F1: leleplezték Schumacherék új versenygépének festését – képek

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 09:06
null
A Haas bemutatta a 2021-es gépe festését (Fotók: Twitter/HaasF1Team)
A Formula–1-es Haas csütörtök reggel mutatta be a 2021-es versenygépe, a VF-21-es festését. Az amerikaiak két újonc versenyzővel, Mick Schumacherrel és Nyikita Mazepinnel vágnak neki az átmenetinek számító idénynek. 

 

A csapatok közül utolsóként a Haas ismertette a bemutatója időpontját, s bár már csütörtökön megtartotta az eseményt, a 2021-es versenygépéről csak március 12-én, a téli teszt előtt fogja lerántani a leplet Bahreinben. Az amerikaiak így reggel egyedül a VF-21-es kódjelű gép festését prezentálták, melynek dizájnja megváltozott az elődjéhez képest.

Az alakulat ugyanis az Uralkali személyében (Nyikita Mazepin édesapjának, Dmitrij Mazepinnek a cége) új névadó szponzort jelölt ki, aminek eredményeként fehér, kék és piros színbe borult a kocsi, míg a team új hivatalos neve Uralkali Haas F1 Team lett.

 

A Formula–1-hez 2016-ban csatlakozó alakulat négy év után vált meg a Romain Grosjean, Kevin Magnussen párostól, s szerződtetett két újoncot, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiát, Mick Schumachert, illetve a már a bemutatkozása előtt több botrányba is keveredő Mazepint, aki a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata szerint nem indulhat az orosz zászló alatt 2021-ben és 2022-ben.

Pilótafronton folytonosságot jelent viszont a gárda harmadik számú versenyzője, aki sorozatban a harmadik évben Pietro Fittipaldi lesz. A brazil Grosjean bahreini horrorbalesetét követően a Szahíri és az Abu-dzabi Nagydíjon helyettesítette a franciát.

 

A Formula–2-ben tavaly bajnoki címet szerző Schumacher debütálását nagy várakozás övezi, azonban a csapatfőnök, Günther Steiner többször is hangsúlyozta, igyekeznek óvni a németet a médiától, s nem szabad túl nagy elvárásokat állítani elé az első évében, hiszen az a belerázódásról, illetve a tanulásról fog szólni, s rámutatott, hogy a pilóta az alsóbb kategóriákban is mindig a második idényében nyújtott jobb teljesítményt.

Ami a célokat illeti, Gene Haas csapatának nincsenek nagy elvárásai az idei évre, a csapatfőnök már a tél folyamán kijelentette, nem tervezik fejleszteni a 2021-es versenygépüket, helyette a nagy szabályváltoztatásokat hozó 2022-es idényre kezdik meg minél korábban a szélcsatornás munkát.

 

Az előző évben a kilencedik helyen záró team helyzetét nehezítette az is, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások nyomán a motorokat biztosító Ferrari mérnökei nem tudtak elutazni Nagy-Britanniába, így a VF-21-es gépet legkorábban a március 12. és 14. között esedékes téli teszten tudja beindítani, Bahreinben.

A maranellói mérnökök mellett a pilóták helyzete sem volt könnyű, az egy napon a Ferrarihoz vágyódó Schumacher múlt hét végén jutott el először a Haas főhadiszállására, ahol személyesen is megismerkedhetett a csapattársakkal, és túlesett az üléspróbán is.

 

„Új névadó szponzorral és két újonc versenyzővel vágunk neki az új idénynek. Izgalmas év vár ránk, remélhetőleg jó értelemben. A pilótáink számára a tanulásról fog szólni az év, miközben technikai szempontból már a jövőre tekintünk. Nem titok, hogy nem fogjuk fejleszteni a VF-21-est, hogy az energiáinkat a 2022-es autóra fordíthassuk. Akkor remélhetőleg jóval kiegyenlítettebbek lesznek az erőviszonyok. Mind tudjuk, hogy nehéz idény előtt állunk, de ki szeretnénk használni a lehetőségeinket. Mindenekelőtt azonban fel kell készítenünk a pilótáinkat a tesztre, hiszen kevés időt tölthetnek a volán mögött. Meredek tanulási görbe vár rájuk, szóval nagyon kíváncsian várom, hogy fejlődnek versenyzőként és Uralkali Haas F1 Team tagjaiként" – állt a csapatfőnök közleményében.

Mindezek tükrében az alakulat tudja, hogy előfordulhat, az utolsó pozícióban zárja az évet, egyetlen reményét a Ferrari 2021-re tervezett erőforrása jelenti, amitől sokat várnak az olaszok partnerei.

 

Az autóbemutatók sorát a Williams folytatja, amely pénteken mutatja be a 2021-es autóját, az FW43B-t.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik