F1: Nem szeretnék részese lenni a rossz döntésének – Gene Haas Grosjeanról

Vágólapra másolva!
2021.02.26. 11:42
null
Gene Haas szerint a horrorbalesetet túlélő Romain Grosjeannak a versenyzés helyett inkább a családjával kellene lennie (Fotó: DPPI)
Hiába volt kénytelen távozni az előző idény végén Romain Grosjean a Haastól, volt rá némi esély, hogy az amerikai istálló szponzorként tovább támogatja a francia versenyző karrierjét. A Bahreinben elszenvedett horrorbalesete után azonban Gene Haas úgy döntött, hogy Grosjeannak vissza kellene vonulnia, és nem kíván pénzt adni arra, hogy egy esetleges újabb balesete még rosszabbul végződjön.

 

Versenyekkel a 2020-as idény vége előtt bejelentették a Haasnál, hogy mindkét versenyzőjüktől megválnak, és a következő szezontól új pilótapárossal állnak rajthoz. Azt elég hamar sejteni lehetett, hogy az ülés nélkül maradt Romain Grosjean az IndyCarba igazolhat, és egy ideig úgy tűnt, hogy nem szakad meg teljes mértékben a kapcsolata a Haasszal, de aztán hatalmas balesetet szenvedett a Bahreini Nagydíjon.

„Megkérdezte tőlünk, hogy hajlandóak lennénk-e szponzorálni őt az IndyCarban, és igazából kezdetben nagyon nyitott voltam erre – emlékezett vissza Gene Haas, az istálló tulajdonosa a racer.comnak. – De aztán a bahreini baleseténél csak örültem annak, hogy nem ölte meg magát. Egy olyan versenyző esetében, aki szinte teljesen tönkretette az autót, csak azért lehettünk hálásak, hogy túlélte az ütközést.”

Az amerikai szakember ezek után azt javasolta Grosjeannak, hogy hagyjon fel a versenyzéssel, és az idejét szentelje inkább a családjának, amit hatalmas veszteség ért volna, ha a francia versenyző nem éli túl a rémisztő becsapódást.

„Felesége van és három gyereke, ezért azt mondtam neki, hogy nem tudok neki pénzt adni arra, hogy újra versenyezzen és meghaljon – mondta Haas. – Úgy érzem, hogy otthon kellene maradnia, és a családjáról kellene gondoskodnia. Hatalmas balesetet úszott meg. Ha az autó csak néhány fokkal másképpen csapódik be, nem lett volna képes arra, hogy kiszálljon, és egyszerűen meghalt volna.

„Nagyon szerencsés volt, ahogyan a csapat is. Ellenkező esetben nem lettem volna képes szembenézni az özvegyével és a gyerekeivel. Emiatt is mondtam neki, hogy most már inkább maradjon otthon, én nem segíthetek többet neki. Nem szeretnék részese lenni a rossz döntésének. Ugyanolyan mázlistának érzem magam, mint ő. Az volt a Haas F1-es történetének legszerencsésebb napja, hiszen Grosjean túlélte az ütközést kisebb sérülésekkel” – tette hozzá az istálló alapítója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik