F1: három csapat is megkereste; a McLaren nem engedi Norrist

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 15:00
Lando Norris, a Formula–3 tavalyi bajnoka és a Formula–2 jelenlegi vb-éllovasa több Formula–1-es istálló listáján is szerepel, miközben hárman meg is környékezték. A McLaren azonban nem engedi a kötelékében versenyző britet.

Lando Norris (balra) és Zak Brown (jobbra) talán épp a lehetőségekről beszél (Fotó: AFP)
Lando Norris (balra) és Zak Brown (jobbra) talán épp a lehetőségekről beszél (Fotó: AFP)
Lando Norris (balra) és Zak Brown (jobbra) talán épp a lehetőségekről beszél (Fotó: AFP)

 

Lando Norris 2007 februárjában lett a wokingi gárda tehetséggondozó programjának a tagja, és idén már a teszt- és a tartalék versenyző szerepét is betölti a McLarennél, miközben négy hétvégét követően 98 ponttal áll az F2-es bajnokság élén.

A fiatal brit tehetsége több istálló érdeklődését is felkeltette, a neve pedig legutóbb Kanadai Nagydíj (június 8–10.) alatt vetődött fel az F1-es berkeken belül, miután Brendon Hartley esetleges menesztéséről szóltak a hírek. A wokingi alakulat ügyvezető igazgatója, Zak Brown most idejét látta, hogy tisztázza védence helyzetét.

„Három alakulat is megkereste, közülük néhányan idén, azonban mi azt szeretnénk, hogy Lando az F2-es bajnokságra koncentráljon, miközben a McLarennél akarjuk tudni. Ha úgy láttuk volna, hogy a váltás jót tehet a karrierjének és a csapatnak, akkor átgondoltuk volna ezeket a megkereséseket. Viszont mindegyik azt jelentette volna, hogy végleg elszakítják tőlünk, mi pedig ilyenfajta megbeszéléseken nem vagyunk partnerek. Ez nem alku tárgya" – jelentette ki határozottan, majd azt is elmondta, miért vélekedik így a gárda.

„Nem fogjuk egy másik csapatnak kiképezni, hiszen ez fordítva sem történne meg."

Norris egyébként amennyiben bajnok lesz, akkor az idény végén Stoffel Vandoornéval megegyező szituációban találhatja magát. Ugyanis amikor a belga GP2-es címet szerzett, akkor nem kapott mclarenes ülést, hiszen az akkori páros, Fernando Alonso és Jenson Button is rendelkezett még érvényes kontraktussal. Vandoorne egy évet így a japán Super-Formula-bajnokságban volt kénytelen eltölteni. Most pedig Norris számára nem tűnik biztosítottnak a hely.

A McLaren számára tehát nem ez lenne az első eset, amikor nem talál ülést fiatal pilótájának, ennek az oka pedig a „fiókcsapat” hiánya. Miközben a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull is összeköttetésben áll másik gárdával, a McLaren teljesen magára van utalva.

„Nekünk nincs fiókcsapatunk, ami nem ideális helyzet" – mondta Brown és a FIA szerepét is megemlítette.

„Úgy hiszem, a FIA-nak jobban szemügyre kellene vennie, pontosan milyen ráhatással van az egyik gárda a másikra, mert arrafelé haladunk, hogy teljesen bezáródnak az ajtók a független versenyzők előtt."

A Norris-pletykára, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko korábban azt mondta, csupán egyszerű híresztelés, most azonban elárulta, kapott tőlük ajánlatot a pilóta.

Voltak megbeszéléseink, azonban nem úgy, ahogy azt egyesek beállítják. Mi zárt ajtók mögött folytatjuk a tárgyalásainkat, nem nyilvánosan” – felelte az Autosportnak, és arra a kérdésre is választ adott, nem-e furcsa, hogy „vörös bikák” egy másik F1-es csapat kötelékében versenyző fiatalt környékeztek meg.

„Sosem tudhatod, mi zajlik épp a Red Bullnál. Elég jók vagyunk a meglepetésekben!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik