F1: idén jobban ellenőrzik az autók szabályosságát

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.06. 16:50
null
Nikolasz Tombazisz (balra) elárulta, miért van szükség az FIA gyakori ellenőrzéseire (Fotó: DPPI)
Új ellenőrzési módszert dolgoztak ki a Nemzetközi Automobil-szövetségnél (FIA) annak érdekében, hogy leleplezzék a szabálytalan elemeket és megoldásokat a Formula–1-es autókon. Az új eljárást idén az összes versenyhétvégén alkalmazzák.

 

Nem ritka eset a Formula–1-ben, hogy az FIA folyamatos ellenőrzései ellenére is vitathatóvá válnak valamelyik istálló autóinak egyes részei – elég csaka Ferrari-motor körüli vitákragondolni az előző évből. Emiatt az FIA-nál úgy döntöttek, előállnak egy új ellenőrzési módszerrel, amelyet az idény összes versenyhétvégéjén alkalmaznak.

„Azért döntöttünk emellett, mert az autók egyre bonyolultabbak, és nehéz teljes egészében átvizsgálni azokat – nyilatkozta Nikolasz Tombazisz, az FIA technikai részlegének vezetője amotorsport.com-nak.Ezentúl minden versenyen így járunk el. Húsz területre osztjuk fel az autókat, de minden hétvégén csak néhányat ellenőrzünk jelentősebben közülük. Szeretnénk véletlenszerűen megvizsgálni az autók egyes területeit, így elméletileg az is előfordulhat, hogy egy gépnek ötször ellenőrizzük le ugyanazon részeit.”

Sok vizsgálat a riválisok panaszai miatt szükséges, ám azzal Tombazisz is tisztában van, így sem kerülhető el teljes mértékben az, hogy egyes csapatok kijátsszák a szabályokat.

„Minden alakulatnál felmerül a gyanú a legnagyobb riválisaikkal szemben. Azt gondolják, hogy egyes csapatok szabálytalan dolgokat művelnek, és igazából én is biztos vagyok abban, hogy előfordult már ilyen a szemléink ellenére is” – ismerte el a szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik