F1: Hamilton valóban a valaha volt öt legjobb versenyző egyike?

Vágólapra másolva!
2018.10.19. 11:30
null
Alonso Hamiltont tartja a legméltóbbnak arra, hogy Fangióékhoz csatlakozzon (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton 67 ponttal vezeti az egyéni vb-összetett négy versennyel a szezon vége előtt, így az Amerikai Nagydíj vasárnapján abban a tudatban állhat rajthoz, hogy könnyedén megszerezheti újabb világbajnoki címét. Ha a mercedeses pontot tesz a vb-csata végére, akkor Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher után a Formula–1 történetének harmadik olyan versenyzőjévé válik, aki legalább öt bajnoki címmel büszkélkedhet. A mérföldkő kapujában volt csapattársa, Fernando Alonso, korábbi főnöke, Ross Brawn és versenyzőtársa, Carlos Sainz Jr. beszélt elismerően róla.

A két négyszeres bajnok, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel ötödik címért zajló csatájában a Német Nagydíj igazi fordulópontot hozott, hiszen ahelyett, hogy a ferraris növelte volna előnyét a vb-összetettben, a mercedeses – a 8 pontos hátrányát ledolgozva – 17 ponttal húzott el riválisa előtt a 14. helyről aratott győzelmével.

40. AMERIKAI NAGYDÍJ
OKTÓBER 19., PÉNTEK
17.00–18.30: 1. szabadedzés
21.00–22.30: 2. szabadedzés
OKTÓBER 20., SZOMBAT
20.00–21.00: 3. szabadedzés
23.00–00.00: időmérő edzés
OKTÓBER 21., VASÁRNAP
20.10: a verseny (56 kör, 308.405 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 28., 20.10: Mexikói Nagydíj
November 11., 18.10: Brazil Nagydíj
November 25., 14.10: Abu-dzabi Nagydíj

A brit ráadásul ezt követően a Belga Nagydíj kivételével mindegyik helyszínen a dobogó felső fokán ünnepelhetett, és előnye immár 67 pontos, amikor már csak négy verseny van hátra a Formula–1 2018-as szezonjából.

Hamilton ennek köszönhetően akár már Austinban lezárhatja a vb-csatát, immáron 5. alkalommal felülve a királykategória trónjára. Az újabb címmel pedig minden idők második legsikeresebb pilótáját, Juan Manuel Fangiót érheti utol, miközben minden eddiginél közelebb kerülhet a rekordbajnok Michael Schumacherhez.

„Sosem gondoltam, hogy valaha ilyet mondok, de Lewis tényleg képes lehet megdönteni Schumacher rekordjait. Megvan benne minden ahhoz, hogy ezt elérje. Miközben mindent az irányítása alatt tart, rendelkezik azzal a képességgel, amivel csak Michael és a legnagyobbak bírnak: tudja, hogyan kell megnyerni egy olyan versenyt, amelyet papíron el kellene veszítenie. Persze Schumacherék idejében a technológia még nem játszott olyan fontos szerepet, mint manapság" – méltatta korábbi versenyzőjét Ross Brawn, aki azt megelőzően a német kiválósággal is együtt dolgozott, és számtalan sikert ért el vele.

Schumacher egykori nagy riválisa, illetve Hamilton első F1-es csapattársa, Fernando Alonso eközben az F1 valaha volt legjobb öt versenyzője közé sorolja a britet.

„Nem egyszerű megnevezni minden idők öt legjobb versenyzőjét, ám nagy valószínűséggel Schumacher, Fangio, Ayrton Senna, Alain Prost és Lewis alkotja az ötöst. Legalábbis nekem ők jutnak az eszembe, még akkor is, ha eléggé nehéz összehasonlítani különböző korok különböző pilótáit" – jelentette ki a spanyol, majd azt is megosztotta, mit gondol arról, hogy Hamilton már Austinban ötszörös bajnok lehet.

HAMILTON VILÁGBAJNOK AUSTINBAN, HA…
…nyer és Vettel nem végez a második helyen
…2. és Vettel nem végez az első négyben
…3. és Vettel nem végez az első hatban
…4. és Vettel nem végez az első hétben
…5. és Vettel nem végez az első nyolcban
…6. és Vettel nem szerez pontot

„Már a hétvégén utoléri Fangiót, ami nagyszerű teljesítmény. Rendkívül örülök annak, hogy Lewis az, aki elérheti ezt a generációnkból, hiszen a tehetsége és az elkötelezettsége magáért beszél. Ha megfelelő autóban ült, akkor hozta a címeket, ha pedig nem volt elég versenyképes a gépe, akkor is remek teljesítményt tett le az asztalra, és megmutatta, milyen tehetséges. Utóbbi eléggé nehéz manapság" – emelte ki,és arról is beszélt, miként látja a brit pályafutását.

„2007-ben még eléggé nehéz volt megjósolni, mit is tartogat Lewis számára a jövő. Viszont az első naptól kezdve bizonyítja a tehetségét, sőt már az újoncévében harcban volt a bajnoki címért, amelyet aztán egy évvel később meg is nyert. Akkoriban talán mindannyian úgy véltük, meg sem áll öt vagy hét címig, ám ezt követően jött egy hullámvölgy, hiszen az autója nem volt elég jó. Majd a Mercedeshez igazolt, és akkor talán mindenki elengedte a gondolatot, mivel a gárda eléggé szenvedett, és 2013-ban sem volt még elég versenyképes" – magyarázta Alonso.

„Mindenesetre nagyon örülök a sikereinek, hiszen rögtön megmutatkozott a tehetsége, és nemcsak akkor volt képes nyerni, amikor megfelelő gép állt a rendelkezésére, hanem akkor is, amikor nem volt épp csúcs az autó, mint például 2009-ben. Minden egyes idényben nyert pár versenyt, ami egészen lenyűgöző. Most itt az idő, hogy kiélvezze a sikereket, és én nagyon örülök neki" – osztotta meg érzéseit a spanyol, akivel honfitársa, Carlos Sainz Jr. is egyetértett.

„Lewis a valaha volt egyik legjobb versenyző" – jelentette ki a Renault jelenlegi pilótája, miközben a brit egyelőre csak barátkozik a gondolattal, miszerint hamarosan ötszörös bajnok lehet.

„Fangio amolyan keresztapa mindannyiunk számára, a sportág egyik legnagyobb alakja, akit mindig tisztelni fogunk. Kész őrület belegondolni, hogy ugyanannyi vébécímem lehet, mint neki" – mondta Hamilton, majd kiemelte, nagy előnye ellenére fontos, hogy továbbra is keményen dolgozzanak.

„A csapatból senki sem beszél arról, hogy milyen jó lenne, ha ezen a hétvégén bebiztosítanánk a címet, hiszen nem erre összpontosítunk. Arra fókuszálunk, hogy hozzuk az eredményeket, mivel még száz pontot lehet szerezni. Az életben sosem dőlhetünk elégedetten hátra, főleg nem egy ilyen intenzív bajnoki csatában. Arra számítunk, hogy a Ferrari visszavág Austinban, szóval nem lehetünk nyugodtak, a legjobb formánkat kell hoznunk" – hívta fel a figyelmet, és ezt követően arról is beszélt, miért kelt riválisa, Vettel védelmére a Japán Nagydíj után.

Vettel és Hamilton generációja két legsikeresebb versenyzője (Fotó: AFP)
Vettel és Hamilton generációja két legsikeresebb versenyzője (Fotó: AFP)

„Mindannyian a GPDA (a versenyzők érdekvédelmi szervezete – a szerk.) tagjai vagyunk, és úgy gondolom, egyszerűen össze kell tartanunk. Amióta az F1-ben vagyok, nem tapasztaltam akkora kölcsönös tiszteletet, mint ami most van közöttünk. Négyszeres világbajnokként ráadásul ez a legmegfeszítettebb szezon, amelyet futunk. Minden egyes apró botlást felnagyítanak, mint ahogyan minden élsportban."

Korábban nemegyszer én voltam tűzvonalban, és akkor Seb mindig nagyon tisztelettudó volt, és támogatott engem. Pontosan ezért úgy éreztem, most nekem kell kiállnom mellette" – mutatott rá az Amerikai Nagydíjon sorozatban az ötödik győzelmére hajtó címvédő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik