F1: Räikkönen még a több vb-címért sem változtatna semmin

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.12.09. 11:21
null
Räikkönen elégedett a pályafutásával (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Alfa Romeo finn versenyzője, Kimi Räikkönen a hétvégi Abu-dzabi Nagydíjon búcsút int a sorozatnak. Noha nem a mostani lesz az egyszeres világbajnok első távozása, már nem lát esélyt a visszatérésre, hiszen teljesen más életszakaszában jár, és ami a legfontosabb, családja van, így van oka otthon lenni. 

 

Kimi Räikkönen a Formula–1 történetének a legtapasztaltabb versenyzője, egy világbajnoki cím, 21 futamgyőzelem, több mint száz dobogó, 18 ezernél is több megtett kör áll a neve mellett, s kis megszakítással 2001 óta tagja a királykategóriának, amelynek másodszor, s ezúttal véglegesen búcsút int most hétvégén.

13. ABU-DZABI NAGYDÍJ
DECEMBER 10., PÉNTEK
1. szabadedzés: 10.30–11.30
2. szabadedzés: 14.00–15.00
DECEMBER 11., SZOMBAT
3. szabadedzés: 11.00–12.00
Időmérő: 14.00–15.00
DECEMBER 12., VASÁRNAP
A verseny (58 kör, 306.183 km) rajtja: 14.00

A Saubernél, a McLarennél, a Ferrarinál, a Lotusnál, valamint az Alfa Romeónál megforduló pilóta összességében elégedett a pályafutásával, de számára sosem a versenyzés volt a legfontosabb, és nem foglalkozik azzal, miként is fognak emlékezni rá.

„A mostani távozásom minden szempontból más. Már ott van a családom, van okom otthon lenni. Most teljesen mások a körülmények, és az életem más szakaszában is járok" – jelentette ki az F1 Beyond The Grid podcastjában.

„Nincs miért panaszkodnom. Jól sikerült, és egyetlen dolgon sem változtatnék, még akkor sem, ha azzal több futamgyőzelmem vagy világbajnoki címem lenne. Elégedett vagyok azzal, amit elértem."

„Sosem a Formula–1 volt a legfontosabb az életemben, ez talán más, mint sokaknál. De nekem a versenyezésen kívüli életem mindig is prioritást élvezett. Noha az F1 vette el a legtöbb időt az elmúlt húsz évben, mégsem ez volt a legfontosabb, több szempontból sem. Nyilván élvezem a versenyzést, máskülönben nem csinálnám ilyen régóta, de sokkal jobban értékelem a saját időmet, számomra az sokkal fontosabb minden másnál.”

„A versenyzés, a vezetés része hiányozni fog. Nyilvánvaló, hogy a versenyzés miatt vagyunk itt, de igazából nem hiszem, hogy olyan nagyon hiányozna majd. Biztosan lesznek napok, amikor úgy érzem, jó lenne versenyezni, de számtalan kategória van, sok mindennel lehet versenyezni.”

„Nem hiszem, hogy bármikor is nagy rajongója lettem volna az időmérőnek. Sokkal jobban szeretem a futamokat. Ezért vagyunk itt, ezért dolgozunk péntektől vasárnapig, ez adja meg a végeredményt. Számomra mindig is ez volt a legérdekesebb. Mindig a határon kell lenned, még ha két másodperccel lassabb is vagy az üzemanyagszint miatt, az nem azt jelenti, hogy nem vagy a határon. Ha nem éred el a határt, talán nem is próbálsz meg elég gyorsan menni.”

Räikkönent arról is megkérdezték, miként szeretné, hogy emlékezzenek rá, a pilóta azonban nem igazán foglalkozik ezzel a témával.

„Ahogyan szeretnének? Nem szeretnék semmilyen korlátot sem szabni annak, miként emlékezzenek rám, és nem is igazán foglalkozom vele, hiszen ahogyan mondtam is, a legtöbb dolgot sikerült úgy véghez vinnem, ahogyan szerettem volna, és bárhogy is emlékezzenek, legyen az jó vagy rossz, az csak emlék, és ez számomra rendben van.”

A finn a mezőny egyik legnépszerűbb versenyzője, de nem igazán tudja a választ arra, miért is szeretik ennyien őt. „Nem tudom, hogy miért. Talán azért, mert mindig önmagamat adtam."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik