Nem alakult jól Vettel debütálása az Aston Martinnál (Fotó: AFP)

 

17. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 26., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.394
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.847
MÁRCIUS 27., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.577
Időmérő: 1. Verstappen 1:28.997
MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 18., 15.00Emilia Romagna-i Nagydíj, Imola
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona

Nagy várakozás előzte meg Sebastian Vettel Aston Martinnal futott első versenyét, hiszen az elmúlt években a Ferrarinál negatív spirálba került versenyzőtől többen azt várták, hogy az új környezetben visszatalál régi bajnoki formájához.

A német hétvégéje azonban maranellóiakkal futott rosszabb nagydíjait idézte: az időmérőn már az első szakaszban kiesett, aztán a dupla sárga zászlós jelzés figyelmen kívül hagyása miatt utólag 5 helyes rajtbüntetésben részesült, aminek eredményeként a mezőny végéről vághatott neki a futamnak, amelynek 44. körében hátulról beleszállt Esteban Ocon Alpine-jába.

A német az ütközésért 10 másodperces időbüntetést kapott, valamint az időmérős és a versenyen elkövetett vétségei nyomán összességében 5 büntetőpont íródott a neve mellé az első nagydíj során.

Vettel hétvégi teljesítménye az egyik legforróbb témává vált: számos korábbi Formula–1-es versenyző, valamint jelenlegi csapatfőnök is elmondta a véleményét a pilóta futamáról, s többen kemény kritikával illették a pilótát.

A német korábbi csapatfőnöke (Toro Rosso), Gerhard Berger, aki összesen tíz győzelmet aratott F1-es pályafutása alatt úgy véli, Vettel sosem kezelte igazán jól a nyomást. 

„Sebastian négyszeres világbajnok, és egyike a kiemelkedő versenyzőknek, ez nem is kérdés. De sosem kezelte igazán jól a nyomást. Emlékezzünk, amikor Daniel (Ricciardo) megérkezett a Red Bullhoz, nagyon erősen kezdett, és nyomást helyezett Sebastianra. Ő nehezen kezelte a helyzetet. A Ferrarinál aztán ugyanez történt. Amikor nézem őt, úgy érzem, nem szabad. Nem elég nyugodt. Próbál bizonyítani, azonban erre jelenleg nincs lehetősége, hiszen nem elég jó az autó, és az ő formája sem elég jó. Amikor ilyen helyzetbe kerülsz, le kell ülnöd, tenned kell egy lépést hátra, és azt kell mondani: most egy kicsit lazábban veszem ezt az egészet, és a sikerek újra elkezdenek jönni" – kezdte az In the Fast Lane című podcastban. 

Közben azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a pályafutása végén jár. Amikor valaki ilyen sok versenyen túl van, és nyert már négy vb-címet, talán eljön az a pont, amikor már nem akar annyi kockázatot vállalni, amikor már nem harcol úgy, mintha nem nyert volna még futamot. Ez nála valamiért nem működik. Elkezd hibázni, és az emberek elkezdik megkérdőjelezni őt. Lépésről lépésre egyre nagyobb nyomás van rajta, és mint az elején is mondtam, ő nem bírja a nyomást" – tette hozzá. 

Az 1996-ban vb-első Damon Hill aggódik Vettelért, és érzése szerint borzasztó látni, ahogyan „péppé verik" a pilótát.

Olyan, mintha azt a mexikói partijátékot néznénk, péppé verik. Borzasztó látni azt, ami vele történik – kezdte az F1 Nation Podcast adásában. – Olyan érzés, mintha büntetnék valamiért, a sérülések pedig aggasztják őt. Attól tartok, hogy ez csak rosszabb lesz, meg kellene szabadulnia ezektől a negatív energiáktól. Ha ez sikerül neki, megvan minden képessége ahhoz, hogy az élen versenyezzen Hamiltonnal és Verstappennel." 

A 13-szoros futamgyőztes David Coulthard nem látja, hogyan tudna Vettel visszatalálni a régi önmagához, s azt sem tartja kizártnak, hogy a pilóta idény közben távozik az Aston Martintól, ahol talán az is hátráltathatja, hogy csapattársa, Lance Stroll a tulajdonos Lawrence Stroll fia. 

Nem látom, hogyan fog visszatalálni a régi formájához. Úgy hiszem, a tapasztalata nagy fegyvertényt jelent a csapatban, és az autó is biztos kezekben van abban az értelemben, hogy haza tudja hozni a gépet, de közben valahol vesztett a sebességéből. Emellett felvetődött bennem, hogy nem csak egy márkát akarnak-e felépíteni. Nemcsak az Aston Martinnak, hanem Lance Strollnak is. Ha le tud győzni egy négyszeres világbajnokot, azzal igazolná a képességeit. Ha azt teszi Sebbel, mint amit Charles (Leclerc) tett Sebbel, nem látom, hogyan tudná befejezni az idényt" – nyilatkozta a Formula1Newsnak.

A Formula–1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint sem alakult jól Vettel debütálása az új csapatnál, de bízik benne, hogy a német felszívja magát a folytatásban.

Vettel bemutatkozása nem sikerült a legjobban az Aston Martinnal. A pillanat hevében Ocont okolta az ütközésért, de nem hiszem, hogy rajta kívül bárki más így látta volna az esetet. Nem volt ez egy nagyszerű hétvége a számára, de remélem, hogy összeszedi magát, hiszen egy négyszeres bajnokról beszélünk, akiben megvan a potenciál, hogy nagyszerű versenyeket fusson még" – elmélkedett a szakember.