F1: minden szubjektív listán Max Verstappen tarolt

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2023.01.03. 09:26
null
Max Verstappen uralmáról szólt 2022 (Fotó: Getty Images)
Ahogy a legtöbb F1-es újságíró, úgy a csapatfőnökök és a versenyzőtársak is Max Verstappent választották meg 2022 legjobb pilótájának. A holland rekordhalmozását tekintve ez nem is csoda.


A Red Bull sztárja az évad első harmadában megbízhatósági gondokkal küszködött, ráadásul az optimálisnál jóval nehezebb autója sem feküdt a stílusának, az azeri futamtól kezdve azonban sikerült szintet lépnie.

Csapata folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően egyre inkább ráérzett az RB18-nak nevezett konstrukcióra, amellyel a nyári szünet utáni kilenc futamból hetet megnyert, és már négy nagydíjjal a vége előtt elhódította a világbajnoki címet. Mindeközben alig-alig hibázott, és akkor is megőrizte hidegvérét, amikor az évad nem úgy indult, ahogyan eltervezte. Bár egy versenyző teljesítményében mindig nagyon sokat nyom a latban az autója, Verstappen még a leghitelesebb „bírák”, a riválisok szemében is a mögöttünk hagyott idény legjobbja volt.

A Formula–1 hivatalos honlapja kérte fel a 2022-es mezőny állandó tagjait, hogy állítsák össze saját szubjektív top tízes listájukat (akár magukat is feltüntetve rajta), majd a titkos szavazást összesítve megszületett a végső sorrend. Ennek élén Verstappen végzett, megelőzve Charles Leclerc-t, valamint a holtversenyben záró Mercedes-duót. Érdekesség, hogy a kollégák kicsit sem voltak elragadtatva a Red Bull másik versenyzője, a világbajnokság harmadik helyén végző Sergio Pérez teljesítményétől: a mexikói pilóta Alex Albonnal és Sebastian Vettellel holtversenyben csupán a szubjektív rangsor nyolcadik helyére került.

A csapatfőnökökre azért már jobb benyomást tett Pérez, mert náluk ötödikként végzett, az viszont a vezetőknél sem lehetett kérdés, hogy Verstappen volt az idény legjobbja, megelőzve Leclerc-t. Ahogy a bajnoki tabellán, George Russell ebben a rangsorban is megelőzte Lewis Hamiltont, aki élete első F1-es idényét teljesítette futamgyőzelem nélkül. Leclerc ferraris csapattársa, Carlos Sainz viszont ezúttal sem a kollégák, sem a csapatirányítók értékelése alapján nem tudott beférkőzni a legjobb öt közé, a spanyolnál Lando Norrist is jobbnak látták.

A Nemzeti Sport F1-gyel foglalkozó újságírói közvetlenül az idény végén hasonló rendszerű szavazáson állították fel saját sorrendjüket, amely összhangban áll a többi listával. Mi is Verstappen teljesítményét értékeltük a leginkább kiemelkedőnek, mögötte pedig Leclerc és Russell végzett. Az NS top ötös tabellájára ugyanakkor sem Hamilton, sem Pérez nem fért fel, őket nálunk Norris és az örökifjú Fernando Alonso szorította ki.

Reméljük, a 2023-as évad végén mindenkinek jobban kell majd törnie a fejét, kit jelöljön a legelőkelőbb helyekre!

Verstappen dominálta az év végi ranglistákat (Fotó: Nemzeti Sport)
Verstappen dominálta az év végi ranglistákat (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik