F1: Kvjat szerint nem sportszerű a sportolókat büntetni

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.03.01. 17:05
null
Kvjat szerint nem sportszerű a sportolókat büntetni (Fotó: AFP)
Danyiil Kvjat korábbi Formula–1-es autóversenyző szerint Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt nem a sportolókat kellene büntetni azzal, hogy eltiltják őket az egyes sporteseményeken való részvételtől – írja az MTI.

 

A 27 éves orosz pilóta ezt azzal összefüggésben nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) eltiltotta az orosz klubcsapatokat és a válogatottat minden versenysorozattól, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) rendkívüli ülést tart kedden, hogy döntsön az F1-ben jelenleg egyedüli oroszként szereplő Nyikita Mazepin sorsáról.

Kvjat a hosszú távú autós gyorsasági világbajnokságon (WEC) állna rajthoz, de kizárhatják, ha az FIA úgy dönt.

A 110 Formula–1-es futamon négy dobogós helyezést elérő Kvjat úgy fogalmazott, szeretne mindenkit – beleértve a NOB-ot is – emlékeztetni arra, hogy a sportnak a politikától függetlennek kell maradnia.

„Az eltiltás nem sportszerű megoldás és teljes mértékben ellentétes azzal, amit a sport általánosságban tanít nekünk: a békével és az egységgel” – nyilatkozta Kvjat, és hozzátette, őszintén reménykedik abban, hogy lesz békés megoldása az Ukrajnában zajló konfliktusnak.

„Borzalmas látni, ahogyan két testvérnép háborús ellentétben áll egymással. Nem szeretném, ha az emberiség jövőjét katonai hadműveletek és háborúk befolyásolnák, ezért remélem, hogy az érintettek tárgyalás útján, egymást tiszteletben tartva találnak megoldást a helyzetre” – jelentette ki az orosz versenyző.

A Formula–1 irányítói már a múlt héten közölték, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen megrendezni Szocsiban az Orosz Nagydíjat, amely szeptember 25-i időponttal szerepel a versenynaptárban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik