F1: Räikkönen mesél, balettozik, és esze ágában sincs online versenyezni

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.04.20. 14:05
null
Räikkönen motiváltabbnak érzi magát, mint valaha (Fotó: AFP)
Egyre több versenyző vesz részt a Formula–1 által indított virtuális nagydíjsorozatban, ám Kimi Räikkönen biztosan nem lesz a nevezők között, inkább a gyermekeivel tölti a szabadidejét, és várja, hogy visszatérjenek a valódi versenypályákra.

 

Vasárnap rendezték meg az e-sport virtuális nagydíjsorozat harmadik állomását, a Kínai GP-re összesen hét aktív versenyző nevezett. A győzelmet egymás után másodszor Charles Leclerc szerezte meg, igaz, ezúttal alig két másodperccel előzte meg a második helyen befutó Red Bull-os Alexander Albont. A sanghaji viadalon indult az Alfa Romeo olasz versenyzője, Antonio Giovinazzi is, ám csapattársa nem Kimi Räikkönen volt a virtuális sorozatban, hanem a tavalyi F2-es spái futamon súlyos balesetet szenvedő Juan Manuel Correa.

A McLarennel és a Williamsszel ellentétben tehát a svájci gárdánál nem az aktuális páros indult, és ez a jövőben sem lesz másképp, hiszen 2007 világbajnoka kijelentette, biztosan nem fog szimulátorozni a koronavírus-járvány miatt kialakult kényszerszünetben.

„Minden időmet a gyermekeimmel töltöm. Szerencsére sok időt tudunk a szabadban lenni, és szinte mindig van valami munka a ház körül. Ami engem illet, elég gyorsan telnek a napjaim – kezdte a finn, aki azon néhány versenyző közé tartozott, aki már az Ausztrál Nagydíj hivatalos törlése előtt gépre ült, s hazafelé vette az irányt. – Talán tudtam előbb, talán nem, de ez mit számít most? Már elmúlt. Úgy gondolom, helyes döntés volt a futam törlése – tette hozzá a Corriere dello Sport kérdésére, és arra is kitért, szerinte mikor rajtolhat el az idény.

Räikkönen a kislányával balett lépéseket is gyakorolt a szabadidejében:

A champion both on and off the track. . Repost x @kimimatiasraikkonen. . #Kimi7 #GetCloser #AlfaRomeoRacing #ORLEN #StayAtHome

26.8k Likes, 183 Comments - Alfa Romeo Racing ORLEN (@alfaromeoracing) on Instagram: "A champion both on and off the track. . Repost x @kimimatiasraikkonen. . #Kimi7 #GetCloser..."

„Folytatjuk a versenyzést, amikor az FIA és az F1 úgy gondolja, hogy biztonságosan lebonyolíthatja az eseményt. Nem mi döntünk erről, de biztos vagyok benne, nagyon alaposan értékelik a helyzetet, és a megfelelő időben kezdünk, még ha közönség nélkül is kell mindezt tennünk" – magyarázta, majd azt is elárulta, az egyre hosszabbra nyúló kényszerszünetben változott-e a véleménye a jövőjét illetően.

„Nem. Várjunk, amíg megtaláljuk a módját annak, hogyan is tudjuk elindítani, majd befejezni az idényt. Meglátom, miként alakulnak a dolgok, és egy ponton levonom a következtetéseket. Egyelőre nem változott semmi. Egészen addig fogok versenyezni, amíg élvezem és motivált vagyok, és azt kell mondanom, most motiváltabbnak érzem magam, mint valaha" – jelentette ki, és arról is beszélt, egyáltalán nem érdekli a virtuális versenyzés világa.

„Nem érdekel, azt várom, hogy visszatérjünk a valódi versenypályákra, így eszembe sem jutott, hogy elinduljak a virtuális futamokon. Nem hiszem, hogy a mostani szünet különbözne a hagyományos téli leállástól, egyszerűen a barcelonai tesztek helyett most azonnal versennyel kezdünk, de ebben nem látok különösebb problémát" – magyarázta a Ferrari legutóbbi világbajnoka, aki a maranellóiaknál eltöltött éveiben sem kedvelte igazán a szimulátorozást.

„Az nem igaz, hogy nem szerettem szimulátorozni, egyszerűen repülőre kellett ülnöm, és Olaszországba kellett mennem, hogy beleüljek a szimulátorba, és nem igazán emiatt választottam ezt a munkát. Teljesen más érzés valójában versenyezni. Ha meg a szimulátorokat nézem, azok teljesen különböznek ezektől az online futamoktól, és sokkal bonyolultabbak is" – erősítette meg nemtetszését a virtuális versenyzéssel kapcsolatban, majd azt is megosztotta, a jelenlegi mezőnyből kiket tart a barátjának, illetve melyik korszakban versenyzett volna szívesen.

„Sebastian (Vettel) és Antonio (Giovinazzi), rajtuk kívül nincs nagyon más. Elégedett vagyok azzal, mikor kezdtem, hol vagyok és mit értem el. De ha tényleg lett volna lehetőségem választani, akkor az 1970–80-as években kipróbáltam volna magam a Formula–1-ben" – tette hozzá a finn, aki egy kezdeményezéshez is csatlakozott, amelynek keretein belül a kedvenc meséjét olvasta fel a gyermekeinek.

Alfa Romeo Racing ORLEN on Twitter

Books can be a great tool to let kids imagination run wild Kimi joins our partner Save the Children and participates in the #SaveWithStories charitable initiative by reading his favorite children book "Guess How Much I Love You". @STC_Suisse @SavetheChildren https://t.co/OZgwGro7AJ

Eddig összesen kilenc F1-es versenyt töröltek vagy halasztottak el, s jelen állás szerint a június 28-i Francia Nagydíjjal veheti kezdetét a 2020-as idény. Azonban a Le Castellet-i versenyt nagy valószínűséggel hamarosan eltolják, s a legfrissebb hírek szerint Ausztriában rajtolhat el a kiírás, míg Silverstone-ban akár több versenyt is rendezhetnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik