagydíjat a Lotusszal (Fotó: AFP)
A Formula–1-be két év kihagyás után 2012-ben visszatérő Kimi Räikkönen a Lotusnál két győzelmet ért el, és 15-ször állhatott dobogóra, és ezek az eredmények majdnem csődbe vitték az istállót, mivel a finn szerződése értelmében minden megszerzett világbajnoki pont után 50 000 euró bónuszt kapott – számolt be róla a versenysorozat hivatalos honlapján Heikki Kulta, a 40 éves finn versenyző F1-es pályafutását végigkísérő finn újságíró.

 

Kulta úgy emlékszik, hogy először 2011-ben, a Német Nagydíjon hallott Räikkönen visszatérési terveiről, aki akkoriban a Williamsszel folytatott előre haladott tárgyalásokat.

„Aztán őszre ez az ügy megrekedt, és Kimi a Lotushoz igazolt, amiről elsők között számolhattam be. Fantasztikus volt látni, hogy milyen gyorsan hozzászokott az új autójához, hiszen már a negyedik versenyén, Bahreinben a dobogóra állhatott, második lett, majd az év végén, Abu-Dzabiban győzni tudott” – idézte fel a finn visszatérését Heikki Kulta.

„Abban a két évben Räikkönen 390 pontot szerzett a Lotusszal, és erre egészen biztosan nem számított a csapatvezető, Gérard Lopéz, hiszen olyan szerződést kötött vele, amelynek értelmében minden megszerzett világbajnoki pont után 50 000 euró bónuszt kap. Ez két év alatt 19.5 millió eurót jelentett Kimi számára, az istállót meg majdnem csődbe vitte” – mesélte a finn újságíró.

A Lotus végül a csődöt elkerülte, Räikkönen pedig 2013 végén átment a Ferrarihoz, ahonnan a 2018-as idény végét követően tért vissza a Sauberhez.

A Lotus 2007 világbajnokának távozása után Pastor Maldonadót hozta a finn helyére, de a Räikkönennel elért sikereket már nem sikerült megismételnie, és az istállót két idény után, 2015 végén felvásárolta a Renault.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik