F1: Mazepinre is nagy hatással lehet az orosz doppingügy

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.01.30. 13:01
null
Ha Mazepin valahogyan a dobogón végezne az F1-ben, könnyen lehet, hogy hiányozna mögüle az orosz zászló (Fotó: DPPI)
Nagy esély van rá, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberi döntése értelmében az orosz Nyikita Mazepin nem versenyezhet hazája zászlaja alatt a Formula–1-es újoncévében Oroszország doppingbotránya miatt.

 

Nyikita Mazepin már az F1-es pályafutása kezdete előtt sokakat magára haragított, és a debütálásával kapcsolatos problémák még mindig nem szűntek meg. Igaz, ezúttal az orosz versenyzőtől teljesen független okból cikkeznek róla, ugyanis könnyen lehet, hogy Mazepin nem versenyezhet a hazája zászlaja alatt Oroszország doppingbotránya miatt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2020. december 12-én jelentette be, hogy jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által 2019 decemberében kiszabott négyéves büntetést. A CAS-döntés értelmében az oroszok a 2021-re halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében, mint ahogy – sikeres kvalifikációjuk esetén – a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokságon sem.

Az, hogy az orosz sportolók nem szerepelhetnek a nemzetközi versenyeken oroszként, természetesen az autósportra, így annak a királykategóriájára is igaz. Egy másik orosz pilóta, Nyikolaj Grjazin nemrégiben a Monte-Carlo ralin tapasztalhatta meg a szankció következményeit, amikor semleges zászló alatt vághatott csak neki a viadalnak.

Alekszej Popov, orosz F1-es kommentátor úgy véli, hogy Mazepin esetében alkalmazhatnák az a bevett módszert, miszerint az adott sportág szakszövetsége, jelen esetben az Orosz Automobil-szövetség indulójaként vágna neki az idénynek a Haas újonca. Eszerint ha Mazepin dobogóra tudna állni, nem az orosz zászló jelenne meg mögötte, illetve a győzelme esetén sem játszhatnák le a hazája himnuszát. Persze elnézve a Haas utóbbi években mutatott teljesítményét, Mazepin vélhetően nem az első három pozíció valamelyikéért csatázhat 2021-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik