F1: ezért kapott Vettel súlyosabb büntetést – a versenyigazgató indokolt

Vágólapra másolva!
2019.09.10. 10:02
null
Vettel (balra) már újra a pályán, Stroll éppen elhagyja (Fotó: Getty Images)
Az elmúlt hétvégén rendezett Olasz Nagydíj 7. körében a monzai pálya Ascari-sikánjánál Sebastian Vettel megpördült, s veszélyesen tért vissza a pályára, ami miatt Lance Stroll is megforgott, s ő meg Pierre Gaslyt vezette a gumifalba a visszatérése után. A két látszólag hasonló eset után a sportfelügyelők Vettelt súlyosabban büntették, s Michael Masi utóbb részletesen megindokolta, miért történt így.

A hetedik körben a Ferrari német versenyzője ismét a figyelem középpontjába került, ráadásul ezt úgy érte el, hogy majdnem hatalmas balesetet okozott. Az Ascariban keresztbe fordult, és amikor vissza akart térni a pályára, kissé meglökte Lance Strollt, aki szintén megpördült Vettel miatt, és amikor visszatért a pályára, majdnem a gumifalba vezette Pierre Gaslyt.

Az esetért Vettel tíz másodperces stop & go büntetést kapott, de Stroll sem úszta meg büntetés nélkül, miután Gaslynak a sóderágyba kellett kitérnie miatta. Ezért bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották a sportfelügyelők.

A futam után röviddel Lance Stroll elmondta, nem érti, hogy ő miért kapott enyhébb büntetést, mint Vettel, amikor lényegében ugyanazt a kihágást követte el, mint német kollégája. A verseny másnapján aztán Michael Masi, a Formula–1 versenyigazgatója részletesen megindokolta, miért kapott súlyosabb büntetést a német, mint a kanadai.

„Alapvető különbség a két eset között, hogy Vettelnél két külön szabálysértést vizsgáltunk, míg Strollnál csak egyet. Vettelnél volt először a veszélyes visszatérés, majd vizsgáltuk azt is, hogy ütközést okozott, míg Strollnál csak a pályára való visszatérése miatt vizsgálódtunk, mert nem ütközött Gaslyval.” – idézte Masit a motorsportweek.com.

„Amikor kétségeid vannak, óvatosnak kell lenned a pályára való visszatérésnél, és szükséged lenne a csapatod segítségére is, hiszen ők látják az élő közvetítést, rendelkeznek a valós idejű GPS-adatokkal a többi autó helyzetéről, de a felelősség elsősorban az autóban ülő versenyzőé” – fogalmazott a versenyigazgató.

A célba érés után mindenesetre az látszik az egyik Williams fedélzeti kamerájának felvételén, hogy az egy kör hátrányban, a 13. helyen leintett Vettel hosszasan beszélget az előtte egy hellyel végző Stroll-lal, s testbeszéde alapján határozottan úgy tűnik, mint aki elnézést kér a kanadaitól az okozott kalamajkáért.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik