F1: eldőlt, hogy versenyezhet-e az orosz zászló alatt Mazepin

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.02.06. 14:33
null
Immár biztos, hogy Mazepin nem versenyezhet orosz sportolóként az F1-es újoncévében (Fotó: DPPI)
Nyikita Mazepin és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által irányított, világbajnoki státusszal rendelkező sorozatok további versenyzői nem indulhatnak az orosz zászló alatt 2021-ben és 2022-ben. Az ezzel kapcsolatos kérdést nemrég tisztázták a nemzetközi Sportdöntőbírósággal (CAS).

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz doppingügy miatt felmerült, hogy Nyikita Mazepin nem versenyezhet az orosz zászló alatt a Formula–1-es újoncévében. Nemrégiben az Orosz Automobil-szövetségnél tisztázták a kérdést a nemzetközi Sportdöntőbírósággal, és biztossá vált, hogy Mazepin nem „indulhat oroszként” az F1-es versenyein 2021-ben és 2022-ben.

A döntés a pilóta nemzetiségét jelölő zászló mellett kiterjed a többi nemzeti szimbólumra is, illetve győzelem esetén sem játszhatják le neki az orosz himnuszt a dobogón. Emiatt a szeptemberi Orosz Nagydíjon is elmarad a szokásos, rajt előtti ceremónia a viadalnak otthont adó ország himnuszával. Amennyiben viszont leszek helyszíni nézők a versenyhétvégén, nekik nem tiltják meg például az orosz zászló lengetését.

A győztest érintő szankció persze Mazepint – aki a Haas színeiben jóval inkább a mezőny második felében csatázhat majd – kevésbé érinti, azonban más versenyzőkre nagy hatással lehet. A döntés ugyanis nemcsak az Formula–1-re, hanem az FIA által irányított összes olyan sorozatra érvényes, amely világbajnoki státusszal rendelkezik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik