F1: október végén dől el a Red Bull és a Toro Rosso sorsa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.08. 15:17
null
A Red Bull és a Toro Rosso jövője a tét – három héten belül eldőlhet a két csapat sorsa (Fotó: AFP)
Dietrich Mateschitz, a Red Bull vezetője elárulta, hogy október utolsó napjaiig vár, akkor dönti el, hogy az F1-ben marad-e két istállója, a Red Bull és a Toro Rosso. A Ferrarival a motorszállításról tárgyaló osztrák cég döntése a Mercedes szerint nem befolyásolhatja a Formula–1 életképességét.

„Motorokért könyörgünk, de nem kapunk olyat, amilyet szeretnénk – mondta Mateschitz a Red Bull autós magazinjának, a Speedweeknek. –Október végénél tovább nem várhatunk a döntéssel.”

A tulajdonos elmondta, évi 54 millió eurót fizetett a Red Bull a két csapatának szállított motorokért, de jövőre biztosan nem maradnak a Renault partnerei.

2. OROSZ NAGYDÍJ, SZOCSI
OKTÓBER 9., PÉNTEK
9.00–10.30: 1. szabadedzés
13.00–14.30: 2. szabadedzés
OKTÓBER 10., SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
OKTÓBER 11., VASÁRNAP
13.00: a verseny (53 kör, 309.745 km) rajtja
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

A Mercedes és a Honda is jelezte már, hogy nem ad motort a Red Bullnak, míg a Ferrari egyelőre csak 2015-ös erőforrást biztosítana 2016-ban a két istállónak – úgy, hogy a Sauber és a Haas megkapná a 2016-ost.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elmondta, a Red Bull és a Toro Rosso kiszállása nem lenne olyan súlyos hatással a Formula–1-re, mint sokan gondolnák.

„A Red Bull nagyon fontos márka az F1 számára, fontos, hogy ott legyen a rajtrácson jövőre. Remélem, meg tudnak egyezni valakivel a motorokról – mondta Wolff. – Jó lenne, ha megmaradnának ezek az alakulatok, de az F1 már csak ilyen, jönnek-mennek a szereplők. Néhány éve másfél éven belül kiszállt a Toyota, a Honda és a BMW, három jeles márka, az F1 mégis túlélte.”

Ám amíg a Wolff által emlegetett három csapatból csak a Toyota szállt ki jogutód nélkül (a BMW visszavedlett Sauberré, a Hondából Brawn GP lett), ezúttal a Toro Rosso és a Red Bull is egy az egyben megszűnne, Mateschitz ugyanis más területeken hasznosítaná a gyárakat és a szakembereit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik