F1: „Húsz százalék az autóvezetés, nyolcvan a karbantartás”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.29. 20:17
A Formula–1 lelkileg nagyon megterhelő, de a pilóta figyelmét csak húsz százalékban köti le az autó vezetése, a másik nyolcvanat a kocsi állapotának megfigyelésére és karbantartására kell használnia – véli Carlos Sainz Jr., a Toro Rosso újonc pilótája, aki a múlt vasárnapi Monacói Nagydíjon a boxutcából rajtolva szerzett pontot.

„Fizikailag nem annyira megterhelő az F1, mint tíz évvel ezelőtt, de fejben borzalmas – mondta Sainz. – Visszahallgattam a Spanyol Nagydíj alatti rádióbeszélgetéseinket, mit tehettünk volna jobban, és elképedtem. Nagyon nehéz, nagyon megterhelő az összes beállítást elvégezni az autón, miközben arra is törekedned kell, hogy a gumik bírják a strapát. És közben az elektromotor tárhelyét is menedzselned kell, mint ahogy kanyarról kanyarra állítani kell a féken. Nehéz vezetni, de nem úgy, mint régen.”

Sainz úgy véli, az F1-es technológia bonyolításával átestek a ló túloldalára.

„Örülnék, ha egyszerűsítenék ezeket a feladatokat, és inkább gyorsabbá tennék az autókat, hogy inkább a vezetéssel foglalkozzunk – folytatta a kétszeres ralivilágbajnok Carlos Sainz fia. – Jelenleg a figyelmed húsz százalékát köti éle a puszta autóvezetést, a másik nyolcvan az autó vezérlésére megy el. Pedig az lenne a normális, ha ez fordítva menne. Mélyre kell ásnunk, ami nem könnyű. Sokan azt mondják, az újoncoknak manapság már könnyű a feladatuk, de ez nem igaz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik