F1: Latifi ismét bekavart, Hamilton elfelejtette a pontrendszert

Vágólapra másolva!
2022.03.28. 17:27
Max Verstappen győzelmével ért véget a Formula–1-es Szaúdi Nagydíj. Az elmúlt közel két év legszorosabb befutóját hozó dzsiddai versenyen Nicholas Latifi ismét nagy befolyással volt a futamgyőztes személyére, míg Lewis Hamilton olyan pozícióban ért célba, amiről azt sem tudta, hogy jár-e érte pont. Bár sokáig úgy tűnt, ismét Charles Leclerc ünnepelhet a dobogó legfelső fokán, Max Verstappen – megmentve a Red Bull esélyeit a győzelemre – az utolsó körökben megelőzte a Ferrari versenyzőjét, aki viszont annyira élvezte a körökön át tartó kemény csatát, hogy nem keseredett el túlságosan a végeredmény miatt. Jöjjenek az F1-legek a Szaúdi Nagydíjról!

HÜLKENBERGRE MINDIG LEHET SZÁMÍTANI. Sebastian Vettel nem épült fel teljesen a koronavírus-fertőzésből a bahreini és a szaúdi versenyhétvége között, így az idénynyitó után Nico Hülkenberg a dzsiddai fordulóban is részt vehetett. A Formula–1-es mezőnyből 2019 végén kiszoruló pilótának ez már a negyedik beugrása volt az elmúlt két évben. 2020-ban ugyanis a Racing Pointot vezethette két hétvégén, s ha így folytatódik, Hülkenberget egy nap a Hold Nagydíjon is láthatjuk versenyezni.HÜLKENBERGRE MINDIG LEHET SZÁMÍTANI. Sebastian Vettel nem épült fel teljesen a koronavírus-fertőzésből a bahreini és a szaúdi versenyhétvége között, így az idénynyitó után Nico Hülkenberg a dzsiddai fordulóban is részt vehetett. A Formula–1-es mezőnyből 2019 végén kiszoruló pilótának ez már a negyedik beugrása volt az elmúlt két évben. 2020-ban ugyanis a Racing Pointot vezethette két hétvégén, s ha így folytatódik, Hülkenberget egy nap a Hold Nagydíjon is láthatjuk versenyezni.

EZT AZ IDŐMÉRŐT KÁR LETT VOLNA KIHAGYNI. Az izgalmakból eddig nincs hiány a 2022-es idényben, és az igazán emlékezetes pillanatokig nem feltétlenül kell vasárnapig várnunk egy-egy versenyhétvégén. Dzsiddában már az elhúzódó időmérőn is kapkodhattok a fejünket. Persze Mick Schumacher balesete és az azt követő aggodalom, reméljük, más helyszínen nem ismétlődik meg, ám például azt, ha olyan versenyző szerzi meg a pole pozíciót, akinek korábban ez még nem sikerült, mindig öröm látni.


LATIFI-BALESET ÉS EGY ELBUKOTT GYŐZELEM. Ezzel az egy mondattal a 2021-es szezonzárót is le lehetne írni, ám szűk négy hónappal később ismét aktuálissá vált. Pérez ugyanis magabiztosan vezette a futamot egészen az első kerékcseréjéig, ami után mindössze egy perccel a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, így akik addig még nem jártak kinn friss gumikért, jóval kisebb időveszteséggel megjárhatták a bokszutcát. A safety car pályára küldését egyébként Nicholas Latifi balesete indokolta, ami végső soron Pérez győzelmébe került.

Pérez roppant csalódott volt, amiért így csúszott ki a kezéből a győzelem, hiszen biztos abban, hogy ha akkor nem jött volna be a biztonsági autó, megnyerte volna a futamot. Arról, hogy mit mondott még a mexikói versenyző, illetve mit mondtak a többiek, ide kattintva olvashatnak!

MÉGIS A RED BULL ÖRÜLHETETT A VÉGÉN. Bár Péreznek tovább kell várnia pályafutása harmadik diadalára, Max Verstappen hatalmas utolsó köröket produkálva megelőzte a sokáig élen autózó Charles Leclerc-t, és megszerezte idei első futamgyőzelmét. Az 1-es számú Red Bull viszont csupán 0.549 másodperccel hamarabb ért célba, mint Leclerc a Ferrarival – az elmúlt másfél évben ez volt a legszorosabb befutó.

LECLERC NEM AKADT KI A VERESÉG UTÁN. A monacói versenyző a csapatrádión keresztül gratulált először az őt legyőző Verstappennek, majd később is elismerően nyilatkozott a címvédő teljesítményéről és kettejük csatájáról. Jelenleg Leclerc és Verstappen számít a futamgyőzelmek legnagyobb esélyeseinek, de eddig szerencsére minden összecsapásuk sportszerű volt.

HAMILTON NEM SZOKOTT HOZZÁ A KEVÉS PONTHOZ. Már a bahreini idénynyitón látszott, hogy a Mercedes valóban le van maradva a Ferrarihoz és a Red Bullhoz képest, Szaúd-Arábiában azonban a címvédő istálló még nagyobb problémákkal szembesült. Lewis Hamilton számára például már a Q1-ben véget ért az időmérő, s a futamon is csupán az egy pontot érő tizedik helyen látta meg a kockás zászlót. Amikor Peter Bonnington, a versenymérnöke közölte vele a végeredményt, Hamilton visszakérdezett, mintha nem ismerné az érvényben lévő pontrendszert.

A SZAÚDI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull 1:24.19.293
2. Charles Leclerc monacói Ferrari 0.549 mp h.
3. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 8.097 mp h.
4. Sergio Pérez mexikói Red Bull 10.800 mp h.
5. George Russell brit Mercedes 32.732 mp h.
6. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 56.017 mp h.
7. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 56.124 mp h.
8. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Red Bull 1:02.946 p h.
9. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1:04.308 p h.
10. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:13.948 p h.
11. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 1:22.215 p h.
12. Nico Hülkenberg német Aston Martin-Mercedes 1:31.742 p h.
13. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
14. Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes nem ért célba
KIESETT MEGTETT KÖR
Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 36
Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 35
Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 35
Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 14
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Charles Leclerc 1 2 2 2 45
2. Carlos Sainz Jr. - 2 2 - 33
3. Max Verstappen 1 1 1 - 25
4. George Russell - - 2 - 22
5. Lewis Hamilton - 1 2 - 16
6. Esteban Ocon - - 2 - 14
7. Sergio Pérez - - 1 - 12
8. Kevin Magnussen - - 2 - 12
9. Valtteri Bottas - - 1 - 8
10. Lando Norris - - 1 - 6
11. Cunoda Juki - - 1 - 4
11. Pierre Gasly - - 1 - 4
13. Fernando Alonso - - 1 - 2
14. Csou Kuan-jü - - 1 - 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari 78
2. Mercedes 38
3. Red Bull 37
4. Alpine-Renault 16
5. Haas-Ferrari 12
6. Alfa Romeo-Ferrari 9
7. AlphaTauri-Red Bull 8
8. McLaren-Mercedes 6
9. Aston Martin-Mercedes 0
10.Williams-Mercedes 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik