F1: Räikkönen „izgatottan” várja a tizenkilencedik idényét

Vágólapra másolva!
2021.02.22. 17:20
null
Räikkönen a 19. idényére készül az F1-ben (Fotó: Twitter/F1)
A Formula–1-es Alfa Romeo finn versenyzője, Kimi Räikkönen a tizenkilencedik idényére készül a száguldó cirkuszban, s bízik benne, hogy az előzőnél jobb évet teljesíthet a csapatával. A finn beszélt a téli szünetről és a csapat idei céljairól is.

 

Mint beszámoltunk róla, az Alfa Romeo hétfő délben mutatta be a 2021-es versenygépét, a C41-est. A Varsói Nemzeti Színházban tartott eseményen részt vettek a csapat versenyzői, így Kimi Räikkönen is megjelent, aki összességében a 19. idényére készül a királykategóriában, s hamarosan ünnepelheti F1-es debütálásának húszéves jubileumát is.

A finn pilóta ugyanis 2001. március 4-én mutatkozott be a száguldó cirkuszban a Sauber színeiben, ezt követően versenyzett a McLarennel, két részletben a Ferrarival és a Lotusszal is, míg mielőtt visszatért volna az alapokat jelentő Alfa Romeóhoz, amelyet a háttérben továbbra is a Sauber AG irányít.

 

Räikkönen az autóbemutatót követő sajtótájékoztatón beszélt az F1-ben eltöltött éveiről és csapata idei céljairól is.

„Nagyon gyorsan repül az idő. Nyilván elég sok ideje vagyok itt, de néhány évet kihagytam az F1-ből, így nem érződik húsz évnek. A versenyzést és a vezetést még mindig élvezem, sosem voltamazonbannagy rajongója a körítésnek. A versenyzést szeretem, mint ahogyan a kihívást is, hogy fejlődjek, és még jobb legyek. Izgatottan várom az idei évet, de egyelőre nem tudok túl sokat mondani, hiszen még nem vezettük az autót, miközben voltak bizonyos szabályváltoztatások is. Hogy milyen lesz a formánk? Erre egyelőre nem tudunk válaszolni, de néhány héten belül a teszteken már láthatjuk, hogyan működik a kocsi, és bő egy hónap múlva az első versenyen mindenki látni fogja, hogy ki hol tart" – tekintett előre a finn, majd elmondta, miért lesz kiemelten fontos, hogyan alakul a téli felkészülés.

„Nem lesz túl sok időnk az első futam előtt, így nagyon fontos, hogy jó tesztet teljesítsünk, és hogy sokat tanuljunk az autóról. Meg kell találnunk a prioritásokat, hiszen míg a csapat mindig nagyon sok dolgot szeretne kipróbálni, versenyzőként te inkább egy dologra fókuszálnál, mint például megnézni több beállítást is. Szóval kompromisszumot kell kötnünk, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni abból a három napból. Fontos, hogy ne legyen semmilyen megbízhatósági problémánk, mivel nem engedheted meg magadnak, hogy elveszíts akárcsak egy fél, vagy egy egész napot, mert akkor nem nagyon lesz rendelkezésre álló adatod."

 

„A cél, hogy megtaláljuk, pontosan miket lesz érdemes tesztelni, és hogy ezeket megfelelően osszuk el a három nap során. Bízom benne, hogy sok kilométert tudok megtenni, és pozitív hangulatban fejezzük be a tesztet" – mutatott rá, hogy mennyire nem lesz könnyű dolga az alakulatoknak a kevés tesztlehetőség miatt.

Räikkönen a téli szünetére is kitért, s elmondta, hogyan töltötte a versenyzés nélküli időszakot, illetve hogy még milyen tervei vannak a teszt előtt.

„Nem csináltam túl sok dolgot az idény vége óta. Ott volt a karácsony, majd az újév nem sokkal Abu-Dzabi után, szóval hazamentem kis időre Finnországban, mielőtt visszatértünk volna Svájcba. A családommal töltöttem az időt, és normális dolgokat csináltam, amellett, hogy edzettem, és néhányszor ellátogattam a gyárba is. Általánosságban otthon töltöttem az időt, és mivel hamarosan újra utazgatni fogok, igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni ebből. Nincs fix menetrendem, vagy előre kijelölt nagy célok. Élvezem az edzést, de ha egy nap úgy kelek fel, hogy nincs kedvem hozzá, akkor edzem másnap, nem dől össze a világ, ha kihagyok egy napot" – jelentette ki a 41 éves versenyző.

Az Alfa Romeo pénteken egy filmforgatási nap keretein belül járatja be a 2021-es gépét Barcelonában. A téli tesztet március 12–14-én rendezik meg Bahreinben, míg az idénynyitót két héttel később tartják ugyancsak Szahírban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik