F1: Lewis Hamiltonból Sir lesz, lovagi címet kap a királynőtől

Vágólapra másolva!
2020.12.31. 00:51
null
Jövőre már lovagként locsolhat (Fotó: AFP)
A BBC szerdán késő este hozta nyilvánosságra, hogy az idén hetedik Formula–1-es világbajnoki címét begyűjtő Lewis Hamilton is szerepel azon a listán, amely a királynő, II. Erzsébet új évi hagyományos kitüntetettjeinek névsorát tartalmazza. A Mercedes 35 éves versenyzője lovagi címet kap az eddigi sportteljesítménye, illetve a sportpályán kívül mutatott társadalmi és jótékonysági tevékenysége elismeréseként.

A BBC szerint Lewis Hamilton lesz az idei kitüntettek között az egyedüli a sportvilágból elismertek közül, aki az úgynevezett Knight Bachelor kitüntetést kapja meg, vagyis nem lesz tagja egyetlen lovagi rendnek sem, de mint lovaggá ütött illető, jogosult lesz neve előtt a Sir előtag használatára.

A Formula–1 történetében Hamilton lesz a hatodik, akit lovagi címet kap a brit uralkodótól: versenyzői pályafutásuk lezárulta után korábban Sir Jackie Stewart, Sir Stirling Moss, és Sir Jack Brabham részesült hasonló kitüntetésben, míg Sir Frank Williams és Sir Patrick Head a Williams istálló alapítóiként kapták a lovagi címüket. Aktív versenyzőként tehát Hamilton az első, akit lovaggá ütnek.

Az új évi kitüntetettek között a brit sportélet számos kiválósága szerepel. A Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) lesz többek között Jimmy Greaves és Ron Flowers, az 1966-os világbajnok angol labdarúgó-válogatott tagjai, Anne Keothavong, korábbi teniszező, a brit női válogatott szövetségi kapitánya, vagy éppen Barry Hearn sportpromóter, egyebek mellett a világ vezető dartsszövetségének a PDC-nek az elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik