F1: Először vezettem esőben – váratlan nyertesek és vesztesek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.02. 20:29
null
Lewis Hamilton visszafogottan örült annak, hogy egyedüli pole-csúcstartó lett (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton büszke rá, hogy karrierje 69. pole pozíciójával a Formula–1 csúcstartója lett, mindössze a hetedik, akinek a sportág történetében egyedüliként állt a neve mellett a legtöbb rajtelsőség. Az Olasz Nagydíj szombati napján az angol mellett Lance Stroll és Esteban Ocon tekinthető nyertesnek, míg a Red Bull a remeklése ellenére, a sok rajtbüntetése miatt vesztessé vált, hiszen sokkal több is lehetett volna ebben a hétvégében.

 

NYERTESEK

Lewis Hamilton egy héttel ezelőtt beállította, most megdöntötte Michael Schumacher 2006 óta fennálló pole-rekordját. Monzában a hétszeres világbajnok által is kedvelt esőben, a 11 éven át ferraris Schumi egyik egykori hazai pályáján adta át a múltnak a német pole-csúcsát.

„Nehéz erre szavakat találni. Bárcsak az eszembe jutna valami alkalomhoz illő. Tudom, hogy ez a rekord nem sok versenyző nevéhez fűződhetett, ezért is különleges számomra – mondta Hamilton, arra utalva, hogy Schumacher előtt csak Giuseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Jim Clark és Ayrton Senna mondhatta magáénak az örökrekordot. – Őrület, de tudom, hogy Seb nincs messze lemaradva, ezért még több pole pozícióra lesz szükségem, nehogy valaha is utolérjen.”

POLE-REKORDEREK AZ F1-BEN
(EGYEDÜLI CSÚCSTARTÓK)
Giuseppe Farina (1950)
1
Juan Manuel Fangio (1950–1953)
2–8
Alberto Ascari (1953–1954)
9–13
Juan Manuel Fangio (1954–1967)
14–29
Jim Clark (1967–1989)
30–33
Ayrton Senna (1989–2006)
34–65
Michael Schumacher (2006–2017)
66–68
Lewis Hamilton (2017–)
69–

S ami talán ennél is fontosabb most Hamilton számára, hogy az első helyről várhatja a vasárnapi Olasz Nagydíj rajtját, miközben nagy riválisa, az őt a vb-pontversenyben hét ponttal megelőző Vettel csak hatodik a rajtrácson.

Lance Stroll az esős időmérő során egyre közelebb került az élcsoporthoz, és a harmadik szakaszban ugyan Hamilton mellett a Red Bull párosától is kikapott, többek között Valtteri Bottast és a Ferrarikat is megelőzte, így a Red Bull rajtbüntetései miatt F1-es karrierje során először az első sorból rajtolhat.

A Pirelli esőgumijait most először kipróbáló kanadai eddigi legjobb rajthelye a 8. volt, azt Azerbajdzsánban dobogós helyezésre váltotta.

„Nagyon élveztem a vezetést, az autó nagyon jó volt. Először vezettem F1-es autót esőben, de nem volt gond, hogy hozzászokjak. Remélem, vasárnap az első sorból indulva jó versenyem lesz. A legutóbbi versenyeken sokat szenvedtünk, de ma minden összeállt” – mondta Stroll, aki 23 nappal megelőzte Max Verstappent, így immár ő minden idők legfiatalabb első rajtsoros F1-es pilótája. Mindezt Verstappen rajtbüntetésének köszönheti…

Lance Stroll is rekordot döntött, méghozzá a korábbi rekorder büntetésével (Fotó: AFP)
Lance Stroll is rekordot döntött, méghozzá a korábbi rekorder büntetésével (Fotó: AFP)

Esteban Ocon Belgiumban a Sergio Pérezzel vívott csapaton belüli háborújával került a figyelem középpontjába, de most nem kell a mexikói miatt aggódnia, hiszen Ocon a 3., Pérez a 9. rajtkockából várja a rajtjelzést – azok után, hogy a második szakasz végén 2 ezred döntött Ocon javára a top 10-be jutásért vívott csapaton belüli párharcban.

„Csodás ez a harmadik rajthely, megérdemli a csapat. Az autó egyensúlya tökéletes volt, a határon autózhattam – mondta Ocon. – A versenyen meg akarom tartani a harmadik helyet, akarom a dobogót! Szárazon is gyors leszek, ezt pénteken is megmutattam. Úgy nőttem fel, hogy minden kategóriában jól ment az esőbben, ezt most az F1-ben is kamatoztattam.”

VESZTESEK

Ha csak az eredménysort nézzük, a nyertesek között lenne a Red Bull helye, hiszen az osztrák csapat nem számított arra, hogy bármennyi esélye is lehet Monzában a jó szereplésre. Éppen ezért kapott itt új motoregységeket Daniel Ricciardo és Max Verstappen, amiért büntetés járt.

Az esős időmérőn azonban az istálló számára kedvező körülményekből előnyt kovácsolt, Verstappen a második, Ricciardo a harmadik helyen zárta a harmadik szakaszt. A Red Bull az idén először rajtolhatott volna az első sorából, méghozzá úgy, hogy hátvédet is kapott volna – de nem, a balszerencse a vesztesek közé száműzte az istállót.

Max Verstappen a csapat taktikázása miatt bukta el a Red Bull idei első rajtsoros indulási jogát (Fotó: AFP)
Max Verstappen a csapat taktikázása miatt bukta el a Red Bull idei első rajtsoros indulási jogát (Fotó: AFP)
68. OLASZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 1., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:21.537
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:21.406
SZEPTEMBER 2., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Massa 1:40.660
pole: Hamilton 1:35.554, 2. Stroll 1:37.032
SZEPTEMBER 3., VASÁRNAP
14.00: a verseny (53 kör, 306.720 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 17., 14.00: Szingapúri Nagydíj
Október 1., 9.00: Malajziai Nagydíj
Október 8., 7.00: Japán Nagydíj

A büntetések miatt azonban valahol a 8-9-10. sor környékére kerül a páros, és a Renault-motorokkal nagyon nehéz lesz előrébb verekednie magát, főleg, hogy vasárnapra már napos időt jósolnak.

„Azt hiszem, a tizenötödik helyről rajtolok – mondta a holland, aki jelezte, a Red Bull is csak találgatja, hogy a rengeteg büntetés után ki hová kerül. – A harmadik szakaszban nem volt olyan jó az autó, mint az első kettőben, de jó volt ismét vizes pályán vezetni. A mezőny végéről is a pontszerzés a célunk, ehhez a Williamseket és a Force Indiákat kell utolérnünk.”

A Ferrari Monzában nincs olyan közel a Mercedeshez, mint egy héttel ezelőtt a Belga Nagydíjon, de az esőben kapott egy esélyt arra, hogy a kiszámíthatatlan körülmények között versenybe szálljon az „ezüstnyilakkal”. Sebastian Vettel az első két szakaszban az intemediate gumikon gyors is volt, de a harmadikban az újra szakadó esőben nemcsak a Mercedesek és a Red Bullok, hanem a fiatal Stroll, Ocon páros ellen is esélytelen volt. Ráadásul kikapott Kimi Räikkönentől is.

„Nem tudom, hogy mi volt a gond az autóval a harmadik szakaszban. Meglepődtem, hogy a többiek ennyire gyorsak voltak, és mi nem tudtunk felérni hozzájuk. Van, amit felül kell vizsgálnunk, mert valami nem működött rendesen. Jó autónk van, szóval nem félek a verseny miatt. Sok helyet kell előrelépnünk, de itt lehet is előzni” – mondta Vettel, aki a hatodik helyről indul vasárnap, és Räikkönent leszámítva mindenki Mercedes-motort használ majd előtte.

Viszont nagy köszönetet mondhat korábbi csapatának, hogy itt vállalta be a nagyszabású motorcseréket, és eltűnik a képből a versenyen.

Az időmérő negatív hőse Romain Grosjean volt, a száraz pályán is szinte állandóan panaszkodó francia az időmérő elején a rádión értetlenkedett, miért indították el az edzést akkora vízben. Az autóját a tavalyi Brazil Nagydíjon már a rajtrácsra menet a falnak csapó Grosjean rosszul választotta meg a sebességét a célegyenesben, egy kisebb megcsúszásra gázadással reagált, így a korlátnak ütközött.

A nehéz körülmények ellenére csak egy autó tört össze: Romain Grosjeané (Fotó: AFP)
A nehéz körülmények ellenére csak egy autó tört össze: Romain Grosjeané (Fotó: AFP)

Jött a piros zászló és a két és fél órás várakozás az eső miatt. Amikor újraindították az időmérőt, senki más sem törte össze az autóját, pedig a harmadik szakaszban hasonlóak voltak a körülmények, mint a legelején.

„Próbálok higgadt maradni, és semmi olyat nem mondani, amiből bajom lehet, de hiba volt elindítani az edzést. Az első méterektől kezdve alig láttam valamit, ezt jeleztem is a rádión, szerintem nem voltam egyedül ezzel – mondta Grosjean, aki azért adott gázt a megcsúszása után, mert azt hitte, jön valaki mögötte, és nem akart túl lassan menni. – Várnunk kellett volna. Nem hallgatnak ránk, ez így nincs rendben.”

OLASZ NAGYDÍJ, A RAJTSORREND A FORIX.COM ALAPJÁN (nem hivatalos)
1. Lewis Hamilton brit Mercedes
2. Lance Stroll kanadai Williams-Mercedes
3. Esteban Ocon francia Force India-Mercedes
4. Valtteri Bottas finn Mercedes
5. Kimi Räikkönen finn Ferrari
6. Sebastian Vettel német Ferrari
7. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes
8. Stoffel Vandoorne belga McLaren-Honda
9. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes
10. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault
11. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari
12. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari
13. Pascal Wehrlein német Sauber-Ferrari
14.Max Verstappen
holland
Red Bull-TAG Heuer
15.
Nico Hülkenberg
német
Renault
16.
Carlos Sainz Jr.
spanyol
Toro Rosso-Renault
17.
Daniel Ricciardo
ausztrál
Red Bull-TAG Heuer
18.
Jolyon Palmer
brit
Renault
19.
Fernando Alonso
spanyol
McLaren-Honda
20. Romain Grosjean* francia Haas-Ferrari
*a 107%-on kívül
BÜNTETÉSEK
Verstappen: 20 rajthely
Ricciardo: 25 rajthely
Alonso: 35 rajthely
Sainz: 10 rajthely
Hülkenberg: 10 rajthely
Palmer: 15 rajthely

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik