F1: Ez könnyű győzelem lesz Verstappennek – Hamilton

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.09.11. 19:28
null
Hiába a kezdeti fölény, a kármentés Hamilton célja Monzában (Fotó: AFP)
Valtteri Bottas (Mercedes) magabiztosan vezetett végig a Formula–1-es Olasz Nagydíj sprintkvalifikációján, de tudja, hogy vasárnap nagyon nehéz dolga lesz a mezőny végéről a büntetése miatt. A pole pozíciót megöröklő Max Verstappen (Red Bull) eközben rendkívül elégedett, hiszen sokkal jobb helyzetben van, mint azt előzetesen várta. A bajnoki riválisa, Lewis Hamilton szerint a holland könnyű győzelmet arathat Monzában, míg számára leginkább a kármentés lesz fontos.

 

Valtteri Bottason nem lehetett fogást találni a sprintkvalifikáción, a finn megszerezte a maximális három pontot. Az öröme ugyanakkor nem lehet teljes, hiszen az már pénteken biztossá vált, hogy eredménytől függetlenül a mezőny végéről vághat csak neki a vasárnapi futamnak, miután a Mercedes több elemet is kicserélt az erőforrásában.

72. OLASZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 10., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:20.926
Időmérő: 1. Bottas 1:19.555
SZEPTEMBER 11., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:23.246
Sprintkvalifikácó: 1. Bottas, 2. Verstappen, 3. Ricciardo
SZEPTEMBER 12., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 306.72 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 26., 14.00
Orosz Nagydíj, Szocsi
Október 10., 11.00Török Nagydíj, Isztambul
Október 24., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin

„Nagyon jó érzés, rég végeztem az első helyen, de sajnos vasárnap a mezőny végéről indulok. Ma ugyanakkor élveztem a vezetést, tiszta futamunk volt, és a tempónk is nagyon jó volt. Vasárnap azonban nem lesz könnyű, amikor mindenki nyithatja a DRS-t a vonatban. Stratégiai szempontból szabad választásunk lesz, szóval meglátjuk, mit tehetünk. Mindent bele fogunk adni."

Másodikként Max Verstappen szelte át a célvonalat a 18 körös sprintkvalifikáció végén, így Bottas büntetése után ő vághat majd neki az élről a vasárnapi versenynek egy olyan pályán, amelyen eddig a Mercedes tűnt erősebbnek.

„Jobban alakult számunkra a futam, mint azt reméltük. Jól rugaszkodtunk el, feljöttünk a második helyre, szereztünk pár pontot, és vasárnap az élről indulhatunk. Ugyanakkor a Mercedes nagyon gyorsnak tűnik, szóval érdekes csatára számítok. Jobb végsebességre állítottuk az autót, szóval ettől kevésbé tartok, de tudjuk, hogy a Mercedes a teljes körön is nagyon erős. Azon leszünk, hogy jó versenyt fussunk vasárnap is."

Noha a „vörös bikák" csapatfőnöke, Christian Horner is örül a nem várt pole-nak, óvatos a vasárnapi esélyeiket illetően. „A célunk az, hogy győzelemre váltsuk az első rajtkockát. Minden a rajtnál dőlt el, Max nagyszerűen, míg Lews pocsékul jött el, amit mi ki tudtunk használni. Nagy fenyegetést jelentett ránk a lágyon induló McLaren, de sikerült kivédekeznünk, míg Lewis elakadt."

Daniel Ricciardo az ötödik helyről indulhatott, de hamar előreverekedte magát a harmadik pozícióba, amelyet már nem is eresztett ki a kezéből. Az ausztrál Bottas hátrasorolásának révén a 2018-as Mexikói Nagydíj után rugaszkodhat el ismét az első rajtsorból.

„Jó ideje nem voltam már ilyen pozícióban, nagyon jó érzés visszatérni. Vasárnap lesz a nagy nap, de már a rajt előtt nyertünk egy pozíciót Valtteri büntetésének köszönhetően, szóval az első sorból vághatunk neki a versenynek. Nagyon sok ideje nem fordult elő ilyesmi, nagyon boldog vagyok. Teljes mértékben támadó üzemmódban leszek már a rajttól fogva, ma is ez fizetődött ki. Éhes vagyok a sikerre. Aki látott engem az időmérő után, szerintem nem lepődött meg a mai eredményen."

„Jó rajtot vettem, aztán elkaptam a szélárnyékot, és mélyen is fékezhettem. Azt hittem, még Maxot is elkaphatom az 1-es kanyarnál, de az övé volt a belső ív, ezt követően pedig úgy éreztem, hogy ha ottmaradok, és megpróbálom megtartani a belső ívet a 2-es kanyarra, akkor már nem lesz elég hely két autónak."

„Közel vagyunk, és noha vasárnap a kezünkre is kell játszaniuk a dolgoknak, jó pozícióba hoztuk magunkat. Nagyon izgatottan várom a versenyt!"

Hamilton a második helyről startolhatott, és ha meg tudja tartani a pozícióját, akkor szinte biztosan ő szerezte volna meg a pole pozíciót. A brit azonban tőle szokatlan módon rosszul jött el, és egészen az ötödik helyig esett hátra, ahonnan már nem volt visszaút a számára, és öt pontra nőtt a lemaradása az egyéni vb-összetettben.

„Eléggé jó volt Max tempója, nem tudom, hogy gyorsabb volt-e Valtterinél, de az biztos, hogy erős, ráadásul vasárnap az élről is indulhat. Szóval ez elég könnyű győzelem lesz neki. Ami engem illet, én azon leszek, hogy valahogy magam mögé utasítsam a mclarenes srácokat."

A brit részletesebben is kitért a rivális csapat teljesítményére. „Minden héten hoznak fejlesztéseket. Ahogy én tudom, eddig csak egy versenyre nem hoztak frissítéseket, szóval folyamatosan növelik a kocsi teljesítményét. Nagyszerű munkát végeztek ma is, de... Gratulálok Valtterinek."

„Mi alábecsültük a lágy gumikat, holnapra ki kell találnunk, hogyan tudnám megelőzni a McLareneket, hogy minél jobban sikerüljön a kármentés."

OLASZ NAGYDÍJ, A SPRINTKVALIFIKÁCIÓ VÉGEREDMÉNYE
1.Valtteri Bottas
finn
Mercedes
27:54.078
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 2.325 mp h.
3. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 14.534 mp h.
4. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 18.835 mp h.
5. Lewis Hamilton brit Mercedes 20.011 mp h.
6. Charles Leclerc monacói Ferrari 23.442 mp h.
7. Carlos Sainz spanyol Ferrari 27.952 mp h.
8. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 31.089 mp h.
9. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 31.680 mp h.
10. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 38.671 mp h.
11. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 39.795 mp h.
12. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 41.177 mp h.
13. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 43.373 mp h.
14. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 45.977 mp h.
15. George Russell brit Williams-Mercedes 46.821 mp h.
16. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 49.977 mp h.
17. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 1:02.599 p h.
18. Robert Kubica lengyel Alfa Romeo-Ferrari 1:05.096 p h.
19. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 1:06.154 p h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 0 baleset
OLASZ NAGYDÍJ, RAJTSORREND
1.Max Verstappen
hollandRed Bull-Honda
2. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes
3. Lando Norris brit McLaren-Mercedes
4. Lewis Hamilton brit Mercedes
5. Charles Leclerc monacói Ferrari
6. Carlos Sainz spanyol Ferrari
7. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari
8. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda
9. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes
10. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault
11. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes
12. Esteban Ocon francia Alpine-Renault
13. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes
14. George Russell brit Williams-Mercedes
15. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda
16. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari
17. Robert Kubica lengyel Alfa Romeo-Ferrari
18. Mick Schumacher német Haas-Ferrari
19. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda
20. Valtteri Bottas* finn Mercedes
*: motorelemcserék miatt a rajtrács végéről indul
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik