F1: Mick Schumachernek decemberig várnia kell

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.10.09. 17:52
null
Mick Schumacher a jelenlegi állás szerint december 11. előtt nem ülhet F1-es autóba (Fotó: AFP)
Minden bizonnyal több mint két hónapot csúszik Mick Schumacher bemutatkozása F1-es szabadedzésen az után, hogy pénteken a Nürburgringen köd miatt törölték a tréningeket. A másik slágertéma a Red Bull és az AlphaTauri 2022-es motorszállítói szerződése volt.

A Formula–1-es mezőny semmivel sem lett okosabb az Eifel Nagydíj pénteki edzéseinek törlése után, mindenki a szombati, harmadik szabadedzésen hajt majd először a pályára. Már ha akkor nem áll ködben a Nürburgring.

1. EIFEL NAGYDÍJ
OKTÓBER 9., PÉNTEK
1. szabadedzés: törölve
2. szabadedzés: törölve
OKTÓBER 10., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
OKTÓBER 11., VASÁRNAP
A verseny (60 kör, 308.617 km) rajtja: 14.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 25., 14.10
Portugál Nagydíj, Portimao
November 1., 13.10Emilia Romagna-i Nagydíj, Imola
November 15., 11.10Török Nagydíj, Isztambul

A pénteki nulla kilométer a pályára pénteken a semmiért kilátogató nézők mellett Callum Ilott és Mick Schumacher számára okozott óriási csalódást, hiszen elmaradt a várva várt debütálásuk F1-es szabadedzésen. Ilott a Haasnál, Schumacher az Alfa Romeónál kapott volna egyedzésnyi lehetőséget, azonban csúszik a bemutatkozás.

„Nagyon jó lett volna vezetni, de ez így is szép lehetőség volt, a csapat a pilótájaként kezelt – mondta Schumacher.Beszéltem a mérnökökkel, ott voltam az értekezleten, belekóstoltam az istálló életébe. A lehető legtöbb tapasztalatot próbáltam magamba szívni, és ez sikerült is. A szurkolókat sajnálom, ám a biztonság a legfontosabb.”

Elmondta, bár most az a legfontosabb számára, hogy a bahreini záró futamon megtartsa F2-es elsőségét az összetettben és bajnok legyen, célja a Formula–1-ben való szereplés.

A bevetésre így minden bizonnyal az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon kerül sor. Addig ugyanis Portimao, Imola, Isztambul és a szahíri dupla lesz még hátra. Imolában ugyebár péntekre nem is terveznek szabadedzéseket, Portimao és Isztambul új a mai mezőny számára, míg Bahreinben november utolsó és december első hétvégéjén az F2-es futamokra kell figyelniük Schumacheréknek. Így marad Abu-Dzabi, és december 11.

„Nagy kár ezért a napért, Callum és Mick számára kiváló lehetőség lett volna ez az edzés – mondta Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. – Próbálnánk mihamarabb pótolni, de nagyon nehéz lesz rábeszélni a partner csapatokat. Nem hiszem, hogy Abu-Dzabi előtt összejön.”

A másik fő téma pénteken a Red Bull és az AlphaTauri 2022-es motorszállítási szerződése volt. A háttérben zajlik a helyezkedés, és Toto Wolff, a Mercedes istállófőnöke elmondta, a német márka biztosan nem segíti ki motorral a Honda kivonulása miatt 2021 után hajtómű nélkül maradó istállókat.

„Több oka van annak, hogy nem adunk a Red Bullnak motort, a legfontosabb az, hogy már négy istállóval szerződésben állunk, és több csapatnak nem adhatunk motort” – mondta Wolff, arra utalva, hogy a Mercedes, az Aston Martin és a Williams mellett jövőre már a McLaren is a német hajtóműveket használja.

A McLaren váltásával a Renault vásárló nélkül marad, így a leglogikusabb döntés a francia gyártóhoz való visszatérés lenne, de a nemrég történt elválás után ez most nagy hátraarcot jelentene. Pletykálnak arról is, hogy a Red Bull maga fejleszti tovább a Honda motorját, csakhogy ez nagyon költséges, nem megtérülő vállalkozás lenne. A témában Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egyelőre csupán azt szögezte le, hogy a Red Bullnak és az AlphaTaurinak azonos erőforrásokat kell használniuk.

Toto Wolff (jobbra) leszögezte, a Mercedes nem szállít motort a Red Bullnak (Fotó: AFP)
Toto Wolff (jobbra) leszögezte, a Mercedes nem szállít motort a Red Bullnak (Fotó: AFP)

A Ferrari ugyanakkor nem zárkózott el az új motorszállítói szerződéstől.

„El kell kezdenünk gondolkozni ezen a lehetőségen. Nem zárkózunk el tőle, de a Red Bullnak kell megkeresnie minket – mondta Mattia Binotto.Nagyszerű istálló a Red Bull, ezért nagy nyomással is jár a vele kötött szerződés. Mindenesetre gyorsan kell dönteni, mert hamarosan meg kell terveznünk a 2022-es évünket.”

Mattia Binotto azt is elismerte, hogy a Scuderia vétózta meg Wolff kinevezését a Formula–1-et irányító Liberty Media élére.

„Természetesen kifejeztük egyet nem értésünket azzal, hogy Toto szerepet vállaljon a Libertynél – idézte Binottót a La Gazzetta dello Sport. – Toto tökéletes lenne a pozícióra, viszont aggasztó lenne, ha olyan ember venné át az F1 irányítását, aki most még valamelyik istállónál dolgozik.”

Binotto a Chase Carey utódjának kinevezett Stefano Domenicaliról elmondta, éppen az szólt mellette, hogy régóta nem vállalt szerepet F1-es csapatnál, viszont mindent tud a sportágról. Domenicali 2008 és 2014 között irányította a Ferrari F1-es alakulatát, és több, a Libertyhez közel álló forrás jelezte, hogy nem ő volt az első számú jelölt. Wolff is előtte állt a sorban, és elmondta, tudja, hogy a Ferrari vétójoga miatt nem lehetne Liberty-igazgató.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik