F1: így reagált az autósport világa Räikkönen visszavonulására

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.02. 14:32
A Formula–1 egyik egyedülálló alakja int búcsút a királykategóriának a 2021-es idény végén. A sporág rengeteg alakja üzent Kimi Räikkönennek a közösségi médiában – néhányan köszönetet mondtak a 2007-es világbajnoknak, sőt, egyes sorozatokból már meghívást is kapott a folytatásra.

Antonio Giovinazzi – aki Räikkönen utolsó F1-es csapattársának mondhatja magát – az elsők között üzent a finn versenyzőnek.Antonio Giovinazzi – aki Räikkönen utolsó F1-es csapattársának mondhatja magát – az elsők között üzent a finn versenyzőnek.

„Az F1 történelmében olyan nyomot hagytál, amit csak néhányan mások. Mindig hálás leszek, amiért megadatott a kiváltság, hogy a csapattársad legyek. Köszönöm, Mester!”

A csapattársa mellett a teljes Alfa Romeo (azaz az istállót működtető Sauber) köszönetet mondott Räikkönennek, aki nemcsak az elmúlt három idényben versenyzett a csapatnál, de ennél az alakulatnál debütált a Formula–1-ben 20 évvel ezelőtt.

„Az Alfa Romeo szeretné kifejezné a háláját Kimi Räikkönennek, aki bejelentette, hogy a 2021-es szezon végén visszavonul, az együtt töltött évekért a két időszakban, amikor a hinwili csapatnál versenyzett. Köszönjük a munkamorált, a versenyzés iránti szenvedélyt, a siker iránti elhivatottságot, amit az első, fioranói tesztje óta mutatott, illetve az egyedülálló személyiségét. Mindig hű maradt magához, ezzel pedig megszerettette magát mindazokkal, akikkel együtt dolgozott, és elnyerte többmillió rajongói szívét szerte a világon.”

„A csapat a legjobbakat kívánja Kimi számára a rendkívül megérdemelt visszavonulása után, annak tudatában, hogy ő és a családja nagyon élvezni fogja az otthont töltött időt azután, hogy utoljára leinti őt a kockás zászló Abu-Dzabiban. Addig is örömmel nézünk elébe a 2021-es szezon sikeres befejezésének, hogy ez az nagyszerű karrier a megérdemelt módon zárulhasson le.”

Jean Todt nemcsak az FIA elnökeként mondott köszönetet Räikkönennek, ugyanis 2007 és 2009 között együtt dolgoztak a Ferrarinál, vagyis nagy szerepe volt a finn versenyző világbajnoki címének megszerzésében is.

„Kimi, köszönünk mindent, amit versenyzőként az F1-ért tettél. Nagyon szerettem veled dolgozni a ferraris évek alatt. Nemcsak nagyszerű bajnok vagy, de a lojalitás és becsületesség mintaképe is. Minden jót kívánok neked a jövőben.”


Korábbi versenyzőjéről a Ferrari sem feledkezett meg. A maranellói istállónál a Facebook-bejegyzésükben a rengeteg szép emléket említették meg, és azt kívánják a világbajnokuknak, hogy élvezze ki a hátralévő versenyeit.

A 2016-os világbajnok, Nico Rosberg egy kedves emléket idézett fel még 2014-ből, amikor változtatva az addigi szabályokon, már nem az előző évi világbajnokság végeredménye alapján kaptak rajtszámot a versenyzők, hanem maguk választhattak egy állandót. Először Räikkönen szerette volna a 6-os számot, hiszen ezzel versenyzett a világbajnoki évében, de tudta, hogy Rosberg is igényt tart rá, hiszen az édesapja is ezzel a rajtszámmal hódította el a vb-trófeát még 1982-ben. Räikkönen végül átengedte a 6-os számot Rosbergnek, aki később maga is világbajnokká vált vele.

„Ez egy olyan gesztus, amit sosem fogok elfelejteni. Köszönöm, Kimi. Egyértelműen a sportágunk legendája vagy. A legjobbakat ahhoz, ami rád vár, élvezd a családoddal töltött időt!”


Miután már F1-es világbajnoknak mondhatja magát, és a ralivilágbajnokságban is versenyzett, a hosszútávú sportautó-világbajnokság szervezői is szívesen fogadnák Räikkönent. Egyébként több versenyző ért el nagyobb sikereket a WEC-ben, miután búcsút intett a királykategóriának – elég csak Mark Webberre vagy Fernando Alonsóra gondolni.

Az idén indult Extreme E-sorozatban saját csapattal rendelkezik Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Jenson Button is – az utóbbi ráadásul versenyzőként is részt vett a legelső hétvégén. Az elektromos tereprali-sorozat is egy a sok közül, ahol szívesen látnák Räikkönent a jövőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik