F1: íme, a C43-as, az Alfa Romeo új autója – képek

Vágólapra másolva!
2023.02.07. 10:28
null
A C43-as az első valódi autó, amelyet megcsodálhattunk az új idény előtt (Fotó: Twitter/Alfa Romeo)
A mezőnyből elsőként az Alfa Romeo mutatta meg a valódi autóját a 2023-as szezont megelőző bemutatóján. A C43-ast – amely színeiben is eltér elődjénél – maga Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü leplezte le a Zürichben rendezett bemutatón.

 

A Haas, a Red Bull és a Williams után az Alfa Romeo folytatta a 2023-as autóbemutatók sorát. Utóbbi két istálló egyébként a Haasszal ellentétben egy, erre a célra szervezett eseményen leplezte le az új gépe festését, s az Alfa Romeo is így tett Zürichben, ám elsőként nem csak a 2023-as design-t, de magát az autót is láthattuk.

A C43-as nevet kapó konstrukció színeiben is eltér elődjénél. Bár továbbra is a piros dominál, a fehéret a fekete szín váltotta, így a Red Bull-lal és a Williamsszel ellentétben az Alfa Romeónál nem féltek nagyot változtatni az új design megtervezésekor.


Az Alfánál nem változtattak a pilótafelállásán az előző szezont követően. Csou Kuan-jü immár második szezonját kezdheti meg a királykategóriában, ahogyan a jóval rutinosabb Valtteri Bottas is második idényére készülhet a kiscsapatnál. Előbbi hat ponttal a 18. helyen zárta első F1-es évét, Bottas azonban a befért a top tízbe a versenyzők között – legjobb eredménye az Emilia-romagnai Nagydíjon elért ötödik helyezése volt. A csapat 55 pontjával a hatodik helyen zárt a konstruktőri tabellán.

Az Alfa Romeo egyébként új főszponzorral vág neki az előttünk álló idénynek, ugyanis eddigi támogatója ezentúl az AlphaTaurit szponzorálja. A svájci istálló neve Alfa Romeo F1 Team Stake-re változott az új névadó szponzor érkezésével, azonban a szezont követően biztosan sor kerül egy újabb névváltoztatásra, hiszen már biztos, hogy 2023 végén szétválnak a Sauber és az Alfa Romeo útjai.


A svájci istállónak 2025 végéig van motorpartneri szerződése a Ferrarival, s ahogyan néhány hónappal ezelőtt bejelentették, 2026-tól az Audi gyári csapataként szerepel a Formula–1-ben, így könnyen lehet, hogy idén láthatjuk utoljára az Alfa Romeo nevét a királykategória mezőnyében.

Ami a vezetőséget illeti, az istállónak idén hivatalosan nem lesz csapatfőnöke, ugyanis a McLarentől érkező Andreas Seidl vezérigazgatóként inkább a háttérből irányítja a csapatot, a versenyhétvégékén és egyéb eseményeken Alessandro Alunni Bravi képviseli az Alfa Romeót. A változtatásra azután volt szükség, hogy az istálló korábbi csapatfőnöke, Frédéric Vasseur 2023-tól már a Ferrarit irányítja.

Az autóbemutatók sorát február 11-én folytatja az AlphaTauri.

A 2023-AS RAJTLISTA ÉS BEMUTATÓK
csapatnév (nemzetiség)rajtszám
motorbemutató
RED BULL
Max VERSTAPPEN (holland)1Honda RBPT
Az „új” külső leleplezése és nagy bejelentés a Red Bull bemutatóján
Sergio PÉREZ (mexikói)11
MERCEDESLewis HAMILTON (brit) 44Mercedesfebruár 15.
George RUSSELL (brit)63
FERRARICarlos SAINZ Jr. (spanyol) 55Ferrarifebruár 14.
Charles LECLERC (monacói)16
ASTON MARTIN
Fernando ALONSO (spanyol)14Mercedesfebruár 13.
Lance STROLL (kanadai)18
WILLIAMS
Alexander ALBON (thaiföldi)
23MercedesÚj szponzor, megújult külső – így fog kinézni a 2023-as Williams
Logan SARGEANT (amerikai)
2
ALPINE
Pierre GASLY (francia)10Renaultfebruár 16.
Esteban OCON (francia)31
ALPHATAURI
CUNODA Juki (japán)22Honda RBPTfebruár 11.
Nyck DE VRIES (holland)
21
HAAS
Kevin MAGNUSSEN (dán)20FerrariElsőként a Haas mutatta meg, hogyan néz ki a 2023-as autója
Nico HÜLKENBERG (német)
27
MCLAREN
Lando NORRIS (brit)4Mercedesfebruár 13.
Oscar PIASTRI (ausztrál)
81
ALFA ROMEO
Valtteri BOTTAS (finn)77FerrariÍme, a C43-as, az Alfa Romeo új autója

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik